Katrougkalos copy

Χάσμα μεταξύ Κατρούγκαλου-κουαρτέτου στην αποψινή συνάντησή τους με τους δανειστές με το…καλησπέρα να ζητούν να μειωθεί το ύψος της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) και να συρρικνωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης οι δανειστές εξέφρασαν ενστάσεις και για τα τέσσερα θέματα. Στο πρώτο θεωρούν υψηλό το ύψος της εθνικής σύνταξης και ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα συντάξεων-εισφορών σε αντίθεση με την κυβέρνηση που θέλειμεγαλύτερη αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων.

Αντίστοιχα στο θέμα των βελτιωτικών προτάσεων σε ομάδες όπως αγρότες και ελεύθερου επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι οι δανειστές ζήτησαν μεγαλύτερη διασύνδεση της Εθνικής Σύνταξης με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών ειδικά στην περίπτωση που αυτές θα είναι μειωμένες.

Μεγάλο αγκάθι είναι και το θέμα του επανϋπολογισμού των συντάξεων κυρίως λόγω τεχνικών, αλλά σημαντικών, προβλημάτων που αφορούν το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εισοδηματικά στοιχεία πριν από το 2002.

Και βέβαια ανοικτό παραμένει το θέμα των περικοπών στις επικουρικές, το οποίο άλλωστε συνδέεται και με το αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι το αίτημα για αύξηση των εισφορών στους μισθωτούς κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Διαψεύδει ο Κατρούγκαλος για μειώσεις

«Δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των θεσμών την Τετάρτη.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι θεσμοί «δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη», αλλά τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών – εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως είπε, την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες».

Παράλληλα, ο εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία άμεσα για το συνταξιοδοτικό, αλλά όπως ανέφερε «θα χρειαστεί μία απόφαση του Eurogroup», συμπληρώνοντας ότι δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί Eurogroup νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες.

Η αρχιτεκτονική του συστήματος – ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης,αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι’ αυτές τις ομάδες,
επαναϋπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς,επικουρικές συντάξεις.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων γι’ αυτά τα θέματα. Στόχος του υπουργείου, όπως σημείωσε, είναι να εξεταστούν αρχικά τα τρία πρώτα θέματα και να μείνει τελευταίο το θέμα των επικουρικών.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις και η ενδεχόμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών να παραμείνουν τελευταία θέματα στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης, η οποία θα διαρκέσει δέκα μέρες.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν τέθηκε θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων, ενώ ο δημοσιονομικός στόχος παραμένει η εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ για το 2016.

Πηγή:parapolitika.gr

Load More Related Articles
Load More In Οικονομία
Comments are closed.

Check Also

Ρεκόρ συμμετοχών στις «Λαζαρίνες 2024» στα Τρίκαλα 

Πάνω από 500 οι συμμετοχές από μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων είτε ομαδικά είτε ατομικά …