thumbnail_DSC_1303

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, ανήμερα της Παναγιάς, η 11η Γιορτή Βοσκού – Τυριού

 Πλημμύρισαν για 11η συνεχόμενη χρονιά χθες, ανήμερα της Παναγίας, τα Ζωνιανά, λόγω της μεγάλης εκδήλωσης με τίτλο “Γιορτή Βοσκού-Τυριού”.

Η εκδήλωση-θεσμός, που κάθε χρόνο γίνεται η αιτία να επισκέπτονται την περιοχή χιλιάδες κόσμου, όχι μόνο από την Κρήτη αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως και από το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και αρκετοί επώνυμοι.

Για άλλη μια φορά λοιπόν χθες Πέμπτη 15 Αυγούστου, ανήμερα της Παναγίας, οι βοσκοί και οι τυροκόμοι της Κρήτης το γιόρτασαν όπως μόνο αυτοί ξέρουν. Μουσικοχορευτικά διασκέδασαν τον κόσμο που παρευρέθηκε τα συγκροτήματα του Θανάση Μαυρόκωστα και του Στέλιου Πατελάρου, όπως και οι νέοι καλλιτέχνες του χωριού.

Η εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της Κοινότητας Ζωνιανών με τους φορείς του χωριού και την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Μυλοποτάμου, με τη συνδρομή του Ομίλου της “ΚΡΗΤΗ TV”, όπως επίσης των Σχολών Kappa Studies της οικογένειας Καλαθάκη. Την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Στέλιος Μαλτεζάκης.

Το κλίμα και η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της μεγάλης αυτής γιορτής ήταν καταπληκτικά. Ο κόσμος το διασκέδασε, χόρεψε, δοκίμασε παραδοσιακές κρητικές νοστιμιές και γεύσεις, άφθονη ρακή και κρασί, και φυσικά το κεφαλοτύρι – το παραδοσιακό αυτό πεντανόστιμο κρητικό τυρί. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως οι διοργανωτές τόνισαν πως του χρόνου το κεφαλοτύρι που θα τυροκομηθεί θα φτάσει τα 1.400 κιλά, αυξημένο δηλαδή κατά πολύ από τον τόνο που ήταν ο αρχικός στόχος όταν πρωτοξεκίνησε να πραγματοποιείται η Γιορτή Βοσκού-Τυριού στα ορεινά Ζωνιανά.

Μια εκδήλωση που έχει καθιερωθεί και φυσικά αγαπηθεί πάρα πολύ από τον κόσμο, πράγμα το οποίο εκδηλώνεται έμπρακτα κάθε χρόνο, που ο κόσμος πραγματικά φτάνει κατά χιλιάδες στα Ζωνιανά, απολαμβάνοντας τα κρητικά εδέσματα, την κρητική φιλοξενία, όπως επίσης τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

Όπως μάλιστα ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι φορείς της περιοχής, «σας περιμένουμε με χαρά για να σας δείξουμε από κοντά το μεγαλύτερο κεφαλοτύρι στον κόσμο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, σε μια γιορτή-θεσμό για τον τόπο μας, οι βοσκοί του χωριού διέθεσαν το γάλα και οι τυροκόμοι επιμελήθηκαν και φρόντισαν ώστε να ωριμάσει στις καλύτερες συνθήκες αυτό το “θηρίο”».

Πηγή: neakriti.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Volos Street Food Festival… Έρχεται το Βόλος Truck Festival

Ετοιμαστείτε για την απόλυτη γευστική εμπειρία στον Βόλο, 16 έως 19 Μαΐου στην Πλατεία Ρήγ…