stavlos-me-zimia

Μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής παρέχεται ενίσχυση και σε κτηνοτροφικές μονάδες. Αυτό δήλωσε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας.

Αντίστοιχα στοιχεία, λοιπόν, αναμένονται και από τον ΕΛΓΑ, ώστε να ξεκινήσουν από αυτή την εβδομάδα και οι καταβολές της πρώτης αρωγής προς τις κτηνοτροφικές μονάδες, πρόσθεσε ο Υφυπουργός. «Οι αιτήσεις προς την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, συνεχίζονται, αλλά πλέον με μειωμένο ρυθμό. Μέχρι πριν από λίγο έχουν πραγματοποιηθεί 30.090 οριστικοποιημένες αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει και 4.721 προσωρινές αιτήσεις», ανέφερε ακόμη ο κ. Τριαντόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η Θεσσαλία επλήγη μέσα σε λίγες ημέρες από το προηγούμενο και από ένα δεύτερο ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο. Κυρίως ο Βόλος, αλλά και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας. Και για αυτό το δεύτερο πλημμυρικό φαινόμενο προβλέπεται και έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της κρατικής αρωγής, με ενίσχυση για την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών, μέσα από τους Δήμους αυτή τη φορά, μέσα από έκτακτη επιχορήγηση που θα τους δοθεί».

Στο μεταξύ στην αναγκαία αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος αποτελεί δομικό πυλώνα του πρωτογενή τομέα, αλλά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις σημερινές ανάγκες των αγροτών, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας σε ημερίδα στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Στις άμεσες προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ είναι ο μετασχηματισμός του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε:

α) οι πληρωμές να γίνονται πιο ευέλικτα και πιο άμεσα και

β) νέα δεδομένα, νέες ασθένειες, νέοι κίνδυνοι να συμπεριληφθούν δημιουργώντας νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη.

Στόχος να διευρυνθεί η δυνατότητα για τα αιτήματα που μπορούν να κατατεθούν στον ΕΛΓΑ και αφορούν στη μείωση της παραγωγής και, κατ’ επέκταση, στην απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Στην αναγκαία, ενιαία και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς και των εγγειοβελτιωτικών έργων. Η άρδευση, αποτελεί απόλυτη και καθοριστική προτεραιότητα. Στόχος του ΥπΑΑΤ είναι η άμεση ολοκλήρωση, αλλά και ο ενιαίος σχεδιασμός σε πολλά μικρά και μεγάλα δημόσια έργα, σε εγγειοβελτιωτικές και αρδευτικές υποδομές. Φυσικά, είναι απαραίτητη και η αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950».

Πηγή: agrotypos.gr, (Παϊσιάδης Σταύρος)
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

300 ευρώ «μπόνους» σε 3.196 μακροχρόνια ανέργους

Σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ η εφάπαξ παροχή 300 ευρώ σε επιπλέον…