Αρχική Μουσείο ελληνικής Παιδείας 3 copy

Με αφορμή την Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στο χώρο του Εντευκτηρίου του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας

Α) εκτιθενται 40 περίπου λιθογραφίες του Γερμανού ζωγράφου Peter Von Hess με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση.

O Peter Vos Hess συνόδευσε τον Όθωνα στη Ελλάδα, όπου παρέμεινε εννιά μήνες για να γνωρίσει τους τόπους όπου διαδραματίσθηκαν τα ηρωικά γεγονότα του 1821, αλλά και πρωταγωνιστές που συμμετείχαν σ΄αυτά.

και
Β) στον ίδιο χώρο εκτίθενται 24 εικόνες της Ελληνικής Επανάστασης τις οποίες φιλοτέχνησε ο λαικός ζωγράφος Παναγιώτης Ζωγράφος (κατ’ άλλους Δημήτρης Ζωγράφος) υστερα από επιθυμία και εντολή του Στρατηγού Μακρυγιάννη

Τρία χρόνια κράτησε η συνεργασία αυτή 1836- 1839. Επισκέφτηκαν τα διάφορα πεδία των μαχών που είχε λάβει μέρος ο Μακρυγιάννης και ενώ ο Στρατηγός του εξιστορούσε « έτσι είναι εκείνη η θέσις, έτσι εκείνη, αυτός ο πόλεμος έτσι έγινε, αρχηγός των Ελλήνων ήτο εκείνος, αρχηγός των Τούρκων εκείνος», ο Ζωγράφος φιλοτεχνούσε τον πίνακα.

Το αποτέλεσμα αυτής της αρμονικής και αγαστής συνεργασίας ( έμπνευση και αναμνήσεις Μακρυγιάννη, εκτέλεση Π. Ζωγράφου) υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμο.

 

Γ) Τις ημέρες της εκδήλωσης ο επισκέπτης, στην Σχολική Αίθουσα, μπορει επίσης να δει την Χάρτα του Ρήγα και να ενημερωθεί από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου.

Μουσείο ελληνικής Παιδείας 2

Μουσείο ελληνικής Παιδείας 1

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Με μία υπέροχη δράση του Κέντρου Κοινότητας Πύλης & διαδραστικές πρακτικές τίμησαν την «Παγκόσμια Ημέρα της Γης», οι μαθητές του Δημ. Σχολείου Πιαλείας

  Σήμερα Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 στις 11:00 πμ, Παγκόσμια Ημέρα της Γης, το Δημοτικό…