PAnagos (1)

Με  επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση  του  βιβλίου του κ. Βασίλη Πανάγου «Πύλη – Τρικάλων, Ο Τόπος – Η Ιστορία – Οι Άνθρωποι» στο Ιστορικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου προβλήθηκε η Πύλη και η ευρύτερη περιοχή της, με εκτενείς αναφορές  στην ιστορία, τα μνημεία, τα αξιοθέατα, τα έθιμα και τις παραδόσεις,   το ανθρώπινο δυναμικό, τις ομορφιές και γενικά την ανθρωπογεωγραφία της.  Η διοργάνωση έγινε από τον σύλλογο Τρικαλινών της Θεσσαλονίκης «Ο Ασκληπιός».

Στην παρουσίαση παρευρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης και δικηγόρος κ. Δημήτρης Κούβελας,  ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε  μεταξύ άλλων τα εξής: «Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε στην πόλη της Θεσσαλονίκης τον κ. Πανάγο  Βασίλη,  για την  παρουσίαση ενός  εξαιρετικά ενδιαφέροντος βιβλίου, που αναφέρεται στην γενέτειρά του, την Πύλη – Τρικάλων. 

Αυτές οι πρωτοβουλίες, όπως και η αποψινή,  αναδεικνύουν την ιστορία της πατρίδας μας και προάγουν τον  πολιτισμό.  Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Κέντρο ιστορίας θα είναι πάντοτε αρωγοί σε τέτοιου είδους προσπάθειες. Πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα κ. Πανάγο και στον σύλλογο των Τρικαλινών Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της παρουσίασης. Εύχομαι καλή επιτυχία και το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο».

Η πρόεδρος του συλλόγου Τρικαλινών Θεσσαλονίκης και δικηγόρος κ. Νάστα Θάλεια,  αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα και στη συνέχεια – μεταξύ άλλων – είπε τα εξής: «Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα πήρα στα χέρια μου το βιβλίο του κ. Βασίλη Πανάγου και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Πρόκειται για  ένα ογκώδες βιβλίο που αριθμεί 350 σελίδες, με πλούσιο θεματολόγιο και σπάνιο υλικό σε κείμενα και φωτογραφίες.  Ο συγγραφέας κατάφερε να ερευνήσει σε βάθος την ιστορία του τόπου του.

Παρουσιάζει στο έργο του αυτό – με πλήρη και ολοκληρωμένο τρόπο – στοιχεία από ανέκδοτες πηγές, μαρτυρίες και πληροφορίες από δυσεύρετα αρχεία, που πραγματικά εντυπωσιάζουν. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο πόνημα, που είναι προϊόν πολύχρονης και επίπονης εργασίας. Το βιβλίο του χαρακτηρίζεται αξιόλογο,  όχι μόνο για το ογκώδες και σπάνιο υλικό που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, αλλά για τον γλαφυρό τρόπο της γραφής και το λογοτεχνικό ύφος των κειμένων. Πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα του βιβλίου κ. Πανάγο και εύχομαι το βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο».

Ο Στέφανος Γωγάκος, χημικός και αντιπρόεδρος του συλλόγου, στην παρουσίαση του ανέφερε τα εξής: «Το βιβλίο του αγαπητού φίλου Βασίλη Πανάγου   είναι δείγμα γραφής. Προκαλεί δέος πως κατάφερε να βρει όλα αυτά τα άγνωστα στοιχεία για την γενέτειρά του την Πύλη, τα οποία παρουσιάζονται με τεκμηριωμένο τρόπο.  Ο συγγραφέας  μόχθησε για να φέρει σε πέρας αυτό το αποτέλεσμα. Και αυτό δείχνει την αγάπη που έχει για τον τόπο του. Τα στοιχεία που αναφέρονται  για τα σπουδαία μνημεία της Πύλης, όπως πχ. Η Πόρτα Παναγιά, το μοναστήρι του Αγίου Βησσαρίωνα, η γέφυρα της Καμάρας και αρκετά ακόμη, καλύπτουν τόσες πολλές σελίδες και είναι τόσο λεπτομερειακά, που προκαλούν θαυμασμό. 

