xloriotiras

Συνεχίζει να πρωτοπορεί και να μας εκπλήσσει ευχάριστα η ΔΕΥΑ Πύλης, καθώς με σωστό σχεδιασμό και λογική κοινωφελούς επιχείρησης, λειτουργεί με κοινό γνώμονα το συμφέρον, την βελτίωση της ποιότητας ζωής και προπαντός την υγεία του πολίτη. Όλο αυτό έρχεται και το κάνει πράξη με μιαν ακόμη πρωτοποριακή εφαρμογή.

Ύστερα από την υποβολή πρότασης ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αφορά στο «Σύστημα Τηλεμέτρησης Καταναλώσεων Νερού», το οποίο βασίζεται σε «έξυπνους» μετρητές νερού και δίνει στην κάθε υπηρεσία ύδρευσης την δυνατότητα απομακρυσμένης και συνεχούς λήψης μετρήσεων, άμεσης αναγνώρισης προβλημάτων διαρροών, καλύτερη επίβλεψη του δικτύου διανομής, έρχεται και κάνει πράξη πιλοτικό πρόγραμμα «Εγκατάσταση συστήματος αυτόματης χλωρίωσης» στη δεξαμενή της Κοινότητας Περτουλίου.

Η συλλογή ύδατος στους ορεινούς οικισμούς  γίνεται από υδρομάστευση συνήθως σε απομακρυσμένο σημείο, μεταφορά από την υδρομάστευση σε δεξαμενή (που συνήθως βρίσκεται κοντά στον οικισμό) και δίκτυο ύδρευσης από την δεξαμενή προς τις καταναλώσεις. Στις περιπτώσεις που η συλλογή του ύδατος στην υδρομάστευση βρίσκεται σε μεγάλη υψομετρική διαφορά με την δεξαμενή ύδρευσης του οικισμού, μεσολαβούν φρεάτια καταστροφής πίεσης. 

Το πρόβλημα χλωρίωσης στη δεξαμενή του νερού εντοπίζεται στο γεγονός ότι η παροχή νερού είναι μεταβαλλόμενη και η μεταβολή αυτή οφείλεται αφενός για την εισερχόμενη παροχή στην αυξομείωση της συλλογής ύδατος στην υδρομάστευση, αναλόγως με την εποχή του χρόνου, αφετέρου δε για την εξερχόμενη προς το δίκτυο παροχή, στη μεταβολή του πληθυσμού κατά την διάρκεια του χρόνου καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις με πολύ χαμηλή ζήτηση που όμως πολλαπλασιάζεται κατά την διάρκεια της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών το καλοκαίρι. 

Η παρούσα πιλοτική εφαρμογή αποσκοπεί λοιπόν στον έλεγχο της δοσολογίας του διαλύματος χλωρίου στην δεξαμενή, ανεξαρτήτως της μεταβολής της παροχής νερού με την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού αυτόματης ροοαναλογικής χλωρίωσης. Το σύστημα χλωρίωσης που έχει επιλεχθεί, περιλαμβάνει ηλεκτρομαγνητική δοσομετρική αντλία, που λαμβάνει αναλογικούς παλμούς από  μηχανικό ροομετρητή νερού και έτσι η συγκέντρωση χλωρίου στο νερό είναι σταθερή και η απαιτούμενη.

Το σπουδαίο επίσης είναι ότι η τροφοδοσία των δοσομετρικών αντλιών στις μη ηλεκτροδοτούμενες δεξαμενές θα γίνεται από με φωτοβολταική μονάδα που θα περιλαμβάνει : Ηλιακό πάνελ τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης, με την παρελκόμενη βάση στήριξής του, Ρυθμιστής τάσης, βαθμού προστασίας, Μπαταρία, όπως στην περίπτωση του Περτουλίου.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση λειτουργεί πιλοτικά εδώ και ένα χρόνο περίπου στο Περτούλι και οι μηχανικοί της ΔΕΥΑ Πύλης, θα μπορούν να έχουν στην διάθεσή τους και να συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα, να μελετούν τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης, να υποβάλουν τις εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις, ώστε η χλωρίωση του νερού να είναι πάντα σίγουρη και επιτυχής.

Τέλος η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑ Πύλης, ετοιμάζει μια ολοκληρωμένη μελέτη για διατάξεις χλωριωτήρων του παραπάνω τύπου, σε όλες τις δεξαμενές στον ορεινό όγκο. Μελέτη που απ’ όσο γνωρίζουμε είναι ήδη σε φάση εκπόνησης, με εκτιμώμενο κόστος 500.000 με 600.000 ευρώ και έχοντας ως στόχο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ανάλογο πιλοτικό πρόγραμμα «συστήματος αυτόματης χλωρίωσης», αναμένεται να λειτουργήσει και στην Ελάτη, τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιολογηθούν από την Υπηρεσία ανάλογα.

Μετά κι από αυτό δεν μπορούμε παρά να αποδώσουμε τα «εύσημα» στην Διοίκηση και πολύ περισσότερο στους αφανείς ήρωες της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑ Πύλης, οι οποίοι κοπιάζουν υπέρ το δέον, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό!, φροντίζοντας για τον πολίτη και μόνον τον πολίτη.
xloriosi
Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Νέους δρόμους συνεργασίας στα αγροτικά προϊόντα ανοίγει η συνάντηση Αυγενάκη με τον Κινέζο ομόλογό του

Συμφωνίες για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα εμβαθύνουν τις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας στο…