Arxiki

Κων/νος Γκιουλέκας: «Είναι σημαντικό σήμερα να κρατείται αναμμένο το «καντήλι» της Εθνικής Μνήμης».

Σήμερα Κυριακή 29 Οκτωβρίου & και ώρα 10:45π.μ. στην πλατεία της Τ.Κ. Πιαλείας , πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Τσιαβαλιάρεια”, για 17η συνεχόμενη χρονιά, μια εκδήλωση θεσμός για την Πιαλεία προς τιμήν του πρώτου πεσόντα,  την 28η Οκτωβρίου 1940, Έλληνα στρατιώτη, Βασίλη Τσιαβαλιάρη.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Πύλης σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Πιαλείας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Πιαλείας, με επίσημο καλεσμένο τον κ. Κων/νο Γκιουλέκα, π. Υφυπουργό Παιδείας – Βουλευτή και Δημοσιογράφο.

Μετά την τέλεση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης & Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου & στον χώρο του μνημείου του πεσόντος Ηλία Τσιαβαλιάρη, ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί των επισήμων & η Παρουσίαση του 1ου Πολεμικού Ανακοινωθέντος Έπους 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κ. Μαράβας, στον σύντομο χαιρετισμό του & αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πέρασαν 77 χρόνια από το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940, που η μικρή Ελλάδα ανόρθωσε το ανάστημά της στην πανίσχυρη αυτοκρατορία του ‘Άξονα». Μια μικρή Ελλάδα με μεγάλους ήρωες, μεταξύ των οποίων & ο συμπατριώτης μας Βασίλης Τσιαβαλιάρης που έδωσε πρώτος τη ζωή του, δίνοντας το παράδειγμα της αυτοθυσίας, για να γραφούν στα βουνά της Πίνδου σελίδες δόξας. Είμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε, σε ένα «Προσκλητήριο» πεσόντων, μαζί με τον Βασίλη Τσιαβαλιάρη & όλους αυτούς που όρισαν στη ζωή τους να φυλάττουν «Θερμοπύλες».

Σειρά στο Βήμα πήρε ο κ. Κ. Γιουλέκας ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα μου εδόθη η ευκαιρία να επισκεφθώ & να προσκυνήσω αυτόν τον τόπο, γιατί πραγματικά είναι ένας τόπος προσκυνήματος. Θέλω να σας συγχαρώ γιατί επιμένετε να κρατάτε αναμμένο το «καντήλι» της Εθνικής Μνήμης, σε μια χρονική στιγμή για την Ελλάδα, που η Ιστορία μας ξεθωριάζει, που γίνεται ένα μουσειακό, ένα μνημειακό είδος που το θυμόμαστε & το ξεσκονίζουμε κάθε φορά στις Εθνικές Επετείους, βάζοντας το σε ένα ράφι για να το ξανακατεβάσουμε την επόμενη χρονιά & να το ξαναθυμηθούμε με έναν πανηγυρικό, με μια παρέλαση & να τελειώσει εκεί.

Είναι πολύ σημαντικό εμείς, οι Έλληνες, που είμαστε ένας μικρός Λαός με μια τεράστια Ιστορία να μην αφήσουμε σ’ αυτόν τον τόπο να ξεχαστεί αυτή η Ιστορία. Ευελπιστώ να μην χρειαστεί ποτέ να ξαναζήσουμε αυτές τις τραγωδίες που πέρασε αυτός ο Λαός τα προηγούμενα χρόνια, που αν χρειαστεί, θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας.

Το σίγουρο είναι πως εσείς εδώ, σαν ένα «αμόνι»σφυρηλατείτε τη νέα γενιά, αποτελώντας την εγγύηση & παίρνοντας από εσάς τη δάδα να συνεχίσει σε μια εθνική πορεία».

Κατόπιν αυτών ανεγνώσθη το «Προσκλητήριο» πεσόντων & απόδοση τιμών από τον «Σύλλογο Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940-1941″, έγινε κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημ. Σχολείου Πιαλείας & παρουσίαση τραγουδιών εποχής του  Έπους του » ’40» από την Μουσική Χορωδία Παλαιομοναστήρου.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος κ. Μαράβας απέδωσε στον επίσημο καλεσμένο του τιμητική πλακέτα & ένα βιβλίο με την Ιστορία της Πύλης, τιμής ένεκεν για την σημερινή του παρουσία, καθώς & στον πρόεδρο του»Συλλόγου Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940-41″.

Να αναφέρουμε εδώ πως την εκδήλωση πλαισίωσε & ο “Σύλλογος Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940 – 1941”, ως άγημα αποδόσεως τιμών, εκτελώντας τα σχετικά παραγγέλματα, προκειμένου οι δημότες και λοιποί συμμετέχοντες στην εκδήλωση, να δυνηθούν να δουν από κοντά, «ζωντανά», στρατιώτες και υλικά του 1940, φέροντας στολή, αντικείμενα και λοιπό εξοπλισμό της αντίστοιχης περιόδου.

Στην Εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο γιος Γεώργιος Τσιαβαλιάρης & τα εγγόνια & δισέγγονα του πεσόντος Βασίλη Τσιαβαλιάρη, o πρόεδρος της Τ.Κ. Πιαλείας κ. Νικ. Λεμονάς, ο Δ/τής της ΣΜΥ κ. Δημ. Τσιπίδης, ο Δ/τής του Α.Τ. Πύλης κ. Χρ. Παπαδογιάννης, ο Προϊστάμενος του Π.Κ. Πύλης κ. Ιωάν. Τατσίνας, ως εκπρόσωπος της Π.Ε. Τρικάλων ο κ. Ντίνος Μπάρδας, Αντιδήμαρχοι & δημ. σύμβουλοι του Δήμου Πύλης, αλλά & αρκετοί δημότες.

 

(Στη φωτό, ο γιος του πεσόνοτος «Βασίλη Τσιαβαλιάρη», Γεώργιος, με τον κ. Κων/ίνο Γκιουλέκα)

IMG_0228 1 2

 

IMG_0168 IMG_0169 IMG_0170 IMG_0171 IMG_0172 IMG_0173 IMG_0174 IMG_0175 IMG_0176 IMG_0185 IMG_0186 IMG_0189 IMG_0196 IMG_0203 IMG_0206 IMG_0207 IMG_0210 IMG_0215 IMG_0213 IMG_0217 IMG_0218 IMG_0219 IMG_0220 IMG_0221 IMG_0222 IMG_0224 IMG_0227

 

 

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…