biografiko copy

Το βιογραφικό σου σημείωμα είναι στην πραγματικότητα η κύρια πηγή που θα χρησιμοποιηθεί ώστε ο συνεντευξιαστής να σου απευθύνει ένα μεγάλο μέρος από τις ερωτήσεις που θα ήθελε να σου κάνει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Είναι λοιπόν ιδιαίτερης σημασίας να είναι καλογραμμένο, τεκμηριωμένο και λογικά δομημένο. Η εμφάνισή του και ο τρόπος σύνταξής του είναι εξίσου κρίσιμος με την ουσία του, γι’ αυτό τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναδείς και ενδεχομένως να αναθεωρήσεις το βιογραφικό σου σημείωμα, ως το μέσο που θα σου εξασφαλίσει την πολυπόθητη πρόσκληση για συνέντευξη.

Πέρα από αυτό όμως, η επιτυχής παρουσίασή του θα σε βοηθήσει και σε κάτι άλλο: σε μια ομαλότερη και ευκολότερη συζήτηση. Φαντάσου ότι το έγγραφο αυτό θα είναι επάνω στο τραπέζι του συνομιλητή σου σε όλη τη διάρκεια της συζήτησής σας και εκείνος θα χρειαστεί να ανατρέξει αρκετές φορές σε πληροφορίες που θα θέλει να διασταυρώσει βάσει των απαντήσεών σου, προκειμένου να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά σου ή ακόμα και να εμβαθύνει κάνοντας περισσότερες ερωτήσεις. Ένα καλογραμμένο και έξυπνα στημένο βιογραφικό θα τον βοηθήσει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση και θα εκτιμηθεί πολύ.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και θα αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον τρόπο βάσει του οποίου θα συντάξει το βιογραφικό του σημείωμα. Ωστόσο παρακάτω θα βρεις μερικές χρήσιμες συμβουλές ώστε να δώσεις την καλύτερη εντύπωση, όποιον τύπο και αν επιλέξεις:

 

    • Φρόντισε να είναι απλό, λιτό και ευανάγνωστο. Αυτό σημαίνει ότι εκείνος που θα το έχει στα χέρια του θα μπορεί να βρει οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς να ξοδέψει πολύ χρόνο. Διαστήματα, μέγεθος και τύπος γραμματοσειράς, διαγραμμίσεις και υπογραμμίσεις θα πρέπει να επιλεγούν προσεκτικά για να επιτευχθεί το παραπάνω αποτέλεσμα. Αν δεν είσαι σίγουρος, κάνε το εξής τεστ: στείλε το βιογραφικό σου τουλάχιστον σε τρία άτομα και ρώτησέ τους πόση ώρα έκαναν να βρουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο (π.χ. ένα πιστοποιητικό). Αν σου πουν ότι δυσκολεύτηκαν, ενδεχομένως να πρέπει να αλλάξεις ακόμα και τη δομή του. Βάσει ερευνών, ο υπεύθυνος επιλογής προσωπικού σκανάρει το βιογραφικό γύρω στα 20-30 δευτερόλεπτα, προκειμένου να αποφασίσει αν θα ασχοληθεί παραπάνω με αυτό ή όχι.

 

    • Χρησιμοποίησε το πολύ δύο χρώματα. Τα πολλά χρώματα κουράζουν τον αναγνώστη και τον αποπροσανατολίζουν από την ουσία.

 

    • Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να υπάρχουν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη.

 

    • Να είσαι περιεκτικός αλλά ουσιώδης στις περιγραφές σου. Απόφυγε τις πολλές και άσκοπες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβάνοντας όμως τα σημαντικά και κρίσιμα στοιχεία.

 

    • Απόφυγε καλλιτεχνίες, συντομογραφίες ή οποιοδήποτε οπτικό τρικ. Less is more!

