stratigiko_sxedio_cap

Παρά το γεγονός ότι νοσεί με κορωνοϊό ο γενικός γραματέας του ΥΠΑΑΤ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, αυτή την εβδομάδα είχε επιβαρυμένο πρόγραμμα, με δύο παρεμβάσεις εξ αποστάσεως.

Η μία ήταν τη Δευτέρα 20 Ιουνίου στη συνεδρίαση της 11ης Επιτροπής παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά και η άλλη την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στην ενημερωτική ημερίδα του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου με θέμα «Προοπτικές για μία ανθεκτική Ελληνική Γεωργία και το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Και στις δύο με διαδικτυακή παρέμβαση-ομιλία, ο κ. Μπαγινέτας είπε ότι η Ελλάδα θα έχει έτοιμο το Εθνικό Στρατηγικό της Σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στο τέλος Ιουλίου. Πρόκειται για το σχέδιο με βάση το οποίο θα κατανέμονται οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στους Έλληνες αγρότες την περίοδο 2023-2027.

Ρυθμίζει θέματα όπως σύγκλιση των δικαιωμάτων άμεσης ενίσχυσης και καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων. Το ελληνικό Υπουργείο έχει αποφασίσει να μην καταργήσει άμεσα τα ιστορικά δικαιώματα, αλλά η περίοδος 2023-2027 να είναι μεταβατική, έτσι ώστε να καταργηθούν στο τέλος.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο draft το κατέθεσε έγκαιρα η ελληνική πλευρά στις 30 Δεκεμβρίου του 2021. Στα τέλη Μαρτίου έστειλε η Κομισιόν τις παρατηρήσεις της, οι οποίες ήταν πάρα πολλές, πάνω από 300 στο σύνολο, ενώ φάνηκε και από τη δημοσιοποίηση του πρώτου draft ότι υπήρξαν αντιδράσεις εντός Ελλάδας, κυρίως λόγω των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Μάλιστα, ο πόλεμος στην Ουκρανία επέτεινε το πρόβλημα της αναθεώρησης του Σχεδίου, με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή να είμαστε περίπου στο 50% της βελτίωσης του Σχεδίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαγινέτα, έχει απαντηθεί το 47% των παρατηρήσεων της Κομισιόν. Ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι που πρέπει να αλλάξει είναι το θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων κι αυτό ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Δηλαδή το ποια προϊόντα, πόσο και γιατί θα χρηματοδοτηθούν με επιπλέον ευρωπαϊκή επιδότηση στην παραγωγή την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να τα γνωρίζει ο παραγωγός που θα σπείρει το φθινόπωρο. Ο χρόνος πιέζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητήσει κι άλλες βελτιώσεις από την ελληνική πλευρά μετά τον Ιούλιο, μέχρι να εγκρίνει τελικά το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο.

Πάντως, η ελληνική πλευρά έστειλε μία πρώτη απαντητική επιστολή στις 4 Μαΐου και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στα τέλη του επόμενου μήνα.

Πηγή:agro24.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Τζιουβάρας

ΚΗΔΕΙΑ Τον αγαπημένο μας αδελφό και θείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ ΕΤΩΝ 63 Θανόντα κηδεύουμε το …