p5

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πεζοπορίας & Ορειβασίας, ύστερα από μια αναγκαστική παύση 2 ετών λόγω του κορονοϊού, για τρίτη χρονιά, αναβίωσε στην Πιαλεία, ανήμερα της Εθνικής μας Εορτής της 25ης Μαρτίου, το έθιμο της «Λαμπαδηφορίας».

Ένα έθιμο, που αναπαριστά την «φλόγα» της Ελληνικής Επανάστασης στα 1821, όντας μια επιτυχημένη ένοπλη εξέγερση, την οποία διεξήγαγαν οι επαναστατημένοι Έλληνες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας, οδήγησε στην δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Αυτή την «φλόγα» σήκωσαν ψηλά χθες, μικροί & μεγάλοι στην Πιαλεία, καταδεικνύοντας πως ο αγώνας των προγόνων μας  για την «Ελευθερία», του υπέρτατου αυτού ιδανικού της ανθρωπότητας, στη μνήμη & την ψυχή όλων των Ελλήνων, παραμένει άσβεστη, αποτελώντας συνάμα τον φάρο συνέχειας του πολιτισμού & του ελληνικού πνεύματος.

Οι «Λαμπαδηφόροι», μετά από πορεία μισής ώρας, ενδιάμεσα & περιμετρικά του χωριού, κατέλυσαν στην «κάτω» πλατεία, όπου τους προσφέρθηκαν διάφορα τοπικά νηστίσιμα εδέσματα, κρασί & αναψυκτικά, για να ανανεώσουν ξανά το ραντεβού τους & πάλι του χρόνου την ίδια ημέρα.

(Βίντεο/φωτό:Sa-Kal).

p4

p3

p2

p1

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Κάρτα του Αγρότη: Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις δημιουργούν ανησυχίες

– Η Κάρτα του Αγρότη ενώ αποτελεί μια ελπιδοφόρα πρωτοβουλία φέρνει μαζί της και σει…