27-30_40

Τη δυνατότητα να µοιραστούν φέτος δικαιώµατα Εθνικού Αποθέµατος και όσοι νέοι/νεοεισερχόµενοι αιτήθηκαν και έλαβαν Απόθεµα το 2022, προβλέπει η εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ µε τίτλο «Εγκύκλιος περί διαδικασιών χορήγησης ενισχύσεων βάσει ολοκληρωµένου συστήµατος διαχείρισης αιτήσεων έτους 2023».

Όπως αναφέρει συγκεκριµένα, από τη νέα κατανοµή Αποθέµατος εξαιρούνται όσοι έλαβαν δικαιώµατα τα έτη 2015, 2017-2021, χωρίς να προβλέπει αντίστοιχη εξαίρεση για το περσινό έτος.  Παράλληλα στην εγκύκλιο, γνωστοποιείται πως φέτος η καταληκτική ηµεροµηνία για τις οριστικοποιήσεις είναι η 25η Αυγούστου, ενώ µε ποινή µπορούν οι αιτήσεις να οριστικοποιούνται έως και τις 19 Σεπτεµβρίου 2023. Πάντως, µε βάση την εγκύκλιο οι διοικητικοί-µηχανογραφικοί έλεγχοι µπορούν να κρατήσουν έως και τις 16 Οκτωβρίου, µε ό,τι και να σηµαίνει αυτό για την έγκυρη πληρωµή της προκαταβολής του τσεκ στους δικαιούχους αγρότες.

Αναφορικά µε άλλα σηµεία που ξεχωρίζουν στην εγκύκλιο, φαίνεται πως φέτος θα γίνονται δεκτά χειρόγραφα µισθωτήρια για εκτάσεις έως 40 στρεµµάτων και όταν το ετήσιο µίσθωµα δεν υπερβαίνει τα προβλεπόµενα ποσά (ήταν 960 ευρώ το όριο το 2022, δεν αποσαφηνίζεται αν θα ισχύει και φέτος). Ο ΑΤΑΚ θα είναι πάντως υποχρεωτικός, εκτός από αγροτεµάχια µέχρι 40 στρεµµάτων υπό προϋποθέσεις. Οι περιπτώσεις αγροτεµαχίων χωρίς ΑΤΑΚ θα είναι αντικείµενο ειδικού ελέγχου βάσει δείγµατος, διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση η συµπλήρωση του ΑΤΑΚ είναι υποχρεωτική για αγροτεµάχια που δηλώνονται πρώτη φορά στην ΕΑΕ 2023.

Σχετικά µε τα καθεστώτα ενίσχυσης, στην εγκύκλιο φιλοξενούνται γενικές οδηγίες για τη βασική (δικαιώµατα) την αναδιανεµητική και τη συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών αγροτών ενώ για το πρασίνισµα (eco-schemes) και τις συνδεδεµένες παραπέµπει σε άλλες εγκυκλίους ή υπουργικές αποφάσεις. Σηµειώνεται εδώ πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αναφέρεται σε συγκεκριµένο ποσοστό όσον αφορά τη φετινή σύγκλιση των δικαιωµάτων, ενώ για τις µεταβιβάσεις (όροι, ηµεροµηνίες κ.λπ) θα εκδοθεί άλλη εγκύκλιος.

Ολόκληρη η εγκύκλιος διαθέσιμη εδώ

Πηγή:agronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Με πολύ κέφι οι «Λαζαρίνες», μάγεψαν με την ερμηνεία τους, στην εκδήλωσή τους στην Πύλη (βίντεο/φωτό)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι & φέτος οι «Λαζαρίνες», από τη δημοτική Σχολή του Δήμου Πύλης, σ…