Tsipras Arxiki

Την Δυτ. Θεσσαλία επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο εκλαϊκευσης & γνωστοποίησης του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», αναφορικά με το τι αυτό προβλέπει ως ενίσχυση μιας σειράς προτάσεων για τον αγροτικό & κτηνοτροφικό τομέα, έχοντας συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής, στην κεντρική πλατεία του Κιλελέρ, καθώς & του ΔΣ & μελών του Συνεταιρισμού προβατοτρόφων – αγελαδοτρόφων Δυτ. Θεσσαλίας στη Λαζαρίνα.

Νωρίτερα & στις 11:30 το πρωί ο πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγρότη στο Κιλελέρ.

Στην Λαζαρίνα & με μία ώρα καθυστέρηση, τον Αλ. Τσίπρα τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γ. Βαϊόπουλος, καθώς & μέλη του ΔΣ, τον οποίο αρχικά ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του, για να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των κ.κ. Βαϊόπουλου & Τσίπρα, αλλά & παραγωγικός διάλογος με το κοινό, η συμμετοχή του οποίου υπήρξε μεγάλη.

Ο κ. Βαϊόπουλος αναφέρθηκε στην σύσταση, τους σκοπούς & το έργο του Συνεταιρισμού, στα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη του – παραγωγούς, ενώ αναφέρθηκε & στο νέο Νόμο περί Συνεταιρισμών, που ψηφίστηκε πριν τέσσερις μήνες στη Βουλή, & στεκόμενος ως επί το πλείστον στο σημείο του Νόμου που αναφέρεται στην ύπαρξη ιδιωτικών κεφαλαίων στους Συνεταιρισμούς, την χαρακτήρισε ως ευθεία επίθεση κατά αυτών, καθώς είχε ως έναν και μόνο σκοπό…: το πέρασμα της περιουσίας παλαιών Συνεταιρισμών σε ιδιώτες, με νόμιμο τρόπο.

Πολύς λόγος έγινε ακόμη για την σημασία ισχύος της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) & τις παράνομες ελληνοποιήσεις, ζητώντας οι παραγωγοί επ’ αυτού να υπάρξουν κανόνες μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο, ενώ το ιδεοδέστερον θα ήταν σύμπλευση τουρισμού – κτηνοτροφίας με κερδισμένους πολλούς περισσότερους, κάνοντας χρήση του παραδείγματος της φέτας, η οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να προσφέρεται από τα καταστήματα εστίασης, αντί λευκού ή αμφιβόλου ποιότητας άλλου τυριού.

Σκοπός της σημερινής επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Δυτ. Θεσσαλία, όπως και ο ίδιος τόνισε, δεν ήταν άλλος από το να υπογραμμισθεί η ανάγκη ενίσχυσης του κτηνοτροφικού κόσμου, καθώς αυτός αποτελεί ίσως το πιο δημιουργικό κομμάτι του τόπου, για μπορέσει να πάει μπροστά η ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην πανδημία του Κορονοϊού, που αφενός από την μία αντιμετωπίστηκε υγειονομικά επιτυχώς, από την άλλη όμως οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε, δεν θα είναι συμμετρικές για όλους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι μια από τις χώρες που θα ξεφύγει πιο αργά από την κρίση αυτή.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε & στην δομή της ελληνικής Οικονομίας, η οποία κατά 70% εξαρτάται από τον Τουρισμό, χαρακτηρίζοντας τον «μονοκαλλιέργεια» στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ενώ δεν δόθηκε από πλευράς Κυβέρνησης έμφαση στον πρωτογενή τομέα, αντιμετωπίζοντας τελικά τις συνέπειες αυτής της κρίσης με αποσπασματικότητα & την λογική του «βλέποντας & κάνοντας», με αποτέλεσμα οι άνθρωποι της παραγωγής από τούδε & στο εξής να αντιμετωπίσουν αρκετές δυσκολίες.

Σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να αναδειχθεί η αγωνία που εκπέμπει ο κόσμος της παραγωγής, για στήριξη, για χρηματοδοτικά εργαλεία, για ανάσα ρευστότητας, αλλά & μια στοχευμένη στρατηγική ενίσχυσης της δραστηριότητας των παραγωγών.

Κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», ως ένα πρόγραμμα προτάσεων για να ξεπεραστεί η κρίση που επέφερε ο κορονοϊός, ανέφερε τον στόχο του, που είναι η χρηματοδότηση της εργασίας από το κράτος,  και όχι της αναστολής της εργασίας και την χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και μάλιστα με κεφάλαιο κίνησης, για άμεση επανάκαμψη, αμέσως μετά την Πανδημία.

