MacronLePen

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη την αναμέτρηση Μαρίν Λε Πεν και Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές αυτής της Κυριακής στη Γαλλία. Πλέον, μόνο αδύνατο δεν είναι για την πλειοψηφία των Γάλλων το ενδεχόμενο νίκης της Μαρίν Λε Πεν στις προεδρικές εκλογές.

Μάλιστα δημοσκόπηση εμφανίζει την Μαρίν Λε Πεν μόλις μία μονάδα πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το τελευταίο γκάλοπ του ινστιτούτου Ifop-Fiducial, έδειξε ότι τους δυο υποψήφιους χωρίζουν μόλις 2,5 μονάδες. Ο Μακρόν προηγείται με 26,5%, έναντι 24% της Λεπέν, δηλαδή ποσοστό μικρότερο του στατιστικού λάθους, ενώ σε ό,τι αφορά στον δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση μπροστά τον Μακρόν με «αέρα» τεσσάρων μονάδων, 52%, έναντι 48%.

Στην δημοσκόπηση της ODOXA ο Μακρόν (28%) προηγείται της Λεπέν (24%) με τέσσερις μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση η διαφορά είναι μεγαλύτερη, ωστόσο η Λεπέν πρωτοστατεί σε δύο πολύ σημαντικές κατηγορίες. Η επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Συσπείρωση» προηγείται στην κατηγορία των εργαζομένων / αυτοαπασχολούμενων / ατόμων που αναζητούν εργασία (29,5%, έναντι 24,2% για τον Εμανουέλ Μακρόν) και στην ηλικιακή ομάδα 25-64 (30%, έναντι 24,4%).

Η ίδια δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα δέκα μονάδων (55%-45%) στον Μακρόν για τον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, συνεργάτης της Odoxa σημειώνει ότι «ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους που σίγουρα θα ψηφίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών, δεν γνωρίζει ακόμα ποιον από τους δύο θα ψηφίσει ή αν θα ψηφίσει λευκό».

Παράσταση νίκης

Άλλη μια σημαντική αλλαγή στην κοινή γνώμη είναι ότι το 55% των Γάλλων πιστεύει πλέον ότι η Μαρίν Λεπέν μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Το 52% θεωρούσε αυτό το σενάριο ως αδύνατο μόλις πριν από ένα χρόνο.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών οι ψηφοφόρου του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Odoxa παίρνει το 8% των ψήφων του εκλογικού σώματος της Γαλλίας, ποσοστό που μόνο ευκαταφρόνητο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η ανάλυση της μεταφοράς ψήφων δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του Ζεμούρ θα ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο (72%) έναντι του Εμανουέλ Μακρόν (9%).

Από την άλλη πλευρά μόνο το 35% των ψηφοφόρων του Μελανσόν αναμένεται να στηρίξει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, ενώ ένα 22% θα προτιμήσει τη Λεπέν.

Οι ψηφοφόροι του ακροαριστερού οικολόγου Γιανίκ Ζαντό και της υποψήφιας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ανν Ινταλγκό, δελεάζονται περισσότερο από την αποχή και ένας στους δύο σκέφτεται να επιλέξει τον Μακρόν.

Το 42% των ψηφοφόρων της Βαλερί Πεκρές ετοιμάζεται να ψηφίσει Μακρόν. Το ένα τρίτο από αυτούς θα μπορούσε να απέχει και το 24% δηλώνει ότι προτιμά να ψηφίσει τη Μαρίν Λεπέν – δηλαδή μία στις τέσσερις ψήφους από ένα εκλογικό σώμα που έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό αποσπάσει ο Έρικ Ζεμούρ.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο Εμανουέλ Μακρόν «πληρώνει» πολύ σκληρά την καθυστερημένη είσοδό του στην εκστρατεία, που σημαδεύτηκε από το σκάνδαλο McKinsley, τις διαμάχες για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων του και τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης. Έτσι, για το 54% των Γάλλων αυτό το μέτρο έχει βλάψει την εικόνα του Εμανουέλ Μακρόν, ιδιαίτερα προς τα αριστερά.

Μεγάλος άγνωστος, ενόψει του πρώτου γύρου, το ποσοστό της αποχής που ενδέχεται σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις να είναι μεγάλο προσεγγίζοντας ακόμα και το 30% και ασφαλές δεδομένο ότι η άκρα δεξιά αθροιστικά έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των Γάλλων ψηφοφόρων.

Δημοσκόπηση την οποίαν έκανε η ELABE, δείχνει ότι η Λε Πεν δεν έχει κλείσει κατά πολύ την ψαλίδα μόνον όσον αφορά στον πρώτο γύρο. Συγκεκριμένα, η σφυγμομέτρηση της εταιρείας δείχνει ότι ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα η διάφορα μεταξύ των δυο κομματικών αρχηγών σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο κυμαινόταν μεταξύ 53-47%, πλέον κυμαίνεται στο 51-49%. Δείχνει, δηλαδή, ότι η Λε Πεν κλείνει την ψαλίδα και σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο.

