prwto_11

Τρόπο για την ενεργοποίηση της Κάρτας Αγρότη που έχουν εκδώσει ως γνωστόν όλες οι συστηµικές τράπεζες, δείχνει να βρήκε τις τελευταίες ώρες ο υπουργός Μάκης Βορίδης σε συνεργασία µε τους επιτελείς των τραπεζών.

Σύμφωνα με ενδελεχές και διασταυρωμένο ρεπορτάζ που φιλοξενεί το Σάββατο η εφημερίδα Agrenda, oι τράπεζες συµφώνησαν να παρακαµφθεί η «σκόπελος» της δήλωσης ΟΣ∆Ε 2020 και να βρεθεί ασφαλής τρόπος ενεργοποίησης της Κάρτας µε βάση τα δεδοµένα της προηγούµενης χρονιάς, εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι θεαµατικά.

Αυτό δεν αφορά βέβαια αγρότες που δεν είχαν τα προηγούµενα χρόνια Κάρτα Αγρότη και θα δυσκολευτούν να εκδώσουν σ’ αυτή τη φάση καινούργια. Σηµειωτέον ότι η Κάρτα Αγρότη αντικαθιστά κατά κάποιο τρόπο τα καλλιεργητικά δάνεια για την προµήθεια αγροτικών εφοδίων.

Κατά τα λοιπά, την ανάγκη να παραµείνει ανοικτή η ηλεκτρονική βάση του ΟΣ∆Ε, ανεξάρτητα από την προσέλευση ή όχι των αγροτών στα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων, επισηµαίνουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, καθώς η ξαφνική διακοπή λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρµας δηµιουργεί ποικίλα προβλήµατα στον αγροτικό κόσµο και κυρίως εµποδίζει κάθε δυνατότητα χρηµατοδότησης των αγροτικών επιχειρήσεων εν όψει των µεγάλων υποχρεώσεων της εαρινής περιόδου.

H µη προσέλευση των αγροτών στα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων (ΚΥ∆) είναι άλλο, και είναι κάτι διαφορετικό η «πλήρης αναστολή για 15 µέρες της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων ΟΣ∆Ε του έτους 2020» που ανακοίνωσε κάπως επιπόλαια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός έσπευσε µάλιστα να διαβεβαιώσει τους παραγωγούς πως το γεγονός αυτό «δεν πρόκειται να διαταράξει την οµαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έγκαιρη ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεών τους», έχοντας προφανώς υπόψη του την παράταση κατά ένα µήνα, δηλαδή µέχρι τις 15 Ιουνίου, της σχετικής προθεσµίας την οποία ανακοίνωσε τελικά η Κοµισιόν.

Το θέµα όµως δεν είναι αν θα γίνουν κάποια στιγµή οι δηλώσεις. Το µέγα ζήτηµα είναι ότι η διαδικασία υποβολής της δήλωσης «ξεκλειδώνει» µια σειρά από λειτουργίες, µεταξύ των οποίων και οι χρηµατοδοτικές διαδικασίες των αγροτών, κάτι το οποίο δεν µπορεί να περιµένει µέχρι τις 15 Ιουνίου ή και ενδεχοµένως πολύ αργότερα.

Λάθος κίνηση η διακοπή της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣ∆Ε

Η βιαστική, όπως φαίνεται απόφαση για αναστολή της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων που προφανώς έχει να κάνει µε τα µέτρα κατά του κορωνοϊού, συνοδεύτηκε από τη λάθος κίνηση διακοπής της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣ∆Ε, κάτι το οποίο εξυπηρετεί µόνο τον «τεχνικό σύµβουλο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και κανέναν άλλο. Σηµειωτέον ότι αυτές τις µέρες, όλος ο κόσµος δουλεύει ηλεκτρονικά (τηλεργασία).

Ο τρόπος που επέλεξε, προφανώς κατόπιν κακών εισηγήσεων, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσµατα απ’ αυτά που έχει σήµερα ανάγκη ο αγροτικός χώρος. ∆ιακόπτει επί της ουσίας κάθε λειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης  και την οίκοθεν -ακόµα και µε τη βοήθεια τρίτου- ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ΟΣ∆Ε 2020. Αυτό µε τη σειρά του, δυσκολεύει κάθε συναλλαγή των αγροτών µε τις τράπεζες. Έτσι, εκτός από την Κάρτα Αγρότη για την οποία φαίνεται να βρίσκεται τελικά κάποια λύση, τουλάχιστον για τους παλιούς κατόχους, θέµατα ανακύπτουν µε τις ίδιες τις τράπεζες, µε τους µελετητές, µε τις διαχειριστικές αρχές του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, µε τον ΕΛΓΑ και ενδεχοµένως µε τους προµηθευτές αγροτικού εξοπλισµού (Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων).

Τις τελευταίες µέρες πολλοί αγρότες διαµαρτύρονται και για το γεγονός ότι ανάµεσα στα άλλα εµπορικά καταστήµατα, έκλεισαν ελάφρα τη καρδία από την περασµένη Τετάρτη και τα καταστήµατα που διαθέτουν εργαλεία αγροτικής χρήσης, όπως κλαδευτικά, αλυσοπρίονα, ανοξείδωτα δοχεία κ.α. Εξοπλισµός απαραίτητος για τις εργασίες των αγροτών, ειδικά αυτή την εποχή που οι δουλειές στο χωράφι ανοίγουν.

Προκειµένου να προχωρήσει η αγροτική παραγωγή και να υπάρχουν τα απαραίτητα για την διατροφή του κόσµου, ειδικά τώρα που κλείνουν σταδιακά τα σύνορα διεθνώς και δυσκολεύουν οι εµπορευµατικές συναλλαγές ακόµα και µεταξύ χωρών  της Ε.Ε. απαιτείται εγρήγορση. Τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον κ. Βορίδη να επανεξετάζει το θέµα της ηλεκτρονικής βάσης ΟΣ∆Ε.

Πηγή: agronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι πρέπει να περιέχει η ιδανική τροφή σκύλου;

Η σωστή τροφή του σκύλου σας παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία και εξέλιξη της ζωής …