nosokomeio

Κατεπείγουσα προανακριτική διαδικασία αποφάσισε ο Εισαγγελέας Τρικάλων, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι τόσο η διευθύντρια διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου Τρικάλων όσο και ο υποδιευθυντής, μετά τη χθεσινοβραδινή τους σύλληψη, καθώς δεν παραπέμφθηκαν τελικά με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, από την 1η Αυγούστου επρόκειτο να αναλάβουν την καθαριότητα του νοσοκομείου 39 εργαζόμενες, με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πρόκειται για πολιτική απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, η οποία κατατείνει αφενός στην εξοικονόμηση πόρων και αφετέρου στην έξοδο των εργολάβων από τα νοσοκομεία.

Το νοσοκομείο Τρικάλων ήταν από τα πρώτα στη χώρα που αποφάσισαν να εφαρμόσουν το σχετικό νόμο και να αναθέσουν την καθαριότητα απευθείας σε εργαζόμενες με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Οι 39 θέσεις προκηρύχθηκαν και προτιμήθηκαν καθαρίστριες που είχαν προϋπηρεσία στον εργολάβο, καθώς η καθαριότητα ενός χώρου όπως το νοσοκομείο είναι προφανές ότι έχει ιδιαιτερότητες και δυσκολίες. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου επρόκειτο να εφαρμοστεί χθες, 1η Αυγούστου. Στις 12 τα μεσάνυχτα, στην αλλαγή δηλαδή της ημέρας, εκλήθησαν δύο από τις 39 καθαρίστριες, να υπογράψουν τις συμβάσεις τους και να αναλάβουν υπηρεσία. Στον χώρο ήταν παράλληλα και συνεργείο του εργολάβου, στελέχη της εταιρίας του οποίου φέρονται να ασκούσαν πιέσεις στις εργαζόμενες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζητούσαν από τις εργαζόμενες να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι αποχωρούν από την εταιρία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προειδοποιούσαν ότι θα καταφύγουν στην αστυνομία και ότι εάν δεν υπογράψουν θα συλληφθούν. Μάλιστα, μία εκ των δύο μετέβη στις 2 τα ξημερώματα στα δικαστήρια, προκειμένου να δώσει κατάθεση στον Εισαγγελέα.

Μετά από παρέμβαση του εργολάβου, η αστυνομία μετέβη στο νοσοκομείο και συνέλαβε την διευθύντρια διοικητικών υπηρεσιών και τον υποδιευθυντή του νοσοκομείου. Ο εργολάβος είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας κατά της απόφασης για την εκδίωξή του από το νοσοκομείο. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν στις 18 Αυγούστου. Μέχρι τότε το Εφετείο εξέδωσε διαταγή αναστολής της απόφασης της Διοίκησης του νοσοκομείου Τρικάλων. Ωστόσο, το σχετικό έγγραφο, σύμφωνα και με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Δημήτρη Παρθένη, μέλη του συλλόγου εργαζομένων και τον αντιπρόεδρο του νοσοκομείου κ. Δημήτρη Πεταράκη, έφτασε στο νοσοκομείο και πρωτοκολλήθηκε σήμερα στις 8:30 το πρωί.

Ο αντιπρόεδρος πάντως, επεσήμανε ότι η νομική σύμβουλος του νοσοκομείου θα καταθέσει ενδεχομένως αύριο αίτηση αναστολής της… αναστολής του Εφετείου, προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία οι καθαρίστριες.

Εν τω μεταξύ, οι δύο εργαζόμενοι στο νοσοκομείο κρατήθηκαν όλο το βράδυ στην αστυνομική διεύθυνση, ενώ μετά την κατάθεσή τους στον Εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι, προκειμένου να γίνει κατεπείγουσα προανακριτική διαδικασία για το όλο ζήτημα, καθώς ο εργολάβος ισχυρίζεται ότι το έγγραφο της αναστολής επιδόθηκε νωρίτερα από σήμερα το πρωί. Επίσης, θα διερευνηθεί αν κατά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, που έγινε στις 29 Ιουλίου είχε παραστεί ως νόμιμος εκπρόσωπος ο διοικητής του νοσοκομείου, ενώ θα κληθεί και ο ίδιος από τον Ανακριτή πέραν των δύο διοικητικών υπαλλήλων, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας.

Στην παρούσα φάση παραμένει εκκρεμές το ποιος θα έχει την καθαριότητα του νοσοκομείου, αν δηλαδή θα συνεχίσει ο εργολάβος ή αν θα αναλάβουν οι 39 καθαρίστριες.

Να σημειωθεί δε ότι το υπουργείο Υγείας εμμένει στην απόφασή του να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός θα αποστείλει σχετικό έγγραφο στο νοσοκομείο για την ανάληψη των καθηκόντων των 39 εργαζομένων.

Στο μεταξύ, μέλη του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου ήταν στο πλευρό των δύο συναδέλφων τους, διοικητικών υπαλλήλων, ενώ παραβρέθηκαν και στα δικαστήρια.

Επίσης, στα δικαστήρια παραβρέθηκαν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σάκης Παπαδόπουλος και κ. Χρήστος Σιμορέλης, στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και γιατροί του νοσοκομείου για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την επικαιρότητα θέμα που σχετίζεται με τον εργολάβο καθαριότητας του νοσοκομείου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος έχει καταθέσει μήνυση, η οποία θα εκδικαστεί, μετά από αναβολές, στις 28 Σεπτεμβρίου, κατά εννέα συνδικαλιστών, δημοσιογράφων και αλληλέγγυων. Η μήνυση αφορά σε συκοφαντική δυσφήμιση για γεγονότα που αφορούσαν το καλοκαίρι του 2014, οπότε οι καθαρίστριες που δούλευαν στην εταιρία του είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας καταγγέλλοντας ότι ήταν απλήρωτες και ότι υφίσταντο εκφοβισμό από την εταιρία.

Συντάκτης:Ελπίδα Κουτσογιάννη

Πηγή:ert.gr

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…