Αιολικό-Πάρκο.-e1519909938255

Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή Δήμου Πύλης κατά της εγκατάστασης Αιολικών στον Ορεινό Όγκο του Δήμου απέστειλε ενημερωτικό ΥΠΟΜΝΗΜΑ στους φορείς του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO με την ευκαιρία της συνάντησης στην Αθήνα την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024. 

Το υπόμνημα επιδόθηκε στον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, καθηγητή κ. Νικόλαο Ζούρο. 

Στη Συνάντηση έγιναν αναφορές για τη σχέση Α.Π.Ε. και Γεωπάρκων και από τους Δημάρχους Μαλεβιζίου Ν. Ηρακλείου και Λαυρετιωτικής Ν. Αττικής.

 

Ακολουθεί αυτούσιο το ενημερωτικό σημείωμα…

Πύλη, 02 Απριλίου 2024

 

ΠΡΟΣ κ. Ν. ΖΟΥΡΟ – Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και προς όλους τους Συντελεστές της πρόσφατης ανακήρυξης του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης σε Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

 

Θέμα : «Το ασυμβίβαστο της συνύπαρξης Αιολικών Πάρκων και Γεωλογικού Πάρκου Μετεώρων – Πύλης»

κ. Πρόεδρε

Η Επιτροπή μας εκφράζει τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες της προς όλους εσάς τους συντελεστές της ανακήρυξης του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης σε μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου της UNESCO.

Έχουμε επομένως (εξαρτάται και από μας βέβαια) να ελπίζουμε στην αξιοποίηση αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού εργαλείου μέσα από την σύνδεση ανθρώπων και φύσης, με σεβασμό στο περιβάλλον, στα μνημεία της Φύσης και την Πολιτιστική Κληρονομιά σε βάθος χώρου και χρόνου.

 Με απτά προσδοκώμενα και μακροπρόθεσμα οφέλη ανάπτυξης μέσα από θρησκευτικό τουρισμό, οικοτουρισμό, αθλητικό, περιηγητικό και γενικότερα από όλες τις μορφές επισκεψιμότητας στην περιοχή μας.

Στην ελπίδα αυτή θα θέλαμε να μην υπάρχει η παραμικρή επιφύλαξη, αλλά όπως γνωρίζει όλη η τοπική κοινωνία μας, όπως επίσης και πάμπολοι Φορείς και  Υπηρεσίες,  η πανέμορφη ορεινή περιοχή των Δήμων μας, έχει μπει στο στόχαστρο (εδώ και 2,5 χρόνια) των επενδυτών για εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων, στα μεγαλόπρεπα Αλπικά.

Η μεγαλύτερη – μεταξύ πολλών άλλων – Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αφορούσε εγκατάσταση 58 Α/Γ σε 7 Αιολικά Πάρκα, μέσα από διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (Η.Π.Μ.) και με αρνητικές γνωμοδοτήσεις από όλους σχεδόν τους Φορείς και Υπηρεσίες, απορρίφτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μόλις πέρυσι 7/3/2023 με το εξής ξεκάθαρο σκεπτικό «Απορρίπτεται το αίτημα διότι οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να μην μπορούν να εκφέρουν, με βεβαιότητα τεκμηριωμένη άποψη ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, ακόμα και μετά την επιβολή μέτρων και όρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων του έργου στο περιβάλλον» [Α.Π. : ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/24378/1644/07-03-2023].

Όμως παρόλο το χαρακτηριστικό σκεπτικό της απόρριψης της κατατεθείσας Μ.Π.Ε., από το Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, οι ίδιοι επίδοξοι επενδυτές, επανήλθαν με εκ νέου κατάθεση Μ.Π.Ε. τον Σεπτέμβρη του 2023 κάνοντας μια απλή έκπτωση στον αριθμό των Α/Γ.  Συγκεκριμένα από 58 σε 47, στα ίδια πεδία και Αιολικά Πάρκα, αγνοώντας όπως φαίνεται το σκεπτικό της πρώτης απόρριψης.

Και δεν είναι μόνο αυτές οι αιτήσεις.  Υπάρχουν και πολλές άλλες (άλλων  εταιρειών) για λειτουργία ΑΣΠΗΕ, σχεδόν σε όλες τις κορυφές του ορεινού όγκου του Δήμου μας. 

 

 Με υψόμετρα από 1.400 μέχρι 2.150 μέτρα!!! 

Με απόσταση από οικισμούς που αγγίζουν έως και τα 600 μέτρα.  

Με προτεινόμενα οδικά δίκτυα πρόσβασης και υπόγειας καλωδίωσης εκατοντάδων χιλιομέτρων. 

 Χωρίς κανένα σεβασμό σε χλωρίδα και πανίδα της πανέμορφης περιοχής μας όπως εσείς οι ίδιοι διαπιστώσατε.  

Χωρίς ενδοιασμούς απέναντι σε ευάλωτες ομάδες – οικογένειες –  με χρυσαετούς,  φιδαετούς, όρνια, αρκούδες και αγριόγιδα της Νότιας Πίνδου μας.

Χωρίς σεβασμό στα πανέμορφα δάση ελάτης και οξυάς κάτω ακριβώς από τις εμβληματικές αλπικές κορυφές που θέλουν να μαχαιρώσουν και να ταπεινώσουν.

Χωρίς έγνοια για τις δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής (κτηνοτροφία – δασικές εργασίες – μελισσοκομία – αγροτουρισμός κλπ)

Χωρίς πρόβλεψη για τις συνέπειες στο ευαίσθητο, όπως αποδείχτηκε και με τη θεομηνία DANIEL, γεωμορφολογικό ανάγλυφο που έχει υποστεί μέχρι και τα μεγαλύτερα υψόμετρα καθιζήσεις και κατολισθήσεις τεκτονικές.

Για όλους αυτούς τους λόγους με αυτά και πολλά άλλα επιχειρήματα, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να συνυπάρχουν τα Αιολικά σ’ αυτά τα υψόμετρα, υποβαθμίζοντας μια περιοχή που αναγνωρισμένα – πλέον και με την έγκριση του Γεωπάρκου – αποτελεί πόλο παγκόσμιας επισκεψιμότητας.

Δεν γίνεται να παραμερίζουμε τις Ανεμογεννήτριες για να μπορούμε να επισκεπτόμαστε και να θαυμάζουμε τις τόσες ενδιαφέρουσες ομορφιές του τόπου μας.

Πιστεύουμε ότι η ανάδειξη και από τη θέση σας του μεγάλου αυτού θέματος, θα βοηθήσει και την πολιτεία ώστε να επανεξετάσει κάποιες στείρες πρακτικές και νομοθεσίες.

Ελπίζουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι για τα πάντα υπάρχουν και κάποια όρια.

Ευχαριστούμε

 

Η ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 

 

  •  ΜΑΡΑΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Δήμαρχος Δ. Πύλης
  • ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
  • ΧΗΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ – Επικεφαλής Αντιπολίτευσης
  • ΟΥΤΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών
  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

 

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

“Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων Χρήστος Παπανικολάου – Σοφία Σακοράφα”:  Οφειλόμενη τιμή

“Ο Χρήστος Παπανικολάου και η Σοφία Σακοράφα, θα είναι για πάντα, τα μόνιμα φωτεινά παραδε…