Μέσω του «Μένουμε Όρθιοι» ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να επέλθει ρευστότητα στη μικρομεσαία επιχείρηση, εντάσσοντας σε όλο αυτό το σχέδιο και τους Συνεταιρισμούς ή τις μικρές και μεσαίες αγροκτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Το διαρκές, όπως χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας, οικονομικό έλλειμμα των αγρο-κτηνοτρόφων, οφείλεται στις αθέμιτες πρακτικές, στις παράνομες ελληνοποιήσεις, την συμπίεση συνολικά των τιμών σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη στασιμότητα ή και αύξηση των τιμών του κόστους παραγωγής.

Απέναντι σε όλο αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε, με την λεγόμενη «μη επιστρεπτέα ενίσχυση» η δυνατότητα να επιδοτηθεί ο κόσμος της παραγωγής με 2.000€ κατά εργαζόμενο, για να υπάρξει ένα σταθερό κεφάλαιο μη επιστρεπτέο, αποτελώντας δηλ. ένα είδος επιδότησης και όχι δανείου, για να ξεπεραστεί η κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρθηκε & κατά των συστημικών τραπεζών, που ενώ θα μπορούσαν εκ του ρόλου τους ως χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας να βοηθήσουν τον παραγωγικό & επιχειρηματικό κόσμο, αυτές δανείζουν μόνο τα καλά τους «πελατάκια», όπως είπε χαρακτηριστικά, και δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιώτες, αφήνοντας τα ενέχυρα & τα «κόκκινα δάνεια» στους αγρότες να τους κυνηγάνε με τα τοκοχρεολύσια, κρατώντας οι ίδιοι τα «φιλέτα».

Ως απάντηση σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ πολύ σημαντικό ήταν το Νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, που λόγω των εκλογών όμως δεν ψηφίστηκε, ούτε ακόμα & σήμερα. Και ήταν σημαντικό διότι έδινε την δυνατότητα χρηματοδότησης, άρα ρευστότητα, που είναι & το ζητούμενο, μέχρι 25.000€ σε κάθε ενδιαφερόμενο, ξεπερνώντας τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με την κατάθεση ενός μπίζνες πλαν και μόνο, που θα αποδείκνυε ότι αυτό το ποσό θα πήγαινε στην παραγωγή.

Σημαντικό κομμάτι των προτάσεων του «Μένουμε Όρθιοι» είναι τα φορολογικά εργαλεία που απαιτούνται στον αγριοκτηνοτροφικό τομέα, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου 50%, η θεσμοθέτηση του εισοδήματος έκτακτης ανάγκης, ως ομπρέλα ασφαλείας στα χαμηλά & μεσαία εισοδήματα, όχι με εισοδηματικά, αλλά περιουσιακά κριτήρια, προτείνοντας 400€ ανά άτομο συν 200€ για 2ο ενήλικα στην οικογένεια, συν 100€ ανά τέκνο μέχρι και το Σεπτέμβριο, για να μπορέσουν όλοι οι πληττόμενοι να σταθούν στα πόδια τους.

Για τις αθέμιτες πρακτικές μείωσης των τιμών των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ως ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης, τον τρόπο της θέσπισης σημαντικών κυρώσεων και φυσικά έλεγχο ώστε τα πρόστιμα να επιβάλλονται, θεωρώντας επίσης σημαντικό να δοθεί έμφαση στη χρήση της ΠΟΠ, ώστε να πάρει αξία το προϊόν, ενώ σ’ αυτή την συγκυρία που βρίσκεται η χώρα, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από πλευράς Κυβέρνησης να στηριχθεί ο αγρ/φικός κόσμος, μέσω προγραμμάτων, ώστε δημόσιοι οργανισμοί, Σχολεία κλπ, να αγοράζουν μαζικά προϊόντα που παράγει αυτός τομέας παραγωγής, ενώ χαρακτήρισε «ασπιρίνες», τις έως τώρα ενισχύσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση.

Με το πέρας & της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, ο λόγος δόθηκε στους παραγωγούς, για να ακολουθήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ αυτών & των κεντρικών ομιλητών.

 

Tsipras Lazarina (1)

Tsipras Lazarina (2)

Tsipras Lazarina (3)

Tsipras Lazarina (4)

Tsipras Lazarina (5)

Tsipras Lazarina (7)

Tsipras Lazarina (8)

Tsipras Lazarina (14)

Tsipras Lazarina (15)

Tsipras Lazarina (17)

Tsipras Lazarina (18)

Tsipras Lazarina (19)

Tsipras Lazarina (22)

Tsipras Lazarina (24)

Tsipras Lazarina (26)

Tsipras Lazarina (27)

Tsipras Lazarina (28)

Tsipras Lazarina (29)

Tsipras Lazarina (30)

Tsipras Lazarina (31)

Tsipras Lazarina (32)

Tsipras Lazarina (33)

Tsipras Lazarina (35)

Tsipras Lazarina (36)

Platanos

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…