Happy,Young,Woman,Running,In,Winter

Καιρός ήταν να έρθει και το κρύο… Αλήθεια, πώς μας ωφελεί η γυμναστική έξω αυτήν την περίοδο και τι ακριβώς πρέπει να προσέχουμε;

Και τώρα που (επιτέλους) έβαλε ψυχρούλα, να συνεχίσουμε τη γυμναστική έξω ή καλύτερα να περιορίσουμε την άσκηση σε εσωτερικούς χώρους για λίγη ζεστασιά;

Όσο δελεαστικό και να είναι να γυμναζόμαστε στην άνεση του σπιτιού μας ή στο γυμναστήριο, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι να ντυθούμε καλά, να βάλουμε τα αθλητικά μας και να βγούμε έξω για την καθιερωμένη προπονητική μας ρουτίνα.

Γυμναστική έξω στον κρύο καιρό σημαίνει…

#1 «Κάψιμο» περισσότερων θερμίδων

Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει την παραγωγή καφέ λιπώδη ιστού, του «καλού» λίπους που καίει θερμίδες κατά 45% και μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το μεταβολισμό μας.

Έτσι, είναι πιο εύκολο να αποφύγουμε τα επιπλέον κιλά που τείνουμε να παίρνουμε τους χειμερινούς μήνες, τα οποία συχνά συσσωρεύονται λόγω χαμηλότερων επιπέδων καθημερινής δραστηριότητας, μειωμένης πρόσληψης φρέσκων φρούτων και λαχανικών και μεγαλύτερης πρόσληψης των λεγόμενων «comfort foods» αυτήν την εποχή.

#2 Ανεβασμένη διάθεση

Η άσκηση γενικά μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να βοηθήσει στη μείωση του άγχους. Αλλά η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους έχει πρόσθετα οφέλη, σύμφωνα με μελέτες.

Βέβαια, αν δεν σας αρέσει καθόλου το κρύο, η άσκηση σε εσωτερικούς χώρους είναι σίγουρα καλύτερη από το να μην κάνετε καθόλου…

#3 Καλύτερη συνολική υγεία

Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη από το «National Health and Nutrition Examination Survey», η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο έως και 27% ενώ συνδέεται με σημαντικά υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με τη γυμναστική σε εσωτερικούς.

Η βιταμίνη D, τα επίπεδα της οποίας πέφτουν συνήθως το χειμώνα λόγω μειωμένης έκθεσης στον ήλιο παίζει ρόλο στην υγεία των οστών, υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού και μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από καρκίνο, διαβήτη και καρδιοπάθειες.

Τι πρέπει να προσέξετε

*Την καρδιά σας

Εάν έχετε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή δύο ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη κτλ., η άσκηση στο κρύο μπορεί να αποτελέσει απειλή για την καρδιά.

Μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα με ιστορικό καρδιακών παθήσεων έχουν 41% αυξημένο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Άλλη μελέτη επεσήμανε ότι τα περισσότερα εμφράγματα συμβαίνουν το χειμώνα κυρίως σε άτομα που δεν ασκούνται τακτικά ή που ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με δύο ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ασκηθείτε στο κρύο και φροντίστε να κάνετε πάντοτε μικρά και σταδιακά βήματα.

*Την ενυδάτωσή σας

Το χειμώνα μπορεί να μην νιώθετε πως ιδρώνετε τόσο ωστόσο εξακολουθείτε να χάνετε σημαντική ποσότητα σωματικών υγρών. Μην ξεχνάτε λοιπόν να πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

*Την επιδερμίδα σας

Μπορεί ο ήλιος να έχει κρυφτεί ή να μην μας «καίει» όπως το καλοκαίρι αλλά οι κίνδυνοι από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία καραδοκούν.

Μην ξεχνάτε λοιπόν το αντηλιακό σας και να φοράτε προστατευτικό κάλυμμα προσώπου εάν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ψυχρές και φυσάει.

*To outfit

Μην ντύνεστε υπερβολικά. Η άσκηση κάνει το σώμα να ζεσταίνεται γρήγορα, επομένως τα πολλά ρούχα μπορεί να σας προκαλέσουν υπερθέρμανση και υπερβολική εφίδρωση. Αποφύγετε τα βαριά και μάλλινα υφάσματα καθώς και τα βαριά μπουφάν.

Επιλέξτε καλύτερα μια συνθετική μπλούζα, φορέστε από πάνω ένα πουλόβερ τύπου fleece και ένα αντιανεμικό ή αδιάβροχο μπουφάν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αν κάνει πολύ κρύο μην ξεχάσετε τον σκούφο σας και φορέστε οπωσδήποτε γάντια και κασκόλ.

Πηγή:vita.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…