nikol
  Η κτηνοτροφία εδώ και πολλά χρόνια τροφοδοτεί τον άνθρωπο με πολύτιμα αγαθά(γάλα,τυρί,γαλακτοκομικά προιόντα,κρέας,μαλλί….κτλ).
Η πρωτοφανής κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία είναι τεράστια. Εκτός απο την καταστροφή στη γεωργική παραγωγή, ανυπολόγιστη είναι και η καταστροφή στην κτηνοτροφία.
Οι τεράστιες απώλειες του ζωικού κεφαλαίου απο τις φυσικές καταστροφές(πυρκαγιές,πλημμύρες)είναι τόσες πολλές που φαίνεται να γυρίζουν την αγροτική οικονομία της χώρας πολλά χρόνια πίσω,αλλά ταυτόχρονα να εχει σοβαρές επιπτώσεις στους μεταποιητές,στους εμπόρους,στα καταστήματα τροφίμων.
Οι συνεχόμενες κρίσεις(οικονομική,υγειονομική,ενεργειακή,κλιματική….) με τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες οδηγούν τους κτηνοτρόφους και σε ενα επίκαιρο ερώτημα με θέμα…: Την τιμή του γάλακτος.
Η τιμή του γάλακτος(αγελαδινό,πρόβειο,γίδινο)θα πρέπει να προσδιορίζεται απο τους ίδιους τους κτηνοτρόφους μιας και οι ίδιοι γνωρίζουν οτι υπάρχει μεγάλη ακρίβεια στις πρώτες ύλες και στις ζωοτροφές. Μια ικανοποιητική τιμή για τους παραγωγούς θα ήταν στο 1,90  εως 2,00 το συμβατικό πρόβειο γάλα κατά την δική μου εκτίμηση, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κοστολόγια και να συνεχίσουν να παράγουν. Θα πρέπει να υπάρξει κλίμα ένωσης απο όλους τους κτηνοτρόφους για να υπάρξει καλύτερη τιμή στο γάλα και να γίνουν βιώσιμες οι εκτροφές τους.
  Η πολιτεία αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα όμως θα πρέπει να δώσει άμεσα ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει ο κλάδος μας μιας και σε λίγο καιρό οι κτηνοτρόφοι θα είμαστε είδος προς εξαφάνιση.
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και στο EUMED-9 o Αυγενάκης…

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και στο EUMED-9 o Αυγενάκης: Στην ατζέντα οι περαιτέρω αλλ…