ds Gomfoi (1)

« Την Γ’ Κυριακή των Νηστειών η Ορθόδοξη Εκκλησία την αφιερώνει στην προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Χριστού και την ονομάζει Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.  Μέσα στον χρόνο, δύο  ακόμη φορές μας προτείνει να θυμηθούμε και να προσκυνήσουμε τον Τίμιο Σταυρό.

Στις περιπτώσεις όμως αυτές η προσκύνηση του Σταυρού είναι συνδεδεμένη με ιστορικά γεγονότα, ενώ την Γ’ Κυριακή των Νηστειών, η αγία Εκκλησία μας, θέλει να διακηρύξει τον ρόλο του Σταυρού στο ιστορικό της σωτηρίας μας και να μας προετοιμάσει για την Μεγάλη Παρασκευή όταν θα τον ατενίσουμε υψωμένο στον Γολγοθά.   

        Ο Τίμιος Σταυρός του Χριστού αποτελεί τη σωτηρία μας. Αυτός είναι η ωραιότητα της Εκκλησίας και η καθέδρα της Ορθοδόξου  Θεολογίας. Σύμφωνα με τον υμνογράφο «Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης, Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας, Σταυρός βασιλέων το κραταίωμα, Σταυρός πιστών το στήριγμα, Σταυρός αγγέλων η δόξα και των δαιμόνων το τραύμα».

Η Εκκλησία όρισε να εορτάζεται η προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού την Γ’ Κυριακή των Νηστειών, στα μέσα δηλαδή της Μ. Τεσσαρακοστής όχι τυχαία. Στα μέσα δηλαδή του νηπτικού σταδίου της άσκησης και της νηστείας, όπου η προσκύνηση του Σταυρού μάς ενισχύει σε αυτό. Μας δίνει δύναμη και κουράγιο και μας υπενθυμίζει πως, σηκώνοντας το σταυρό της άσκησής μας, μιμούμαστε Εκείνον που πρώτος σήκωσε το Σταυρό των αμαρτιών μας, γενόμενος «λύτρον αντί πολλών» επάνω στο Γολγοθά.

        Σύμφωνα με τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά «ο τύπος του Σταυρού είναι η ιερή σφραγίδα, σωστική και σεβαστή, αγιαστική και τελεστική των υπερφυών και απορρήτων αγαθών που ενεργήθηκαν στο γένος των ανθρώπων από τον Θεό. Δύναμη αναιρετική της κατάρας και της καταδίκης είναι ο Σταυρός, που καταστρέφει τη φθορά και τον θάνατο. Περιέχει την αιώνια ζωή και ευλογία. Είναι το σωτηριώδες ξύλο, το βασιλικό σκήπτρο, το θείο τρόπαιο κατά ορατών και αοράτων εχθρών, έστω και αν οι οπαδοί του σαρκικού φρονήματος και της αιρέσεως φρενοβλαβώς δυσαρεστούνται όταν ακούν τα λόγια αυτά».

        Στον Όρθρο της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, μετά από τη μεγάλη  Δοξολογία, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μία  σεμνή πομπή στο κέντρο του ιερού ναού με τον χορό να ψάλλει «Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν Δέσποτα, και την Αγίαν σου Ανάστασιν δοξάζομεν», και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού από τους πιστούς.

Μέσα σε εορταστική και νικητήρια ατμόσφαιρα και μέσα σε άνθη προβάλλει της Σταυροπροσκυνήσεως, στο κέντρο του ιερού ναού ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου. Και όλοι οι πιστοί σπεύδουμε να προσκυνήσουμε γονατιστοί τον ζωηφόρον Σταυρό του Σωτήρος με βαθειά ευλάβεια και ευγνωμοσύνη, για όσα μέχρι τώρα μας έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει.»

             “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΓΓΑΝΑΣ pemptousia.gr”

      Αυτές τις τόσο κατανυκτικές ημέρες της Αγίας & Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που διανύουμε, η κωμόπολη της Πύλης αλλά και όλη η περιοχή μας είχε την τεράστια τιμή να υποδεχθεί τεμάχιο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Σωτήρα μας και Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, το οποίο κόμισε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ.κ. Χρυσόστομος.

         Έτσι την Παρασκευή 12/4/2024 οι μαθήτριες και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων, μαζί με τους δασκάλους τους επισκέφθηκαν με σεβασμό και συγκίνηση τον Ιερό Ναό, όπου τους υποδέχθηκε με θερμή αγάπη ο εφημέριός Του Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος σεβαστός πατέρας Δημήτριος Κατσαρός. Τα παιδιά προσκύνησαν με ευλάβεια το Τίμιο Ξύλο και παρακολούθησαν τη Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, μετέχοντας στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Κατά το πέρας ο σεβαστός πατέρας κ. Δημήτριος Κατσαρός ευχαρίστησε τους μαθητές και τους δασκάλους τους για την προσέλευσή τους και με το μοναδικό του τρόπο απηύθυνε προς αυτούς όμορφα και ψυχωφελή λόγια, τονίζοντας την σπουδαιότητα της Σταυρικής Θυσίας Του Ιησού μας και ζητώντας από τα παιδιά να μένουν κοντά στον Χριστό, να μιμούνται την Ζωή Του αλλά και το Πάθος Του το Σταυρικό.

