Sfika kast (1)

Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος “Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς», ειδικό κλιμάκιο βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Πύλη, διανέμοντας δωρεάν σε καλλιεργητές καστανιάς του Δ. Πύλης, που διατηρούν τις φυτείες τους σε Τοπικές Κοινότητες στα όρια του Δ. Πύλης, «παγίδες», αποτελούμενες από το ωφέλιμο έντομο Torymus sinensis, που αποτελεί & τον βιολογικό εξολοθρευτή της σφήκας της καστανιάς.

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον κ. Δημ. Σταυρίδη, δρ Εντομολογίας & προϊστάμενο του τμήματος προστασίας φυτών, ποιοτικού & φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΠΕ Λάρισας, Δημ. Μπίλλης, θεματικός Αντ/ρχης Αγρ. Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, την κ. Αργυρώ Καρακούση, προϊσταμένη του τμήματος προστασίας φυτών, ποιοτικού & φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΠΕ Τρικάλων, την κα Γεωρ. Ντίνου από το Τμήμα Προστασίας Φυτών της ΠΕ Τρικάλων, την κα Έφη Φωτάκη, Γεωπόνο & προϊσταμένη του τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δ. Πύλης, καθώς και τον κ. Ντίνο Μπάρδα, ενταλμένο σύμβουλο Περιβάλλοντος Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα της καστανιάς, συνεχίζεται επιτυχώς για 2η χρονιά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δ. Πύλης,  στο πλαίσιο της διαρκούς ευαισθητοποίησης γενικότερα της προστασίας των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση του γεωργικού εισοδήματός τους.

Η σφήκα αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της καστανιάς, καθώς μπορεί να μειώσει την παραγωγή περισσότερο και από 80%. Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών και τελικά νέκρωση των δέντρων. Προσβάλει και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.

Σε δηλώσεις του στο PyliNews.gr ο κ. Σταυρίδης ανέφερε ότι… «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στην προστασία της Καστανιάς & κατ’ επέκτασιν το φυσικό κάλλος των δασών από την σφήκα της καστανιάς, που κάνει πολύ μεγάλες ζημιές στην παραγωγή, που να φθάσει μέχρι στο 85%  αυτής, μέσα σε μία & μόνο χρονιά, αλλά σταδιακά μπορεί να ξεράνει & καταστρέψει τα δέντρα, άρα το φυτικό κεφάλαιο.

Αυτήν την εισαγωγή του ωφέλιμου εντόμου & συγκεκριμένα από την Ιταλία, και την εξαπόλυση του σε καστανεώνες, την κάνουμε διότι αυτό τρέφεται εις βάρος της σφήκας και σταματάει εκεί. Το σημαντικότερο συν τοις άλλοις είναι ότι η επιλογή του αποτελεί μόνιμη λύση, που σε βάθος χρόνου θα είναι μία μόνιμη και προπαντός αποτελεσματική λύση και μάλιστα με βιολογικό τρόπο, καθώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανάλογα & αποτελεσματικά φάρμακα.

Συνεχίζοντας ο κ. Σταυρίδης τόνισε ότι «μεταξύ αυτών που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι, ότι από την στιγμή της εξαπόλυσης του ωφέλιμου εντόμου και μετά, δεν θα πρέπει να προβούν στην κοπή της αυτοφυούς βλάστησης γύρω από τα δέντρα τους στον καστανεώνα τους.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Σταυρίδη «το πρόγραμμα του ωφέλιμου εντόμου δουλεύει για 2η χρονιά φέτος και υπάρχουν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ωφέλιμο έντομο δουλεύει, αλλά επειδή η σφήκα εξαπλώνεται και σε νέες περιοχές, γι’ αυτό γίνονται συμπληρωματικές εξαπολύσεις». 

Ακόμη θα πρέπει να αποφευχθούν οι ψεκασμοί μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο, γιατί διαφορετικά θα θανατώσουν το ωφέλιμο έντομο, ενώ ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που διαπιστώθηκε από τις δειγματοληψίες που έγιναν, για να φανεί το κατά πόσο έχει πετύχει η εγκατάσταση στα ήδη εξαπολυθέντα έντομα, πέρσι και πρόπερσι, είναι ότι δυστυχώς, κάποιοι παραγωγοί, εκεί που το εγκαταστήσαμε, κόβανε τα προσβεβλημένα κλώνια της καστανιάς, καταστρέφοντας παράλληλα & τους πληθυσμούς του ωφέλιμου εντόμου που παρασιτούν σε βάρος της σφήκας μέσα σε αυτό, κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφευχθεί».

Τα φιαλίδια τώρα τα οποία διανέμονταν στους παραγωγούς, περιείχαν 20 έντομα, εκ των οποίων τα 12 θηλυκά & τα υπόλοιπα οκτώ αρσενικά. Ένα πακέτο αποτελούμενα από έντεκα φιαλίδια, μπορούν καλύψουν σε μια ήπιας μορφής προσβολή, καλλιέργεια 40 στρεμμάτων και όλο αυτό μέσα από μια βιολογικότατη δράση, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού για την φετινή χρονιά, 20.000€, που αφορά στους Δήμους Πύλης & Τρικκαίων.

Sfika kast (7)

Sfika kast (5)

Sfika kast (4)

Sfika kast (3)

Sfika kast (2)

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

“Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων Χρήστος Παπανικολάου – Σοφία Σακοράφα”:  Οφειλόμενη τιμή

“Ο Χρήστος Παπανικολάου και η Σοφία Σακοράφα, θα είναι για πάντα, τα μόνιμα φωτεινά παραδε…