Arxiki

Στις 8:00μμ έλαβε χώρα χθες Τετάρτη 9/5 η προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Πύλης με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης, τις παρατηρήσεις του σχεδίου νόμου του Υπ. Εσωτερικών σχετικά με το πρόγραμμα «Κλεισθένης 1»…

Θέμα:Συζήτηση για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ (Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»)…

…ύστερα & από το κάλεσμα της ΚΕΔΕ προς τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων να συνεδριάσουν και να λάβουν αποφάσεις, στη βάση του ψηφίσματος, που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα(2/5/18).

Από το σύνολο των 24 παρόντων που παρέστησαν & ψήφισαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Δ. Πύλης, πλειοψήφησε τελικά η πρόταση του Δημάρχου με 12 ψήφους, για να ακολουθήσει η πρόταση του κ. Κρούπη με 8 ψήφους, έπειτα του κ. Ιωάν. Κουτσονάσιου με 3 ψήφους & τέλος του κ. Απ. Ζάχου με μία ψήφο.

Προτάσεις επί του Νομοσχεδίου της Κυβέρνησης που προβλέπει αλλαγές στον εκλογικό νόμο βασικά, για τις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, με νέο & κύριο συστατικό του την Απλή Αναλογική & οι οποίες διχοτόμησαν το Σώμα, από το ευκρινές μέχρι σήμερα σχήμα του. Έτσι είχαμε δημ. συμβούλους της μιας παράταξης, να ψηφίζουν την πρόταση συμβούλου της άλλης παράταξης, δικαιολογώντας ο καθένας την θέση που παίρνει επ’ αυτής.

Εκ των τεσσάρων προτάσεων που τέθηκαν προς ψήφιση, οι τρεις εξ αυτών, πλην του κ. Ζάχου είχαν κοινό προσανατολισμό, συμφωνώντας αρχικά στην απόσυρση του Νομοσχεδίου με την δίμηνη παράταση προς διαβούλευση & βελτιώσεις, διαφωνούσαν ωστόσο στον εάν & κατά πόσον η «Απλή Αναλογική», αποτελεί το δικαιότερο & ιδεοδέστερο εκλογικό σύστημα, που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα & είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.

Τοποθετήσεις & διχογνωμίες οι οποίες επουδενί δεν παραξενεύουν, αντιθέτως απηχούν στο έπακρο το κοινό αίσθημα & τις απόψεις του κάθε ψηφοφόρου της χώρας το τελευταίο διάστημα, επί του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου.

Αμιγώς τώρα στα της Συνεδρίασης, ύστερα από μια γρήγορη ενημέρωση του Δημάρχου περί του θέματος που θα συζητείτο, ξεκίνησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών που πήραν τον λόγο & προέκυψαν τελικά μέσω αυτών, τέσσερις προτάσεις, πλην της θέσης που πήρε κατά την εισήγησή του ο κ. Ν. Τόλιας, που κατ’ άλλους αποτέλεσε ξεχωριστή πρόταση(δηλ. 5η), κατά τον ίδιο ήταν διορθωτική πρόταση στην πρόταση του Δημάρχου,  με την διαφορά δηλ. να γίνει η παρακάτω προσθήκη: «Δεν μπήκαμε σε λεπτομερή κουβέντα, όσον αφορά στα άρθρα, αναμένοντας να πάρουμε θέση, όταν θα έρθει η νέα πρόταση, ύστερα από τη διαβούλευση».

Διορθωτική-Αντι- πρόταση την οποία τελικά ο κ. Τόλιας απέσυρε, για να συμφωνήσει & συνταχθεί με την πρόταση «Κρούπη», αφού εξ αρχής ο ίδιος δεν επιθυμούσε να εξουσιοδοτήσει εν λευκώ, είτε την ΠΕΔ, είτε την ΚΕΔΕ, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, χωρίς να περάσει ξανά από συζήτηση στο Δ.Σ., ύστερα & από την διαβούλευση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επίσης, η κα Λ. Οικονόμου ενώ αρχικά ψήφισε «Παρών», δικαιολογώντας τη στάση της, εκ των υστέρων συντάχθηκε με την πρόταση «Κρούπη».