Τόνισε τη σπουδαιότητα της Αυτοθυσίας , της Ταπεινώσεως , της Συγχώρησης , της Μετάνοιας και  τελικώς της Μεγαλυτέρας όλων των αρετών που είναι Η ΑΓΑΠΗ.

Μίλησε στα παιδιά για τον Σεβασμό , την Υπακοή , την Πνευματική  Εγρήγορση και Επαγρύπνηση, ώστε πάντα να μπορούν να νιώθουν και να διαλέγουν όχι τα φανταχτερά και επουσιώδη αλλά τα μεστά και ουσιώδη .

     Μετά από αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία πήραν το δρόμο για την παρακείμενη Ιερά Μονή της Παναγίας Οδηγήτριας Γκούρας, που μαζί με την Ιερά Μονή της Ακαταμαχήτου Παναγίας των Μεγάλων Πυλών (Πόρτα Παναγιά) και της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος-Αγίου Βησσαρίωνα, ατενίζουν από μακριά το ταπεινό τους σχολείο «σχηματίζοντας» μια γλυκύτατη αγκαλιά, προσφέροντάς παρηγορία και ευλογία στον καθημερινό τους αγώνα.

      Στο υπέροχο και ιστορικό μοναστήρι τα παιδιά προϋπάντησαν με την απαράμιλλη μοναχική τους αβρότητα η Σεβαστή Καθηγουμένη Γερόντισσα Αγαθολόγη μετά των σεβαστών αδερφών Θεονίκης και Γαλήνης. 

    Περίοδος των Χαιρετισμών της υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και τα παιδιά επισκέφθηκαν πρώτα το Καθολικό της Μονής όπου ασπάστηκαν με ευλάβεια τη Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας και θαύμασαν τις αγιογραφίες. Κατόπιν επισκέφθηκαν το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου όπου προσκύνησαν την Παναγία την Ελεούσα, τη θαυματουργό και ευωδιάζουσα εικόνα που κοσμεί τον Ιερό χώρο.

     Γεμάτα ευλογία και πλούσια συναισθήματα τα παιδιά και οι συνοδοί τους αποχαιρέτησαν τη Σεβαστή Γερόντισσα και τις αδερφές της Μονής, οι οποίες, αφού τους ευχαρίστησαν με πλούσια φιλοξενία, τους ευχήθηκαν Καλή Ανάσταση και καλή πρόοδο στη ζωή τους.

     Τελευταίος σταθμός των παιδιών ήταν το Νομισματικό και Λαογραφικό Μουσείο του Αγίου Βησσαρίωνα (Δούσικο). Εκεί τα περίμενε και τα ξενάγησε στον ιδιαίτερο αυτό χώρο ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ένα ανήσυχο πνεύμα και λάτρης αληθινός της λαογραφίας μας, ο κ. Νικόλαος Μαρδάνης. Εκεί έχει συγκεντρώσει με ένα καταπληκτικό και πολύ ενδιαφέροντα τρόπο αντικείμενα αλλοτινών εποχών «για να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι νεότεροι».

Οι μικροί μαθητές εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από τις υπέροχες συλλογές νομισμάτων, από τις λαογραφικές συλλογές, από τα αντικείμενα της επανάστασης του 1821 κ.α., αλλά και από την έκπληξη που τους περίμενε από τα 10 κινούμενα ανθρώπινα ομοιώματα που εκτελούν κάποιες ρομποτικές κινήσεις, οι οποίες αναπαριστούν επαγγέλματα της τότε εποχής, όπως του τσαγκάρη, του σιδερά, της υφάντρας, του γεωργού, του λατερνατζή κ.α..

 

ds Gomfoi (2) ds Gomfoi (3)

ds Gomfoi (4) ds Gomfoi (5)

ds Gomfoi (6) ds Gomfoi (7)

ds Gomfoi (8)

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

 Ο Δάσκαλος της Ε΄& ΣΤ΄ Τάξης                                                                                                                          

Πάνος Δημήτριος

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

“Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων Χρήστος Παπανικολάου – Σοφία Σακοράφα”:  Οφειλόμενη τιμή

“Ο Χρήστος Παπανικολάου και η Σοφία Σακοράφα, θα είναι για πάντα, τα μόνιμα φωτεινά παραδε…