mageiriki soda

Το όξινο ανθρακικό νάτριο ή το διττανθρακικό νάτριο, ή κατά κόσμον μαγειρική σόδα είναι μια χημική ένωση από νάτριο, υδρογόνο, άνθρακα και όζον. Είναι διάσημη για τα πολλαπλά της οφέλη, και πρόκειται για ένα προϊόν φυσικό και ιδιαίτερα ευέλικτο.

Από την αρχαιότητα η χρήση της ήταν αρκετά διευρυμένη σε πρακτικές εφαρμογές. Πέραν της μαγειρικής, χρησιμοποιούνταν στην ιατρική, σε συνταγές ομορφιάς για πρόσωπο και σώμα, αλλά και στην καθαριότητα του σπιτιού.

Χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Η μαγειρική σόδα είναι «το πασπαρτού» για όλα τα σπιτικά γιατροσόφια. Είναι αποδεδειγμένα ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό και συχνά υποκαθιστά τη χρήση φαρμάκων. Συμβάλλει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών, των χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος, που είναι μια εκφυλιστική ασθένεια, ή ο διαβήτης που είναι αντίστοιχα μεταβολική. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές ομορφιάς , σαν φυσικό καλλυντικό, ενώ σε συνδυασμό με άλλα φυσικά οξέα αποτελεί ένα πολύ καλό καθαριστικό.

Ιατρική χρήση

Η κακή διατροφή συχνά δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο σώμα. Η μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό αποτελεί ένα ιδανικό αλκαλικό ρόφημα για να αυξήσει το pH του αίματος και χρησιμοποιείται ως αντιόξινο για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας και της καούρας. Ένα αλκαλικό περιβάλλον συμβάλλει στην καλή λειτουργία των κυττάρων. Η μεταφορά οξυγόνου αυξάνεται και τα αιμοφόρα αγγεία των ιστών διαστέλλονται.

Ταυτόχρονα, τα κύτταρα στα οποία οφείλονται οι λοιμώξεις καταστρέφονται. Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνονται οι στομαχικές ενοχλήσεις και προβλήματα, όπως η γρίπη, η αρθρίτιδα, η ποδάγρα, οι λίθοι στα νεφρά και ο διαβήτης. Σε ερευνητικό στάδιο, η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται και στην ογκολογία. Στοχεύει στη μείωση των παρενεργειών που οφείλονται στις χημειοθεραπείες και στην εκτεταμένη ακτινοβολία, στα νεφρά και το συκώτι.

Το διάλυμα από μαγειρική σόδα και νερό συμπεριλαμβάνεται στη σύνθεση τοπικών αναισθητικών, καθώς επιταχύνει την δράση τους και καθιστά την έγχυση πιο ανώδυνη. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσει αλλεργικές αντιδράσεις σε φυτά. Η χημική ουσία που διαθέτει χρησιμοποιείται σε φάρμακα που ανακουφίζουν από τη φαγούρα. Συχνά χρησιμοποιείται και για την αφαίρεση ακίδων ή αγκαθιών από το δέρμα. Ακόμη, συμβάλλει στη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού.

Συνδυάζοντας τη μαγειρική σόδα με χλωριούχο μαγνήσιο, επιτυγχάνεται η απομάκρυνση των τοξινών από τους ιστούς και τα κύτταρα. Σε αντίθεση με το χλωριούχο νάτριο, δηλαδή το αλάτι, δεν προκαλεί υπέρταση. Αντίθετα, τείνει να χαμηλώνει την πίεση του αίματος. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να βελτιώσετε την υγεία σας.

Καλλυντική χρήση

Στη φυσική της μορφή, η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό. Αναμεμειγμένη σε νερό αποτελεί ιδανικό αποσμητικό, καθώς δεν περιέχει αλουμίνιο, υδράργυρο ή parabens και απομακρύνει αποτελεσματικά τις οσμές. Χρησιμοποιείται ακόμη και σε πίλινκ για την ενυδάτωση και την απολέπιση του σώματος και των ποδιών. Καθαρίζει σε βάθος το δέρμα, το ενυδατώνει, καταπραΰνει από ερεθισμούς και απομακρύνει τα μαύρα στίγματα και τις τοξίνες. Ταυτόχρονα, ανακουφίζει την επιδερμίδα σε περιπτώσεις εγκαύματος από τον ήλιο.

Ακόμη, μια μικρή ποσότητα από μαγειρική σόδα στο σαμπουάν μας, συντελεί στον βαθύ καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής και απομακρύνει υπολείμματα styling και σμήγματος. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ξηρό σαμπουάν, απορροφώντας την λιπαρότητα των μαλλιών και προσθέτοντας όγκο στις ρίζες.

