thetoc

Όλα δείχνουν πως η καθυστέρηση της επανεκκίνησης του διαλόγου οφείλεται κυρίως στην Τουρκία.

Τα επόμενα διπλωματικά του βήματα εξετάζουν Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Ωστόσο, το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης προκαλεί ερωτήματα, αν και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να μην ανησυχεί, εκτιμώντας πως είναι θέμα ημερών.

Όλα δείχνουν πως η καθυστέρηση της επανεκκίνησης του διαλόγου οφείλεται κυρίως στην Τουρκία, η οποία περίμενε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής για να καθορίσει την στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Το παρασκήνιο της αποχώρησης του Γιαβούζ

Ο Ταγίπ Ερντογάν όλες αυτές τις ημέρες, κρατούσε «ως φόβητρο» το Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ και μόλις αποφασίστηκε η μη επιβολή κυρώσεων στην χώρα του από την Ε.Ε. έδωσε εντολή να αποχωρήσει και να επιστρέψει στην Τουρκία.

 Η κίνηση αυτή δείχνει να οφείλεται στα παζάρια που έκανε διαρκώς ο Ταγίπ Ερντογάν με το Βερολίνο. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η επίμονη άρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να μην δεχθεί σε κανένα προσχέδιο να μπει η λέξη «κυρώσεις» ήταν μια συμφωνία που είχε κάνει με τον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου και αυτός με την σειρά του να απομακρύνει το ερευνητικό πλοίο από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, εκτονώνοντας ακόμη περεταίρω την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Μονόδρομος ο διάλογος για τον Ερντογάν

Στις συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών ήταν διάχυτη η επιφυλακτικότητα και η καχυποψία απέναντι στην Άγκυρα για το εάν τελικά θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Στόχος των «27» ήταν να μην δώσουν αυτή την φορά καμία αφορμή προκειμένου να τορπιλίσει τις διερευνητικές επαφές, όπως έπραξε το καλοκαίρι.

Η Ε.Ε. επιχείρησε να αφαιρέσει όλα τα πατήματα που θα μπορούσε να βρει ο Ταγίπ Ερντογάν ώστε να αποχωρήσει την τελευταία στιγμή από τις συνομιλίες, καθώς οι Βρυξέλλες δεν επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία, η επίμαχη λέξη δεν μπήκε στο κείμενο των συμπερασμάτων, ωστόσο περιγράφεται ξεκάθαρα, το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο πρωτοκολλήθηκε έστω και μετά από 10 μήνες στον ΟΗΕ, αν και ήταν μία τυπική διαδικασία.

Τώρα η Άγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές προκειμένου να συζητηθεί η μία και μοναδική διαφορά των δύο χωρών που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Όσο και αν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανοίγει την ατζέντα των θεμάτων γνωρίζει πως μόνο αυτό ζήτημα θα απασχολήσει τις δύο πλευρές όπως ακριβώς συνέβη και στον προηγούμενο γύρο των συζητήσεων.

Την Τρίτη στην Αθήνα ο Στόλντεμπεργκ

Μετά την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ και την συμφωνία που υπήρξε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης, ο Γένς Στόλντεμπεργκ θα επισκεφθεί τις δύο χώρες προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί σήμερα την Άγκυρα και θα συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ την Τρίτη θα βρίσκεται στην Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Στην Αθήνα είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί απέναντι στις προθέσεις και τον ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει ο Γένς Στόλντεμπεργκ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς αρκετές φορές με τις παρεμβάσεις του και τις ίσες αποστάσεις που τηρεί δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά με την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ θέλει ραντεβού Δένδια – Τσαβούσογλου

Δεν αποκλείεται στο ταξίδι του Γένς Στόλντεμπεργκ σε Αθήνα και Άγκυρα να «κλειδώσει» και η συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών στην Μπρατισλάβα την ερχόμενη Πέμπτη. Στην πρωτεύουσα την Σλοβακίας θα πραγματοποιηθεί φόρουμ για την ασφάλεια και την ενέργεια στο οποίο ομιλητής θα είναι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και στο οποίο έχουν προσκληθεί οι κύριοι Τσαβούσογλου και Δένδιας.

Ο Γένς Στόλντεμπεργκ θα επιθυμούσε να γίνει μία τέτοια συνάντηση υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών. Η Αθήνα πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει το επιβεβαιώνει με τις διαρροές να γίνονται κυρίως από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Πάντως στην περίπτωση που γίνει το ραντεβού στην Μπρατισλάβα, τότε είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Πηγή: thetoc.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…