fasism

maxia-basw Επιμέλεια άρθρου: Βασιλική Μαχιά.

 

 

Η  9η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού και γιορτάζεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και με πρωτοβουλία της οργάνωσης-ομπρέλα «Ενωμένοι για τη διαπολιτισμική δράση» .

Όσο περνούν τα χρόνια η  Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού αποκτά όλο και περισσότερο νόημα.  Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε σε ανάμνηση του πογκρόμ* των Εβραίων που οργανώθηκε με κρατική καθοδήγηση στη ναζιστική Γερμανία του 1938.

Η «Νύχτα των Κρυστάλλων», όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία, καθώς το πρώτο από αυτά τα πογκρόμ ήταν το Kristallnacht στη Ναζιστική Γερμανία (ονομάζεται και Pogromnacht, δηλαδή η «Νύχτα του Πογκρόμ»)ήταν το πρώτο βήμα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το εβραϊκό Ολοκαύτωμα.
Παράλληλα, η ημέρα  αυτή είναι αφιερωμένη στην καταδίκη του νεοναζισμού και του ρατσισμού. Όροι που κανείς θα πίστευε πως στις μέρες μας θα ’πρεπε να ‘χουν εκλείψει αλλά  δυστυχώς ,όπως είναι φανερό, κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί πλήρως στην σημερινή κοινωνία.

* Πογκρόμ είναι μια μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας, με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντός τους (σπίτια, επιχειρήσεις, θρησκευτικοί χώροι, κοκ).

Με πληροφορίες από: : sansimera.gr & wikipedia.org

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Με πολύ κέφι οι «Λαζαρίνες», μάγεψαν με την ερμηνεία τους, στην εκδήλωσή τους στην Πύλη (βίντεο/φωτό)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι & φέτος οι «Λαζαρίνες», από τη δημοτική Σχολή του Δήμου Πύλης, σ…