Noname

Η Ελλάδα έχει «διαβάσει» σωστά τη συγκυρία και τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή κι εμφανίζεται πρόθυμη να αναζητήσει μια λύση στα ελληνοτουρκικά, πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS)

Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία διεξάγονται οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για διαρκή βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την προώθηση της μετατροπής της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου σε «διάδρομο» για την διοχέτευση ενέργειας στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

«Τρέχουν» οι συνομιλίες

Από τη Δευτέρα βρίσκεται στην Ελλάδα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Μπουράκ Ακτσαπάρ και την πρώτη μέρα συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Κώστα Φραγκογιάννη, ζητήματα χαμηλής πολιτικής, όπως η ανάγκη για συνεργασία των δυο χωρών στο εμπόριο, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τα νέα ενεργειακά δεδομένα της περιοχής.

Κι αφού ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις για τη «χαμηλή» πολιτική, χθες περάσαμε στο «ψητό» της λεγόμενης «θετικής  ατζέντας» που περιλαμβάνει τις βασικές πολιτικές διαφορές Ελλάδας- Τουρκίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, που η Αθήνα θεωρεί ως τη μοναδική διαφορά, έως τα τουρκικά αιτήματα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, εκλογή μουφτή στη Δυτική Θράκη κλπ. Στις συζητήσεις για τη «θετική ατζέντα» τη χώρα μας εκπροσωπεί η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Η στάση της Τουρκίας

Ως τώρα η στάση της Τουρκίας παραμένει ασαφής. Ωστόσο, το ευρύτερο περιβάλλον δεν επιτρέπει την πολυτέλεια τακτικισμών: Στη Μέση Ανατολή απειλείται το ξέσπασμα ακόμα ενός πολέμου στην Ευρώπη, μετά από αυτόν της Ουκρανίας, ενώ η Δύση πιέζει όλο και περισσότερο για εξελίξεις αναβάθμισης του γεωπολιτικού και γεωοικονομικού χώρου της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα έχει «διαβάσει» σωστά τη συγκυρία και τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή κι εμφανίζεται πρόθυμη να αναζητήσει μια λύση στα ελληνοτουρκικά, πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS). Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν οι συνομιλίες οδηγήσουν σε ναυάγιο, η χώρα μας θέλει να κάνει σαφή την προσπάθειά της να υπάρξει μια λύση.

Τα αποτελέσματα των συζητήσεων που εξελίσσονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα θα αποτελέσουν το πρόπλασμα για την πιθανότητα λείανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και διαμόρφωσης των προϋποθέσεων για επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ούτε του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης τη δικαιοδοσία για να αποφανθεί αυθεντικά για το πρόβλημα.

Η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Οι αναβαθμισμένες διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας, ωστόσο, είναι ενήμερες για τη νέα προσπάθεια προσέγγισης Αθήνας- Άγκυρας, και φυσικά θα έχουν πλήρη εικόνα για την ευόδωση ή, αντίθετα, το ναυάγιο αυτής της προσπάθειας καθώς και για το ποιος θα έχει την ευθύνη.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να διεξαχθεί – εκτός απροόπτου – στις 7 Δεκεμβρίου η προγραμματισμένη νέα συνάντηση των δυο ηγετών. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Εκεί θα γίνει σαφής ο δρόμος που έχουν πάρει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν δηλαδή υπό το βάρος των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και της πιέσεως που ασκούν οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία), θα υπάρξει ένα ουσιαστικό βήμα επίλυσης της διαφοράς που χωρίζει τις δυο χώρες κι εξεύρεσης ενός μακροπρόθεσμου modus vivendi, το οποίο φυσικά θα πρέπει να περιλαμβάνει και το Κυπριακό.

Πηγή:imerisia.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…