Επιπλέον, το όξινο ανθρακικό νάτριο αποτελεί βασικό συστατικό στις περισσότερες οδοντόπαστες και τον πιο γνωστό φυσικό τρόπο λεύκανσης των δοντιών. Συμβάλλει στην διατήρηση της υγιεινής της στοματικής κοιλότητας. Διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, απομακρύνει την πλάκα και χαρίζει καθαρή και δροσερή αναπνοή. Παρ’όλα αυτά, η υπερβολική χρήση του ενδέχεται να γίνει επιβλαβής για τον σμάλτο των δοντιών. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και ως συμπλήρωμα για αθλητές στίβου. Για περισσότερες συμβουλές, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Μαγειρική χρήση

Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται, εξ ορισμού, και στην μαγειρική, ως μέσο διόγκωσης. Σε συνδυασμό με όξινα συστατικά, απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα και χαρίζει μια κρεμώδη υφή σε χυλούς και ζύμες που προορίζονται για ψωμί, κέικ, τηγανίτες κλπ. Παράλληλα, χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα των κρεατικών αλλά και των λαχανικών, αντιδρά με την βιταμίνη C και τα μαλακώνει. Ακόμη, είναι ιδανική για το πανάρισμα των τηγανιτών, διατηρώντας την φρεσκάδα των τροφίμων.

Οικιακή χρήση

Το διττανθρακικό νάτριο αποτελεί ένα πολύ ισχυρό καθαριστικό προϊόν. Ένα διάλυμα από μια μικρή ποσότητά της μαζί με χλιαρό νερό είναι ιδανικό για το καθάρισμα επιφανειών. Επαναφέρει την γυαλάδα των ασημικών, εάν τα τρίψουμε με αλουμινόχαρτο και σόδα και αφαιρεί την σκουριά. Σε συνδυασμό με κρύο νερό, καθαρίζει χαλύβδινα αντικείμενα, καθώς το ζεστό νερό μπορεί να τα διαβρώσει. Αντίθετα, η μαγειρική σόδα δεν συνιστάται για τον καθαρισμό αλουμινένιων αντικειμένων, καθώς αντιδρά με το μέταλλο.

Φυσικές συνταγές με μαγειρική σόδα

Ρόφημα με λεμόνι για την απώλεια βάρους

Μια κουταλιά από σόδα σε χλιαρό νερό με μισό χυμό λεμονιού, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό για την απώλεια βάρους. Ένα ποτήρι από το συγκεκριμένο ρόφημα, σε άδειο στομάχι αποτοξινώνει τον οργανισμό και συμβάλει στη διατήρηση του σωματικού βάρους. Καθαρίζει το σώμα από τα στοιχεία που προκαλούν φλεγμονές και κατακράτηση υγρών. Ως αλκαλικό τονωτικό, αυξάνει το pH του αίματος και προωθεί την καύση του λίπους.

Μάσκα προσώπου με μέλι για λάμψη

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναμείξετε ίση ποσότητα σόδας, μελιού και νερού, περίπου μια κουταλιά της σούπας. Απλώνετε το παρασκεύασμα στο πρόσωπό σας και το αφήνετε να δράσει για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένετε με άφθονο νερό. Η συγκεκριμένη μάσκα έχει επουλωτική δράση, ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα σας και επαναφέρει στο πρόσωπό σας την χαμένη του λάμψη. Το μέλι αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό, ενώ η μαγειρική σόδα απομακρύνει το σμήγμα που φράσει τους πόρους.

Καθαριστικό μπάνιου με λευκό ξύδι

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει την χρήση χημικών για το καθάρισμα του μπάνιου μας, υπάρχουν όμως και φυσικές λύσεις, φιλικές προς το περιβάλλον και οικονομικές για εμάς. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να φτιάξετε ένα σπρέι με ένα μέρος νερού, ένα μέρος σόδας και ένα μέρος λευκού ξυδιού. Ψεκάστε τις επιφάνειες του μπάνιου σας, τη λεκάνη, τη μπανιέρα και τα πλακάκια, τρίψτε τα με ένα βουρτσάκι και αφήστε το να δράσει για μια ώρα. Έπειτα ξεπλύνετε με λίγο νερό. Το οξύ που περιέχει το μείγμα θα απομακρύνει τα άλατα και το πουρί και θα κάνει τις επιφάνειες να λάμψουν.

votanonkipos.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

«Σκέψου ολικά, δράσε τοπικά»: Η Γεω-Ηθική

 Του Ηλία Γιαννακόπουλου/Φιλολόγου          α. «Ήτοι μεν πρώτιστα Χάος γένετ’ αυτάρ έ…