OAST Anoiksi

 

Δύο μήνες μετά τις καταστροφηκές πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία και η κατάσταση παραμένει απελπιστική. Υπάρχει στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την Κυβέρνηση για τη στήριξη των πλημμυροπαθών χωριών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων. 

Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και κανένα χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης των ζημιών. Δεν προχωράνε καν οι επιδιορθώσεις των αναχωμάτων, με το Χειμώνα να είναι μπροστά και τον κίνδυνο για νέα πλημμυρικά φαινόμενα υπαρκτό. Επίσης καμία μέριμνα δεν υπάρχει για την απομάκρυνση φερτών υλικών από τα χωράφια και αποκατάσταση του εδάφους.

Η πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει λάβει τα 2.000€ μέσω του ταμείου αρωγής, ελάχιστοι τα έχουν εισπράξει, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι το σύστημα δεν δέχεται καν αιτήσεις από αγρότες που έχουν ως αποκλειστικό εισόδημα γεωργικές δραστηριότητες. Υπάρχουν επίσης πληγέντες σε χωριά που δεν έχουν λάβει τα 6.600€ δυο μήνες μετά.

Ταυτόχρονα οι τιμές σε βαμβάκι και καλαμπόκι είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι (0,20€ το καλαμπόκι, 0,60€ το βαμβάκι) ενώ κατά πολύ μειωμένες είναι και οι επιδοτήσεις που αυτές τις μέρες κατατέθηκαν καθώς αυτό προβλέπει η νέα Κ.Α.Π. της Ε.Ε..

Είναι φανερό ότι θέλουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς καθώς δεν υπάρχει κρατική μέριμνα και δέσμευση για την προστασία μας. Για αυτό άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της Θεσσαλίας, κατά μήκος του Πηνειού και των παραποτάμων του ενώ μια σειρά έργα παραμένουν ημιτελή (φράγμα Ληθαίου, φράγμα Νεοχωρίτη κ.λ.).

Συνάδελφοι, η κατάσταση δεν πάει άλλο. Οι μικρομεσαίοι αγρότες ξέρουμε καλά ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μπορούμε να ασκήσουμε πίεση ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας για άμεσες αποζημιώσεις στο 100%.

Γι αυτό η Ο.Α.Σ.Τ. καλεί όλους τους αγρότες του νομού να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που διοργανώνουμε την ερχόμενη Δευτέρα 11:00 μπροστά στο κτήριο της Νομαρχίας

Καλούμε όλο το λαό των Τρικάλων, μέσα από τα σωματεία του και τους μαζικούς του φορείς να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά μας.

Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε:

  • Να βρεθούν χώροι κατοικίας για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους. Να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. 
  • Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ. και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  • Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες, εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε Ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
  • Να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ 

“Η ΑΝΟΙΞΗ”

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Ανακοίνωση με αφορμή περιστατικό φερόμενης διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών

Από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνονται τα εξής: Αναφορικά με περιστατικό φερόμενης διά…