mitsoty-1024x683

Το 112 και το «δόγμα» «πρώτα η ανθρώπινη ζωή» δεν αλλάζουν. Αλλάζουν όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η δασική πολιτική και ο έλεγχος των ΟΤΑ για το πώς και πότε διαθέτουν την ενισχυμένη κρατική επιχορήγηση που προορίζεται για αντιπυρικά έργα.

Η πολιτική των έγκαιρων εκκενώσεων αποδείχθηκε σωστή και σωτήρια, δεδομένων των πολλών, ταυτόχρονων και μεγάλων πυρκαγιών, αλλά και των πρακτικών δυσκολιών που διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κατά την εφαρμογή της.

Περιγράφονται, κυρίως από αστυνομικούς που είναι επιφορτισμένοι με τις εκκενώσεις άμεσα απειλούμενων περιοχών, δύσκολες έως τραγικές στιγμές ανθρώπων, οι οποίοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή τις περιουσίες τους, παρότι οι φλόγες βρίσκονται πολύ κοντά.

Ομως η επιτυχής τελική έκβαση του εγχειρήματος έχει σώσει -όπως εκτιμούν πηγές του υπ. Πολιτικής Προστασία και της Πυροσβεστικής- «δεκάδες ή και εκατοντάδες ζωές». Ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη αφενός να ενισχύσει κι άλλο το αντιπυρικό οπλοστάσιο της χώρας (αεροπλάνα, ελικόπτερα, υδροφόρα οχήματα κ.λπ.) και το προσωπικό και αφετέρου να αλλάξει τη δασική πολιτική.

Αλλάζουν σχεδόν όλα

Η δασική πολιτική παραμένει στην αρμοδιότητα του υπ. Περιβάλλοντος, αλλά αλλάζουν σχεδόν όλα. Αλλάζει και απλουστεύεται η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών -απαιτείται να κοπούν δέντρα- με τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου κέντρου λήψης των αποφάσεων. Αλλάζει η οργάνωση της επιτήρησης των δασών. Οι επίγειες δυνάμεις που έχουν την ευθύνη της δασοπροστασίας θα ενισχυθούν και από πιο σύγχρονα μέσα, όπως π.χ. drones.

Αλλάζει και η φιλοσοφία των αναδασώσεων των καμένων περιοχών, οι οποίες παραμένουν «αυτόματες», αλλά το είδος των δένδρων που θα αντικαθιστούν, κυρίως τα εύφλεκτα πεύκα, θα αποφασίζεται από επιτροπή ειδικών, η οποία κάνει προτάσεις για το ποια είδη δέντρων ενδείκνυνται για την κάθε περιοχή. Η ηλικιακά «γερασμένη» Δασική Υπηρεσία (λόγω της υπαγωγής της δασοπυρόσβεσης στο υπ. Περιβάλλοντος έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 1998) θα αξιοποιηθεί και θα ενταχθεί στον νέο μηχανισμό που θα δημιουργηθεί, προκειμένου να αξιοποιηθεί καλύτερα η μεγάλη εμπειρία των υπαλλήλων της.

Το νέο συνολικό σχέδιο για τη δασική πολιτική αναμένεται να παρουσιάσει το αμέσως προσεχές διάστημα ο Θ. Σκυλακάκης. Ενώ αλλαγές δρομολογούνται και από το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις της Ν. Κεραμέως και του Θ. Λιβάνιου βρίσκεται η ιδέα της δημιουργίας μιας νέας πλατφόρμας, η οποία θα ενισχύσει τη δημόσια λογοδοσία των Δήμων και των Περιφερειών. Ετσι κάθε ΟΤΑ θα αναρτά άμεσα πότε καθαρίστηκε η τάδε οδός στον τάδε δήμο και πόσο κόστισε. Θα αναρτά πότε προσέλαβε, πόσους εποχικούς πυροσβέστες έναντι ποιου ποσού. Οπως θα αναρτώνται ο αριθμός και το είδος των οχημάτων (υδροφόρα, εκσκαφείς κ.λπ.) που προμηθεύτηκε κάθε ΟΤΑ έναντι ποιου ακριβώς ποσού.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Κατανυκτική απόδοση των ύμνων της Μ. Εβδομάδας σε εκδήλωση στα Τρίκαλα

Τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας έψαλαν ιεροψάλτες στα Τρίκαλα το βράδυ της Παρασκευής 26…