γυναίκα-δόντια-υγιή-ούλα-500x333-1

Η προστασία των δοντιών είναι η πιο γνωστή λειτουργία των ούλων. Παίζουν επίσης ρόλο στη στήριξή τους, στην εμφάνιση του χαμόγελου και στη γενική υγεία.

Τα ούλα έχουν μια πολύ σημαντική προστατευτική λειτουργία στο στόμα. Καλύπτουν τα δόντια μας, προστατεύοντάς τα από εξωτερικές βλάβες. Επίσης, επηρεάζουν την εμφάνιση του χαμόγελου και τη στοματική υγεία γενικότερα. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό το τμήμα του στόματός μας και να τα φροντίζουμε.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι τα ούλα αποτελούνται από διάφορα μέρη και το καθένα από αυτά έχει διαφορετική λειτουργία. Παρακάτω, θα περιγράψουμε τα κύρια χαρακτηριστικά τους και θα μοιραστούμε 7 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε αυτόν τον ιστό υγιή.

Τι είναι τα ούλα;

Τα ούλα είναι οι βλεννώδεις μεμβράνες του στόματος που περιβάλλουν τα δόντια. Αποτελούνται από συνδετικό ιστό που καλύπτεται από επιθήλιο. Είναι επίσης γνωστά ως “ιστός των ούλων”. Αποτελούν μέρος του περιοδοντίου, ενός συνόλου δομών που είναι υπεύθυνα για τη στήριξη και τη στερέωση των δοντιών μέσα στην οστέινη κυψελίδα τους.

Συγκεκριμένα, ο ιστός αυτός συγκρατεί κάθε δόντι σε αυτό που ονομάζεται αλενοδοντική γραμμή, η οποία είναι ουσιαστικά το περίγραμμα των ούλων. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουν την οδοντική ρίζα, το οστό και τις άλλες δομές στήριξης. Για το λόγο αυτό, η φροντίδα και η συντήρησή τους είναι υψίστης σημασίας.

Εάν τα ούλα νοσήσουν, δεν προκαλούν μόνο δυσφορία στον ασθενήΜπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών και σε παθήσεις που φτάνουν μέχρι τα οστά.

Τα ούλα αποτελούνται από πυκνό συνδετικό ιστό που περιέχει ίνες και κύτταρα. Εξωτερικά, επενδύεται από ένα κερατινοποιημένο πλακώδες επιθήλιο το οποίο, αν και συνεχές, έχει διαφορετικά ονόματα ανάλογα με τη θέση του:

  • Επιθήλιο των ούλων στο εξωτερικό ορατό τμήμα.
  • Θηλώδες επιθήλιο στο εσωτερικό τμήμα, το οποίο σχηματίζει την ελεύθερη ουλική αύλακα.
  • Εισαγωγικό ή συνδετικό, η εσωτερική περιοχή της αύλακας, όπου ενώνεται με την αδαμαντίνη της οδοντικής στεφάνης.

Η φυσιολογική εμφάνιση ενός υγιούς ούλου είναι ανοιχτό ροζ και με διάστικτη υφή, που μοιάζει κάπως με το δέρμα ενός πορτοκαλιού.

Όταν το ούλο αλλάζει χρώμα, χάνει τη διάστικτη εμφάνισή του, πρήζεται, ενοχλεί ή αιμορραγεί, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι τα ούλα ερεθίζονται από την παρουσία βακτηριακής πλάκας ή άλλων παραγόντων.

Τύποι ούλων

Αν και ο ιστός των ούλων είναι ένας ενιαίος βλεννογόνος που είναι υπεύθυνος για την προστασία των δοντιών, μπορεί να χωριστεί σε διαφορετικούς τύπους ανάλογα με τη θέση τους. Κάθε ένα από αυτά τα μέρη έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα σας μιλήσουμε γι’ αυτά παρακάτω.

Προσκολλημένα ούλα

Τα προσκολλημένα ούλα είναι η περιοχή του ιστού των ούλων που καλύπτει το τμήμα της ρίζας των δοντιών. Βρίσκεται στο περιόστεο του κυψελιδικού οστού που περιέχει τις ρίζες των δοντιών. Εκτείνεται από τα οριακά ούλα προς τα πάνω. Φτάνει μέχρι τη βλεννογλωσσική συμβολή, όπου ενώνεται με τον κυψελιδικό βλεννογόνο.

Είναι το πιο ορατό τμήμα των ούλων, καθώς είναι αυτό που παρατηρούμε όταν μιλάμε και χαμογελάμε. Χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι είναι ελαστικό, αλλά σταθερό. Έχει τον απαλό ροζ χρωματισμό που έχουμε ήδη αναφέρει. Το πλάτος του εξαρτάται από την περιοχή του στόματος όπου βρίσκεται. Είναι φαρδύτερο στην περιοχή των κοπτήρων και στενότερο στο ύψος των γομφίων.

Συνεχίστε την ανάγνωση στο meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Με αρκετό κόσμο η «Γιορτή Αγάπης», στον Αγ. Βησσαρίωνα, από τον Σύλλογο Γυναικών(βίντεο/φωτό)

Άλλον ένα δυναμικό «παρών» από τον Σύλλογο Γυναικών Αγ. Βησσαρίωνα, ο οποίος σήμερα δεύτερ…