Άλλη δημοσκόπηση που διεξήχθη την Παρασκευή (8/4), έβγαλε την πιο μικρή διαφορά μεταξύ των δυο αντιπάλων σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο, με τη Μαρίν Λε Πεν να κερδίζει το 49% των ψήφων έναντι του νυν προέδρου της Γαλλίας – το καλύτερο «σκορ» που έχει καταγράψει ως τώρα η ακροδεξιά πολιτικός.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του BFM TV, λέει ότι πριν από τον πρώτο γύρο της Κυριακής ο Μακρόν έχασε άλλες δύο μονάδες πέφτοντας στο 26% ενώ η Λε Πεν κέρδισε δύο μονάδες ανεβαίνοντας στο 25%. Στον δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Μακρόν θα κέρδιζε ένα 2% αλλά η Λε Πεν θα νικούσε στην αναμέτρηση κερδίζοντας επίσης ένα 2%.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Η Λε Πεν έχει επικεντρώσει την προσπάθειά της στην αγοραστική δύναμη, «μαλακώνοντας» την εικόνα της και αξιοποιώντας το κύριο μέλημα των ψηφοφόρων υποσχόμενη να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει ορισμένα κοινωνικά οφέλη, ανησυχώντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές ενόσω κερδίζει δυναμική στις δημοσκοπήσεις.

Οι ακραίες απόψεις του αντίπαλου της στην Ακροδεξιά, Ερίκ Ζεμούρ, τη βοήθησαν να φαίνεται πιο μέινστριμ. Επιπλέον, κατά το BBC, πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι είπαν στους δημοσκόπους ότι, εν αντιθέσει με τη στάση τήρησαν το 2017, δεν θα ψήφιζαν στον δεύτερο γύρο για να κρατήσουν τη Λε Πεν εκτός εξουσίας.

«Δεν θα ψηφίσουν απαραίτητα τη Μαρίν Λε Πεν, αλλά δεν θέλουν να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Ζαν-Νταβίντ Λεβί, αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Harris Interactive.

«Πιο κοντά από ποτέ η Λε Πεν»

Η Μαρίν Λε Πεν, η ακροδεξιά υποψήφια προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα της για να κερδίσει τη συμπάθεια των ψηφοφόρων για τις εκλογές στη Γαλλία. Όπως αναφέρουν οι New York Times, η Λε Πεν έχει ανανεώσει την εικόνα της από εκείνη που είχε στις προηγούμενες εκλογές πριν από πέντε χρόνια. Έχει εγκαταλείψει ορισμένες ιδέες που είχαν αποξενώσει μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων. Έχει κρατήσει άλλα που πιστοποιούν τα ακροδεξιά διαπιστευτήριά της. Και έχει μετατοπίσει την έμφαση σε θέματα καθημερινότητας.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι έχει καθαρίσει συνειδητά τις «τραχιές» ακραίες θέσεις της προσωπικότητάς της σε μια προσπάθεια να κάνει τον εαυτό της να φαίνεται πιο προεδρικός και φιλικός προς τους ψηφοφόρους.

Η κυρία Λε Πεν είχε μάθει πώς να μιλάει απευθείας με τους Γάλλους της εργατικής τάξης, επιδεικνύοντας μια απλή ζωή, όχι και τόσο διαφορετική από τη ζωή των δικών της υποστηρικτών, διαπιστώνει ο Ζαν-Υβ Καμύ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ριζοσπαστικής Πολιτικής, που παρακολουθεί στενά τις αλλαγές στο κόμμα της κυρίας Λε Πεν.

«Το ερώτημα είναι αν ακούγεται ψεύτικη ή αληθινή», είπε ο κ. Καμύ. «Και για μένα, ακούγεται αληθινή». Και έχει πείσει και μερικούς ψηφοφόρους.

Ποιος ο κίνδυνος

Όπως όλα δείχνουν, ο κίνδυνος μιας ακροδεξιάς μετατόπισης της Γαλλίας, ήτοι του μεγαλύτερου ενδεχομένως πυλώνα ισορροπίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία, είναι πια κάτι παραπάνω από ορατός.

«Νομίζω ότι η Μαρίν Λε Πεν μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Η εν λόγω εκτίμηση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στην αλήθεια. Οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν πολύ ψηλά. Το βράδυ του δεύτερου γύρου των εκλογών, είναι πιθανόν να έλθουμε αντιμέτωποι με μιαν ”άβυσσο”. Ο Μακρόν θα έχει ελάχιστα αποθέματα στον δεύτερο γύρο. Η Αριστερά θα απόσχει μαζικά», δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Ρεμί Λεφέμπρ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών, «η δεξιά ατζέντα του Μακρόν αφήνει εκτός κάδρου το ενδεχόμενο στήριξής του από τ’ αριστερά. Ελλείψει πραγματικής εκστρατείας και όντας σίγουρος για τη νίκη, δεν αφουγκράστηκε τον λαϊκό παλμό. Η ασφαλιστική μεταρρύθμισή του ήταν καταστροφική. Βαλλόμενα λαϊκά στόματα είναι πιθανόν να τον «μαυρίσουν» στις εκλογές».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος υποστηρίζει τον Μακρόν, διατύπωσε προ ημερών τους φόβους του. «Ναι, η Μαρίν Λε Πεν είναι πιθανόν να νικήσει στις προεδρικές εκλογές», δήλωσε στη «Le Parisien», επισημαίνοντας παράλληλα ότι το πολιτικό πρόγραμμα της ακροδεξιάς ηγέτιδας είναι «επικίνδυνο».

Πηγή:makeleio.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Αγ. Βησσαρίωνας: «Εφυγε» από τη ζωή η Τριανταφυλλιά Κράλλη

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΚΡΑΛΛΗ ΕΤΩΝ 89 Θανούσα κηδε…