7773e308b66b413e962993fb15be80b5

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει πάνω του μεγάλο μέρος της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης που έχει προκύψει για την κυβέρνηση

Η ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών και των πολιτών που είδαν το βιός τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγες ώρες, αποτελεί την μείζονα προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει πάρει πάνω του μεγάλο μέρος της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης που έχει προκύψει για την κυβέρνηση.

Μετά από δυο επισκέψεις στην Λάρισα και την χθεσινή στον Έβρο, σειρά έχει σήμερα το Στρασβούργο, όπου θα μεταβεί με 4 υπουργούς (Χατζηδάκη, Παπαθανάση, Αυγενάκη και Σταικούρα) προκειμένου να διεκδικήσει ευρωπαικούς πόρους με ευνοϊκούς όρους και στόχο την γρήγορη αποκατάσταση των πληγών, κυρίως στα δίκτυα των υποδομών αλλά και για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

 Αυτό είναι το ένα κομμάτι της κρίσης, που όμως είναι άμεσα συνδεδεμένο με την λειτουργία της κυβέρνησης, η οποία βάλλεται από απανωτά χτυπήματα, μόλις 2,5 μήνες από την ανάληψη των νέων της καθηκόντων.

Οι πρώτες έξοδοι

Η καμπάνα ήχησε ήδη για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη – είχε προηγηθεί ο Νότης Μητάρακης- με τον υπουργό Ναυτιλίας να γίνεται αποδέκτης της δυσαρέσκειας του Μεγάρου Μαξίμου αμέσως μετά τις δηλώσεις του για τη δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη με το… κοφτό «όλοι αξιολογούνται» που άκουσε από τον κυβερνητικό εκρόσωπο, δύο ημέρες μετά το τραγικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά. Το ερώτημα ήταν αν ο υπουργός Ναυτιλίας απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού.

Θα μείνει στο πρόσωπο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή θα επιχειρήσει φυγή προς τα εμπρός με την ευκαιρία της ΔΕΘ, προχωρώντας σε έναν ανασχηματισμό;

Όσοι ξέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη γνωρίζουν ότι δεν… συμπαθεί τους ευρείς ανασχηματισμούς, άλλωστε δεν τους έκανε στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης. Παρολαυτά, η απάντηση του σε κάποια φαινόμενα αλαζονείας είχε σαφείς τόνους προειδοποίησης, όταν μιλούσε για rotation και.. πάγκο. Ήρθε η ώρα να το κάνει πράξη; «Ο Μητσοτάκης», λένε συνεργάτες του «δεν κάνει αλλαγές την ώρα της μάχης».

«Δεν είμαστε ακόμη εκεί» προσθέτουν άλλοι, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ερώτημα που τέθηκε για τον Βασίλη Κικίλια χθες στο μπρίφιγκ απάντησε πως «όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, είναι μία διαρκής διαδικασία, η οποία, προφανώς οδηγεί πολλές φορές και κάποιες αναπόφευκτες αποφάσεις».

Αλλαγές στο μοντέλο της Πολιτικής Προστασίας

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ήδη, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Δαδιάς, πολλώ δε μάλλον μετά την κακοκαιρία Daniel, άρχισε να συζητείται η ανάγκη για αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, ή αλλαγής του υπάρχοντος μοντέλου. Σχετική αναφορά έκανε και ο πρωθυπουργός χθες από τον Έβρο, αποδεχόμενος ότι «τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχαμε σχεδιάσει» υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές:

«Προφανώς πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν στο τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε την πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές. Δεν θέλω να μηδενίσω αυτά τα οποία έγιναν, διότι έγιναν πράγματα και μετά την φωτιά την περσινή.

Αλλά πριν την περσινή φωτιά, η Δαδιά ειχε εντοπιστεί ως ένα δάσος εθνικής, ευρωπαϊκής σημασίας, το οποίο έπρεπε να προστατεύσουμε και η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς δεν τα καταφέραμε, όπως το είχαμε σχεδιάσει. Γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι με τους εαυτούς μας, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το σήμα των αλλαγών που σκέφτεται στην Πολιτική Προστασία.

Αν αυτές οι αλλαγές συνοδευθούν και με αλλαγές σε πρόσωπα, είναι μία απόφαση που θα πάρει αποκλειστικά ο Πρωθυπουργός, άγνωστο ακόμη το πότε.

Πηγή:thetoc.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…