kalampoki-aravositos

Τελικά στην Ευρώπη δεν θα έχουμε ρεκόρ παραγωγής αραβόσιτου, όπως αρχικά αναμενόταν, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία που είχε πλήξει τον Μάιο πολλές χώρες της ΕΕ.

Η έκταση καλλιέργειας αραβοσίτου στην ΕΕ το 2022/2023 αναμένεται να είναι κατά 1% μειωμένη σε σχέση με την περίοδο 2021/2022. Οι εισαγωγές αραβοσίτου της ΕΕ αναμένεται να φτάσουν τα 15 εκατ. τόνους (-9% σε σχέση με πέρσι).

Όσον αφορά τις διεθνείς πτυχές της παραγωγής και του εμπορίου, το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου είναι εξαιρετικά αβέβαιη να γίνει στην παρούσα φάση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της συνεχιζόμενης συγκομιδής στη Νότια Αμερική (για το 2021/2022).

Το IGC εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής το 2022/2023 στους 1.183,8 εκατ. τόνους (-2,5%) σε σχέση με την παραγωγή ρεκόρ της προηγούμενης περιόδου.

Η σπορά αραβόσιτου στις ΗΠΑ καθυστέρησε σημαντικά να γίνει λόγω του ασυνήθιστα ψυχρών και υγρών καιρικών συνθηκών, γεγονός που δυσχεραίνει τις προβλέψεις για το ύψος των αποδόσεων. Η Αμερικάνικη παραγωγή προβλέπεται να ανέλθει στους 367,3 εκατ. τόνους (-4,3% σε σχέση με πέρσι).

Οι μειωμένες διαθέσιμες ποσότητες και οι υψηλές τιμές αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της διεθνούς κατανάλωσης κατά 0,6% σε σχέση με το περσινό ρεκόρ των 1.200 εκατ. τόνων, από τους οποίους οι 710 εκατ. τόνοι οδηγήθηκαν για χρήση σε ζωοτροφές.

Τα τελικά παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να μειωθούν κατά 5,6% και να ανέλθουν σε 269 εκατ. τόνους (από αυτά το 65% αποδίδεται στην Κίνα).

Λόγω της μειωμένης παγκόσμιας προσφοράς και της αβέβαιης διαθεσιμότητας από την Ουκρανία το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4,6% σε 166,3 εκατ. τόνους το 2022/2023.

Πηγή: agrotypos.gr, (Παϊσιάδης Σταύρος)
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Αγ. Βησσαρίωνας: «Εφυγε» από τη ζωή η Τριανταφυλλιά Κράλλη

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΚΡΑΛΛΗ ΕΤΩΝ 89 Θανούσα κηδε…