wheat3

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν στις τιμές της ζάχαρης, των φυτικών ελαίων και ορισμένων δημητριακών.

Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών ειδών διατροφής ανέκαμψαν τον Αύγουστο μετά από δύο συνεχόμενους μήνες πτώσης, με αποτέλεσμα τα ισχυρά κέρδη στις διεθνείς τιμές για τη ζάχαρη, το σιτάρι και τα φυτικά έλαια.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) ήταν κατά μέσο όρο 127,4 μονάδες τον Αύγουστο, αυξημένος κατά 3,1% από τον Ιούλιο και 32,9% από τον ίδιο μήνα του 2020. Ο δείκτης παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές των διεθνών τιμών των κοινών εμπορευμάτων τροφίμων.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 9,6% από τον Ιούλιο, ωθούμενος από τις ανησυχίες σχετικά με τις ζημιές από παγετό στις καλλιέργειες στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο. Η αύξηση μετριάστηκε από τις καλές προοπτικές παραγωγής στην Ινδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τη μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου και την αποδυνάμωση του ρεαλιστικού Βραζιλίας.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 6,7% τον Αύγουστο, με τις διεθνείς τιμές φοινικέλαιου να επανέρχονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών σχετικά με την παραγωγή κάτω του δυναμικού και τις μειώσεις αποθεμάτων στη Μαλαισία. Αυξήθηκαν επίσης οι τιμές για κραμβέλαιο και ηλιέλαιο.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO ήταν κατά μέσο όρο 3,4% υψηλότερος τον Αύγουστο από τον Ιούλιο. Οι παγκόσμιες τιμές σίτου αυξήθηκαν κατά 8,8% λόγω των μειωμένων προσδοκιών συγκομιδής σε πολλές μεγάλες εξαγωγικές χώρες. Οι τιμές του αραβοσίτου, αντίθετα, μειώθηκαν κατά 0,9 % καθώς οι βελτιωμένες προοπτικές παραγωγής στην Αργεντινή, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία μετριάστηκαν τις μειωμένες προβλέψεις παραγωγής στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού παρέμειναν σε πτωτική τροχιά.

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO σημείωσε μικρή άνοδο τον Αύγουστο, καθώς οι ισχυρές αγορές από την Κίνα στήριξαν τις τιμές των προβάτων και των βοοειδών και τη σταθερή ζήτηση για εισαγωγές από την Ανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή, οι τιμές των πουλερικών. Οι τιμές του κρέατος χοίρου, αντίθετα, μειώθηκαν λόγω της συνεχούς μείωσης των αγορών της Κίνας και της αδύναμης εσωτερικής ζήτησης στην Ευρώπη.

Ο Δείκτης Τιμών Γάλακτος του FAO μειώθηκε οριακά από τον Ιούλιο, καθώς οι διεθνείς τιμές για τις σκόνες γάλακτος μειώθηκαν λόγω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών και της εποχικά αυξανόμενης διαθεσιμότητας εξαγωγών στην Ωκεανία, περισσότερο από την αντιστάθμιση της αύξησης των τιμών βουτύρου και τυριού.

Πηγή:agropost.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

ΔΑ Δ. Μετεώρων: Ο κ. Παπαχρήστος για ακόμη μια φορά εδοξάσθη κρυπτόμενος και εξευτελίσθη εμφανιζόμενος

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Μετεώρων στην ανακοίνωση της Δημοτικής Ομάδας «Ανοι…