 

    • Η χρονολογική σειρά συνηθίζεται να καταγράφεται αντίστροφα: από τα πιο πρόσφατα γεγονότα στα παλαιότερα, μιας και ο συνεντευξιαστής ενδιαφέρεται για τις πιο πρόσφατες δραστηριότητες και επιτεύγματά σου και με αυτόν τον τρόπο τον διευκολύνεις

 

    • Αν στην περιγραφή ρόλου μιας αγγελίας αντιληφθείς μια δεξιότητα που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την επιλογή υποψηφίου κι εσύ την κατέχεις, τότε μπορείς να αναπροσαρμόσεις το βιογραφικό σου τονίζοντας τη δεξιότητα αυτή. Μπορείς, για παράδειγμα, να την κάνεις να φαίνεται καλύτερα (απομόνωση σε συγκεκριμένη σειρά, χρήση bold κτλ.) ή να δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες  γι’ αυτή.

 

    • Μην παραλείψεις τις ανθρώπινες και συναισθηματικές δεξιότητες που κατέχεις. Οι τεχνικές δεξιότητες από μόνες τους δε σου εξασφαλίζουν την επιτυχία.

 

    • Θα ήταν καλό να συμπεριλάβεις στην αρχή του βιογραφικού σου σημειώματος μια δήλωση για σένα που δε θα ξεπερνάει τις 3-4 γραμμές και θα περιλαμβάνει τα εξής: ποιος είσαι (τον επαγγελματικό σου τίτλο), τι ψάχνεις και ποια είναι τα ανταγωνιστικά σου πλεονεκτήματα ή δεξιότητες-κλειδιά.

 

    • Ανταποκρίσου μόνο στις αγγελίες που είναι σχετικές με το προφίλ σου. Στέλνοντας το βιογραφικό σου σε εταιρείες που ψάχνουν ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο, καταφέρνεις μόνο να αυξάνεις τον όγκο δουλειάς για τους εργαζόμενους στην αναζήτηση ανθρώπινου δυναμικού. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι η άμεση απόρριψή σου σε μελλοντικές θέσεις εργασίας αν το βιογραφικό σου έχει «υπερεκτεθεί» και το ονοματεπώνυμό σου έχει χαρακτηριστεί ως μη αξιόπιστο. Αν θες να στείλεις το βιογραφικό σου σε συγκεκριμένη εταιρεία αλλά δεν έχει σχετική θέση μ’ εσένα, προτίμησε να το στείλεις στη διεύθυνση του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να καταχωριστεί στη βάση τους και να χρησιμοποιηθεί όταν ανοίξει σχετική θέση εργασίας.

 

    • Στήριξε το βιογραφικό σου με μια συνοδευτική επιστολή (cover letter). Η επιστολή αυτή καλό θα ήταν να μην ξεπερνάει τις τρεις παραγράφους και να λειτουργεί επεξηγηματικά στο τρίπτυχο ποιος είσαι, τι ψάχνεις και τι μπορείς να προσφέρεις.

 

    • Να συμπεριλάβεις μόνο αληθινά γεγονότα. Επιπλέον απόφυγε τις υπερβολές, τις ανακρίβειες, τις ασάφειες καθώς και τις λέξεις/ακρωνύμια που πιθανόν να είναι άγνωστες στον συνεντευξιαστή. Για παράδειγμα, μη συμπεριλάβεις ορολογία που χρησιμοποιούσε μια συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία εργαζόσουν και είναι αδύνατον να τη γνωρίζει κάποιος που δεν έχει εργαστεί εκεί.

 

 

Περισσότερες ερωτήσεις, ιδέες και συμβουλές στο βιβλίο «Συγχαρητήρια Προσλαμβάνεστε!» του Μάριου Μανιάτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=711060

Σπύρος Μανιάτης

Πηγή:kariera.gr

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

Ρεκόρ συμμετοχών στις «Λαζαρίνες 2024» στα Τρίκαλα 

Πάνω από 500 οι συμμετοχές από μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων είτε ομαδικά είτε ατομικά …