Οι επικρατούσες τέσσερις προτάσεις που ψηφίστηκαν:

1)Του Δημάρχου κ. Κ. Μαράβα, που ήταν & η πρόταση της ΠΕΔ, η οποία προέκυψε, ύστερα & από την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ & στο ψήφισμα που εξέδωσε στις 2/5/2018.

2)Η πρόταση του κ. Κώστα Κρούπη, που πρότεινε απόσυρση του Νομοσχεδίου προς διαβούλευση & βελτιώσεις αυτού, αλλά τελικά «ΝΑΙ» στην απλή αναλογική.

3)Η πρόταση του κ. Γιάννη Κουτσονάσιου που είναι ταυτιζόμενη πλήρως με τις θέσεις της ΚΕΔΕ & προτείνει επικεντρώνοντας σε τρία βασικά σημεία:

  1. Να απορριφθεί στο σύνολό του το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου, και να επιστραφεί στον Υπουργό ως απαράδεκτο , γιατί δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους , δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις που έχει εκφράσει και καταθέσει επίσημα η Κ.Ε.Δ.Ε. , αλλά και δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, για να επιτελέσει το έργο του, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.
  2. Να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου.
  3. Να ζητήσει την άμεση έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Κυβέρνηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο νόμου που θα προωθεί πραγματικά τη μεταρρύθμιση.

4)Η πρόταση του κ. Απ. Ζάχου, με «ΝΑΙ» στην απλή αναλογική, προτείνοντας & επιμέρους θέσεις.

 

Την πρόταση του Δημάρχου, εκτός του ιδίου, ψήφισαν:

Θαν. Κωστάκης, Γεωρ. Καραϊσκου, Στ. Ζιάκας, Βαγγ. Αλέκος, Άρης Τζάνης, Βασ. Αναγνώστου, Σωτ. Χατζής, Π. Μπόμπορας, Θαν. Γιαννοτάκης, Κ. Πλαστήρας.

Την πρόταση Κ. Κρούπη, εκτός του ιδίου, ψήφισαν:

Λ. Οικονόμου, Ιωάν. Παπακωνσταντίνου, Δημ. Καλλαντζής, Κ. Μπαλατσούκας, Ν. Τόλιας, Κ. Ούτρας & Χρ. Νάκος.

Την πρόταση Ιωάν. Κουτσονάσιου, εκτός του ιδίου, ψήφισαν:

Ηλ. Λαμπρογεώργος & Παν. Λέφας.

Η πρόταση του Απ. Ζάχου, πήρε μία ψήφο, την δική του.

Να θυμίσουμε πως σήμερα Παρασκευή 10/5 & αύριο Σάββατο 11/5, πραγματοποιούνται στην Αθήνα, με συμμετοχή των δημάρχων Έκτακτη Γενική Συνέλευση και το κοινό Συνέδριο των ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ.

 

Μπορείτε να ακούσετε αναλυτικά τις εισηγήσεις-προτάσεις, παρακάτω στα αρχεία ήχου…

1)Εισήγηση-Πρόταση Δημάρχου(Πατήστε Play)

 

2)Η Εισήγηση & Πρόταση του κ. Κώστα Κρούπη(Πατήστε Play)

 

3)Η Εισήγηση-Πρόταση του κ. Ιωάν. Κουτσονάσιου(Πατήστε Play)

 

4)Η Πρόταση του κ. Απ. Ζάχου(Πατήστε Play)

 

Η Αντι-Πρόταση(προσθήκη) του κ. Ν. Τόλια στην πρόταση του Δημάρχου(Πατήστε Play)

 

Το αρχικό «Παρών» της κας Λ. Οικονόμου(Πατήστε Play)

 

Arxiki

IMG_8686

IMG_8689

IMG_8690

IMG_8702

IMG_8707

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Με πολύ κέφι οι «Λαζαρίνες», μάγεψαν με την ερμηνεία τους, στην εκδήλωσή τους στην Πύλη (βίντεο/φωτό)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι & φέτος οι «Λαζαρίνες», από τη δημοτική Σχολή του Δήμου Πύλης, σ…