Getting-A-Cat_4f6f9e2c-d6f9-434e-9225-5da106a1c1a8_0
Το να αποφασίζει κανείς να πάρει μια καινούργια γάτα είναι συναρπαστικό, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει και πολλά ερωτήματα. Για παράδειγμα, ποια ράτσα θα σας ταίριαζε;

Το να πάρετε μια γάτα ένα θέμα που πρέπει να σκεφτείτε πολύ καλά, αλλά από τη στιγμή που θα απαντήσετε στη συγκεκριμένη ερώτηση, σας περιμένει ένα μέλλον γεμάτο συντροφικότητα και πολλή χαρά με τη χνουδωτή συντροφιά σας.

Οπότε, από πού πρέπει να ξεκινήσετε και τι μπορείτε να περιμένετε από το νέο μέλος της οικογένειάς σας;

Ποιά ράτσα μου ταιριάζει καλύτερα;

Ποιά ράτσα μου ταιριάζει καλύτερα; Μία γυναίκα χαϊδεύει μια γάτα και εκείνη γουργουρίζει

Πέραν πάσης αμφιβολίας, οι γάτες γίνονται εξαιρετικά κατοικίδια. Άλλωστε υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να επιστρέφεις σπίτι ύστερα από μια δύσκολη ημέρα και να σε υποδέχεται το ευχαριστημένο γουργούρισμα μιας αγαπησιάρικης χνουδωτής μπαλίτσας;

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι γενικά πιο υγιείς και ευτυχισμένοι σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν έχουν κατοικίδια, αλλά να θυμάστε ότι η απόκτηση μιας γάτας είναι μεγάλη ευθύνη και δέσμευση εφ’ όρου ζωής. Όταν θα είστε έτοιμοι να κάνετε αυτή τη δέσμευση, μπορείτε να περιμένετε διάφορα οφέλη από τη συμβίωση με μια γάτα:

  • Η συμβίωση με μια γάτα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες.
  • Οι ιδιοκτήτες γάτας έχουν, σε γενικές γραμμές, χαμηλότερη πίεση από όσους δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο.
  • Μπορείτε να επωφεληθείτε από ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και να αναρρώνετε από τυχόν ασθένειες γρηγορότερα σε σχέση με όσους δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο.
  • Τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με γάτες, σε γενικές γραμμές, αρρωσταίνουν λιγότερο από εκείνα που δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο.
  • Οι γάτες είναι πολύ αγαπησιάρικα και πολύ ξεχωριστά πλάσματα, αλλά αγαπούν πολύ και την ανεξαρτησία τους, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν πολύ λιγότερες απαιτήσεις συγκριτικά με άλλα κατοικίδια.
  • Οι γάτες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν πιο γρήγορα συναισθηματικά τραύματα, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Η συμβίωση με μια γάτα έχει πολλά οφέλη, αλλά είναι σημαντικό να επιλέξετε τη γάτα σας προσεκτικά, για να είστε σίγουροι ότι θα ταιριάξετε με τη χνουδωτή συντροφιά σας. Η επιλογή μιας γάτας είναι θέμα τρόπου ζωής και προσωπικής προτίμησης. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε μια μεγαλύτερη σε ηλικία γάτα που θα έρχεται να κουρνιάσει στην αγκαλιά σας ή να έχετε στο μυαλό σας μια ξεχωριστή ράτσα που θέλετε να μεγαλώσετε από γατάκι.

Οι ειδικοί της Ομάδας PetCare της PURINA® επισημαίνουν παρακάτω κάποια θέματα που θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά πριν αποφασίσετε να πάρετε μια γάτα.

Να πάρω μικρό γατάκι ή μια ενήλικη γάτα;

Ράτσες καθαρόαιμων γατών. Μια γκρι γάτα κάθεται σε έναν ξύλινο πάγκο

Υπάρχουν περισσότερες από 60 διαφορετικές αναγνωρισμένες ράτσες και χρωματικές παραλλαγές, κάτι που σημαίνει ότι οι διαθέσιμες επιλογές κατά την αγορά μιας γάτας είναι πολλές. Οι καθαρόαιμες γάτες ανήκουν γενικά σε επτά βασικές ράτσες :

  • Persian Cats
  • British Shorthair Cats
  • Ημι-μακρύτριχες
  • Birman Cats
  • Oriental Cats
  • Siamese Cats
  • Exotic Cats

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει η αγορά μιας μικρής ή ενήλικης καθαρόαιμης γάτας είναι ότι θα ξέρετε κατά κάποιον τρόπο τι να περιμένετε από το κατοικίδιό σας. Για παράδειγμα, μία καθαρόαιμη γάτα Siamese θα είναι πιθανότατα πιο εκφραστική, πιο σκανδαλιάρα και απαιτητική. Με ένα καθαρόαιμο μικρό γατάκι θα ξέρετε επίσης περίπου πόσο μεγάλο θα γίνει όταν θα μεγαλώσει, πόσο μακρύ θα είναι το τρίχωμά του, καθώς και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιάσει λόγω ράτσας.

Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι δυστυχώς ενίοτε οι διασταυρώσεις που γίνονται μεταξύ γατών της ίδιας ράτσας έχουν ως αποτέλεσμα οι καθαρόαιμες γάτες να είναι πιο ευάλωτες σε κληρονομικές παθήσεις ή προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό, όπως και άλλες πληροφορίες για κάθε ράτσα, είναι ένα θέμα που πρέπει να δείτε προσεκτικά πριν από την απόκτηση μιας γάτας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις φυλές και τον τρόπο επιλογής μιας γάτας, συμβουλευτείτε τον κατάλογο μας για την επιλογή ράτσας.

Να πάρω αρσενική ή θηλυκή γάτα;

Τόσο οι αρσενικές όσο και οι θηλυκές γάτες γίνονται εξαιρετικά κατοικίδια. Άλλωστε, οι διαφορές στη συμπεριφορά τους είναι ελάχιστες, αν έχουν στειρωθεί. Κάποιοι μπορεί να λένε ότι τα θηλυκά είναι πιο αγαπησιάρικα και τα αρσενικά πιο ανεξάρτητα, αλλά μπορεί να βρεθείτε με έναν τρυφερό «μαμάκια» ή με ένα πολύ αυτόνομο θηλυκό. Oταν έρθει η ώρα να επιλέξετε μια γάτα και το φύλο της, να έχετε κατά νου τα εξής:

  • Σε γενικές γραμμές, τα αρσενικά είναι λίγο μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα θηλυκά.
  • Τα μη στειρωμένα αρσενικά είναι πιο πιθανό να περιπλανώνται μακριά από το σπίτι, κάτι που σημαίνει ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να τσακωθούν με άλλες γάτες που θα συναντήσουν ή να χτυπηθούν από κάποιο όχημα.
  • Οι μη στειρωμένες αρσενικές γάτες είναι επίσης πιο πιθανό να «μαρκάρουν» την περιοχή τους με ούρα.
  • Οι μη στειρωμένες θηλυκές γάτες μπορεί να νιαουρίζουν πολύ και να είναι δύσκολο να μείνουν μέσα στο σπίτι όταν έρχεται η εποχή να ζευγαρώσουν. Μπορούν να μείνουν έγκυες ήδη από την ηλικία των πέντε μηνών, κάτι που σημαίνει ότι το γατάκι σας μπορεί σύντομα να έχει δικά του γατάκια!
  • Οι γάτες που προέρχονται από κέντρα περίθαλψης συνήθως είναι ήδη στειρωμένες, αλλά θα πρέπει να σιγουρευτείτε γι’ αυτό από πριν, ρωτώντας τον σύμβουλο του κέντρου. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στείρωση, επισκεφτείτε τη σελίδα με τις Συχνές Ερωτήσεις.
  • Η επιλογή του φύλου της γάτας σας θα μπορούσε να καθορισθεί από τις γάτες που ήδη έχετε στο σπίτι σας. Αν έχετε ήδη ένα στειρωμένο αρσενικό, ένα νεαρό (στειρωμένο) θηλυκό θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επιλογή και για τους δυο σας.
  • Η στείρωση ενός θηλυκού κοστίζει συνήθως περισσότερο από ενός αρσενικού και ακόμη περισσότερο αν είναι ήδη έγκυος. Οι περισσότερες φιλοζωικές οργανώσεις, όμως, έχουν ήδη στειρώσει τις γάτες τους πριν τις δώσουν για υιοθεσία.

O,τι κι αν αποφασίσετε στην προσπάθειά σας να βρείτε την ιδανική γάτα για την οικογένειά σας, σας περιμένει μια συναρπαστική περίοδος μοναδικών αναμνήσεων με τη νέα τετράποδη συντροφιά σας! Για να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να κάνετε τη γάτα σας να νιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο «σαν το σπίτι της», διαβάστε τον οδηγό μας για το πώς μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας φιλικό για γάτες.

Πηγή:purina.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιημένο Green Data Center η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενδυνάμωση της υπεύθυνης εν…