gn-850x491

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Εργαζομένων στο Γ.Ν. Τρικάλων): Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση  της υγείας, με τη θεσμοθέτηση άσκησης ιδιωτικού έργου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τα απογευματινά επι πληρωμή χειρουργεία και το νέο χαράτσι στα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις

Νέο προκλητικό κτύπημα στο δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υγειονομική περίθαλψη ετοιμάζεται να επιφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ενισχύει τη λειτουργία απογευματινών επι πληρωμή χειρουργείων και επιβάλει νέα απαράδεκτη επιβάρυνση στα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις. 

 Για άλλη μια φορά, οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά «το χέρι στην τσέπη» για υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, και τις οποίες έχουν ήδη ακριβοπληρώσει με τη βαριά φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, το ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Είναι απαράδεκτος ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι η θεσμοθέτηση δυνατότητας ιδιωτικού έργου θα συμβάλλει δήθεν στην προσέλκυση νέων γιατρών στις δημόσιες μονάδες υγείας, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η αιτία για τις συνεχιζόμενες παραιτήσεις γιατρών και άλλων υγειονομικών είναι οι καθηλωμένοι μισθοί και η εντατικοποίηση. 

Η λύση, λοιπόν, δεν είναι η «επιλογή» των ιατρών να «βγουν στην πιάτσα της αγοράς υγείας για πελατεία» αλλά οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και η κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Η λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων και ιατρείων εντάσσεται στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» που βασικό του χαρακτηριστικό είναι η μετατροπή των μονάδων υγείας σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, όπου το κόστος λειτουργίας θα μεταφέρεται ολοένα και περισσότερο στις πλάτες των ασθενών, είτε με απευθείας πληρωμές είτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη (κατά 200 εκατ. ευρώ το 2024). 

Αγανάκτηση μας προκαλούν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι το νόμιμο φακελάκι, η νέα επιβάρυνση των ασθενών,  δήθεν θα αποτελέσει τη λύση για τη απαράδεκτη κατάσταση, όπου με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, παραμένουν κλειστές εκατοντάδες χειρουργικές αίθουσες πανελλαδικά και δεκάδες χιλιάδες ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού.

Ταυτόχρονα, πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας, με τη γνωστή κυβερνητική δικαιολογία για «αντιμετώπιση της συνταγογράφησης», προστίθενται «κόφτες» στις εξετάσεις που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, με την «άμεση εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων, καθώς και το ότι η πρόσθετη επιβάρυνση των ασφαλισμένων για εργαστηριακές εξετάσεις θα αξιοποιηθεί για να μειωθεί το «clawback» (επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός) των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. 

  1. Οι μαχόμενοι Υγειονομικοί καλούμε όλους τους συναδέλφους Υγειονομικούς, να συνεχισθούν και να δυναμώσουν οι κοινές αγωνιστικές παρεμβάσεις των Σωματείων των υγειονομικών με τα υπόλοιπα σωματεία και μαζικούς φορείς του νομού μας, ενάντια στα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία, τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας. 
  2. Να δυναμώσει η διεκδίκηση για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους.
Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Πωλούνται Δύο Loft/Μονοκατοικίες Στη Γελανθη Καρδίτσας

Διατίθενται προς πώληση 2 Loft / Μονοκατοικίες σε οικόπεδο 1100 τ.μ στη Γελάνθη του Δήμου …