apokathilosh_trikala_9

ORTHODOXIA.INFO | Τρίκαλα – Αναστάσιος Βόπης Χοροστατούντος του μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου τελέστηκε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η ακολουθία της Αποκαθηλώσεως μέσα σε κλίμα συγκίνησης στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

Μετά την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, στο τέλος του εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης όπου ο κ. Χρυσόστομος, εμφανώς συγκινημένος, κατέβασε από τον Σταυρό το Σώμα του Χριστού και αφού το τύλιξε με ένα λευκό σεντόνι το μετέφερε εντός του ιερού βήματος.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Τρίκκης εναπέθεσε το Σώμα του Κυρίου στον στολισμένο Επιτάφιο και μαζί με ιερείς της μητροπόλεως και τους πιστούς έψαλλε με κατάνυξη και ευλάβεια τα τροπάρια «Ο ευσχήμων ιωσήφ από του ξύλου καθελών το άχραντόν σου Σώμα» και το «Ταις μυροφόροις γυναιξί, παρά το μνήμα επιστάς», ραίνοντας το ιερό κουβούκλιο του Επιταφίου.

Ο κ. Χρυσόστομος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής ημέρας που αποτελεί μια από τις κατανυκτικότερες ημέρες της Ορθοδοξίας, λέγοντας πως «σήμερα αφήνουμε τις δουλειές και τα σπιτικά μας για να καθίσουμε στην εκκλησία να προσευχηθούμε και να μιλήσουμε με τον πατέρα μας. Σήμερα τα πάντα είναι κλειστά, αφού η ημέρα αυτήν είναι αφιερωμένη στην εκκλησία μας», ενώ πρόσθεσε πως «ας κρατήσουμε και εμείς λίγο τις παραδόσεις μας όπως έκανε και παλιά ο λαός μας, που όλη την ημέρα και όλη την νύχτα μοιρολογούσε τον Χριστό μας».

Έκλεισε τον λόγο του υπογραμμίζοντας πως «σήμερα θα προσκυνήσουμε έναν νεκρό, αλλά ζώντα νεκρό, ο οποίος κατέβηκε μέχρι τον πυθμένα του Άδη για να αναστήσει τους εν τάφω κειμένους».

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που συνέρρευσαν στον μητροπολιτικό ναό προκειμένου να παρακολουθήσουν την ακολουθία της Αποκαθηλώσεως και να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο του Κυρίου.

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Σκοτεινές μεθοδεύσεις για πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα! Καταγγελία των Πράσινων -Οικολογία στην επέτειο του Τσερνομπίλ

Στην υλοποίηση του κρυφού σχεδίου της να λειτουργήσει πυρηνικό εργοστάσιο με ελληνική χρημ…