Στιγμιότυπο οθόνης 2023-11-04 215303

Κάθε χρόνο, από τη 1 έως τις 7 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί η εβδομάδα μητρικού θηλασμού. Ήδη από το 1979, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, αναγνωρίζοντας ότι ο θηλασμός είναι καίριας σημασίας και ότι οι επιπτώσεις των ανεπαρκών πρακτικών θηλασμού αποτελούν ένα από τα κυριότερα παγκόσμια προβλήματα που συνιστούν σοβαρό εμπόδιο για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, εξέφρασαν την ανάγκη για επείγουσα δράση των κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών ώστε να προωθήσουν τον θηλασμό και να προστατεύσουν την έγκυο και την θηλάζουσα μητέρα από κάθε επίδραση, που θα τον διατάρασσε. 

Το μητρικό γάλα ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα και τη νευροαναπτυξιακή εξέλιξη των βρεφών (Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού 2015) και αποτελεί την ιδανική τροφή γι’ αυτά, καθώς περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, ιχνοστοιχεία και άλατα), απόλυτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του βρέφους για το οποίο προορίζεται. Μάλιστα, η ομάδα εργασίας για το μητρικό θηλασμό της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας (1997) συνιστά:

«Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής. Ο μητρικός θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται και μετά την προσθήκη των στερεών, μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, και μπορεί να συνεχισθεί, για όσο διάστημα το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί».

Παρότι όμως ο θηλασμός έχει βαρύνουσα σημασία για το βρέφος, τη μητέρα και τις κοινωνίες ευρύτερα, οι μητέρες αντιμετωπίζουν ποικίλα εμπόδια που επηρεάζουν τα ποσοστά θηλασμού, που προέρχονται από την οικογένεια, την κοινωνία, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και την εργασία. 

Η Ελληνική Πολιτεία με μια σειρά νομοθετικών μέτρων τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρέμβει για τη στήριξη του μητρικού θηλασμού.

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τα σημαντικά οφέλη του θηλασμού για την σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία και ευεξία της μητέρας και του παιδιού, αλλά και την Οικονομική και Κοινωνική πρόοδο προβάλλει επιτακτική η ανάγκη θέσπισης επιπλέον μέτρων, δημιουργίας περισσοτέρων διευκολύνσεων και παρεμβάσεων αλλά κυρίως η εδραίωση στην ελληνική κοινωνία «κουλτούρας θηλασμού». 

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μητρικός θηλασμός είναι στάση ζωής, των γονιών, της γυναίκας, του παιδίατρου και αποτελεί για τα παιδιά μας πραγματικό δώρο ζωής.

 

Βασιλική Παλλαντζά

Ιατρός

Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Πύλης

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιημένο Green Data Center η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενδυνάμωση της υπεύθυνης εν…