Διαβάζω από τον πρόλογο του βιβλίου του: « Η Πύλη δεν είναι μόνο η γενέθλια περιοχή μου, ούτε ένα κομμάτι που αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές, κυρίως είναι: εικόνες, μυρωδιές, μνήμες που μπόλιασαν την ψυχή μου και έγιναν λέξεις. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι, πρώτα απ’ όλα, η έκφανση της αγάπης μου για την Πύλη και την ευρύτερη περιοχή της.  Με την αγάπη του και το μεράκι του κατάφερε να γράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο. Πολλά συγχαρητήρια στον  αγαπητό φίλο Βασίλη και εύχομαι το βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο».

Η εκπαιδευτικός κ. Νικολάου Ασπασία ανέφερε τα εξής: «Ο συγγραφέας με μεθοδική έρευνα, βαθιά μελέτη των πηγών και αξιοζήλευτη επιμονή, κατάφερε να ολοκληρώσει ένα  αξιόλογο έργο για την Πύλη και γενικότερα για τον νομό Τρικάλων. Ένα βιβλίο το οποίο περιέχει  πλήθος από πληροφορίες με άγνωστα γεγονότα, σπάνια αρχεία, ανέκδοτα χειρόγραφα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και έγγραφα, τα οποία διαφωτίζουν άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας. Η εργασία του είναι  αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας. Οι γραπτές πηγές και τα τεκμηριωμένα από την έρευνα στοιχεία,  το κατατάσσουν  στα αξιόλογα ιστορικά συγγράμματα».

Στη συνέχεια, η κ. Νικολάου αναφέρθηκε  στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στην Πύλη και διάβασε αποσπάσματα από τις ομιλίες των: Χριστόφορου Τριάντη, Θεόδωρου Νημά και Δημ. Κωσταντινίδη. Επίσης, έκανε μια σύντομη αναφορά στις ευνοϊκές κριτικές που απέσπασε το βιβλίο, σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον τύπο και τα μέσα ηλεκτρονικής δικτύωσης.

Στο τέλος πήρε τον λόγο ο  κ. Πανάγος, ο οποίος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην άριστη διοργάνωση της εκδήλωσης,  και στους παρευρισκόμενους στην παρουσίαση.  Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στη συγκινητική παρουσία των φοιτητών, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν παλιοί μαθητές του στο σχολείο της Πύλης.  Στη συνέχεια, μίλησε για το  πώς προέκυψε αυτό το πόνημα.

Τόνισε χαρακτηριστικά:  “Ρίζωσε μέσα μου, το μικρόβιο της αναζήτησης για το παρελθόν της Πύλης και των ανθρώπων της. Και κάθε φορά, που διαφωτίζονταν στιγμές του παρελθόντος, προέκυπταν νέα ερωτήματα, που ζητούσαν απάντηση. Η ιστορική μελέτη  είναι ανεξάντλητη και πάντοτε θα απασχολεί τους ανθρώπους”.

Επίσης, τόνισε ότι δεν ξεκίνησε με σκοπό να γράψει ένα βιβλίο. Η ιδέα αυτή ωρίμασε στην πορεία του χρόνου, όταν συγκεντρώθηκε ένα ογκώδες αρχειακό υλικό, το οποίο  μελετήθηκε και καταγράφηκε με μεγάλη προσοχή.  Δικαιώθηκε με την  απόφασή του να δημοσιευθεί αυτή η εργασία. Γιατί την αποδέχτηκαν με θέρμη οι συμπατριώτες του και όσοι μελετούν την ιστορία και τη λαογραφία.

Το βιβλίο αγκαλιάστηκε και από τους νέους. Και αυτό – όπως ανέφερε ο κ. Πανάγος – είναι εξαιρετικά σημαντικό,  γιατί  τα παιδιά ευαισθητοποιούνται και ενισχύεται το ενδιαφέρον τους για την πατριδογνωσία. Είπε ακόμη, ότι η ιστορία είναι διδακτική, και συμβάλει στο να αποκτούμε πολύτιμες  γνώσεις και εμπειρίες, για να αποφεύγονται οι κακοτοπιές  του παρελθόντος.

Ο κ. Πανάγος ολοκλήρωσε την ομιλία του, παρουσιάζοντας τα περιεχόμενα του βιβλίου του με πλούσιες εικόνες αρχείων και φωτογραφιών. Στο τέλος ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση.

PAnagos (2)

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…