streptopelia_turtur-e1597252501145

Το τρυγόνι βρίσκεται στο κέντρο της επικαιρότητας σε όλα τα κράτη της ευρωπαϊκής όπου ασκείται η θήρα του.

 Οι φωνές που ζητούν την πλήρη απαγόρευσή του πληθαίνουν και αν δεν υπάρξει μια ενιαία αντίδραση δύσκολα θα συνεχίσουμε να το κυνηγούμε τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας με ένα φίλο δημοσιογράφο από τη Γαλλία αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι συνεχόμενες αναφορές στις επιστημονικές μελέτες για το τρυγόνι που έχουν εκπονηθεί από τους επιστήμονες των κυνηγετικών οργανώσεων της χώρας μας. Μάλιστα μου είπε ότι αν δεν υπήρχαν οι μελέτες αυτές ο ανατολικός διάδρομος μετανάστευσης των τρυγονιών θα ήταν στα πρόθυρα της πλήρους απαγόρευσης του κυνηγίου.

Για να καταλάβετε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση η Δ/ση Περιβάλλοντος της Ευρωπαικής Ένωσης πραγματοποίησε workshop στις 23 Ιουνίου με θέμα τη δημιουργία ενός προσαρμοστικού μοντέλου διαχείρισης της κάρπωσης (Adaptive Harvest management) για το Τρυγόνι στην ΕΕ στον κεντρικό & ανατολικό διάδρομο. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα καθορίζονται τα όρια κάρπωσης της θήρας του τρυγονιού ανάλογα με τον πληθυσμό τους που θα προκύπτει από τις επικαιροποιημένες ετήσιες επιστημονικές μελέτες.

Από ότι ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο του 2021 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ειδική σύσκεψη για τη λειτουργία του μοντέλου στις χώρες του Ανατολικού Μεταναστευτικού Διαδρόμου. Η Αθήνα επιλέχθηκε εξαιτίας των επιστημονικών μελετών που παρουσιάστηκαν φέτος από τη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα εξαιτίας της δουλειάς που κάνει η ΚΣΕ και οι υπόλοιπες κυνηγετικές οργανώσεις.

 Όμως τι γίνεται στην Ισπανία και τη Γαλλία με το κυνήγι του τρυγονιού;

Ισπανία
• 2 κυνηγετικές εξόδους (30/8-6/9)
• Μέχρι 4 θηρευμένα τρυγόνια ανά έξοδο και κυνηγό
• Το κυνήγι επιτρέπεται από το χάραμα μέχρι τις 11.00 και από τις 17.00 μέχρι τη δύση του ηλίου
• Στις 30/8 επιτρέπεται στις ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις και στις 6/9 μόνο στις ιδιωτικές εκτάσεις
• Το κυνήγι απαγορεύεται σε μικρότερη των 200 μέτρων απόσταση από πηγές τροφής (ηλίανθους-σταροχώραφα κοκ) και από θέσεις όπου τα τρυγόνια ποτίζονται.

Γαλλία
• Ξεκινά το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου
• Επιτρέπεται να θηρευτούν 18.000 τρυγόνια σε όλη τη Γαλλία
• Ο κάθε κυνηγός είναι υποχρεωμένος, άμεσα μετά τη θήρευση κάθε τρυγονιού να το δηλώσει μέσω εφαρμογής στου κινητό του.
• Μόλις ο αριθμός των 18.000 ατόμων συμπληρωθεί, άμεσα απαγορεύεται το κυνήγι του.

Ενώ στην Ελλάδα
• Η θήρα του επιτρέπεται από τις 20/8 έως τις 20/2
• Όριο κάρπωσης 8 τρυγόνια ανά έξοδο
• Επιτρέπεται η θήρα κάθε ημέρα της εβδομάδας

Αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Γαλλία εκδίδουν άδειες κάτι λιγότερο από 1.000.000 κυνηγοί τότε εύκολα γίνονται αντιληπτές οι τεράστιες διαφορές μεταξύ Ελλάδα και Γαλλίας στο κυνήγι του τρυγονιού.

 Από ότι φαίνεται οι διαφορές που υπάρχουν στη θήρα του τρυγονιού μεταξύ δύο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μας είναι μεγάλες. Αυτές οι διαφορές οφείλονται στο επιστημονικό πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ που συμπληρώνουν οι Έλληνες κυνηγοί και στις επιστημονικές μελέτες των Κυνηγετικών Οργανώσεων.
Από ότι φαίνεται οι «ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ» των κυνηγετικών οργανώσεων κρατούν ακόμη ζωντανό το κυνηγιού του τρυγονιού, και όχι μόνο, στη Ελλάδα. Οι μελέτες αυτές χρηματοδοτούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τα χρήματα των αδειών που εκδίδουν οι κυνηγοί στους ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.
Η μάχη για το τρυγόνι συνεχίζεται και είναι σίγουρο ότι οι πιέσεις για απαγόρευση της θήρας του θα αυξάνονται.
Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε για να κερδηθεί ο πόλεμος. Πως; Συμπληρώνοντας το επιστημονικό πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ και εκδίδοντας άδεια θήρας στους ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.

Κώστας Λουρής για το iHunt.gr

Υ.Σ. Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία έχουν μεγάλη παράδοση στο κυνήγι του τρυγονιού.

Πηγή: ihunt.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Μία αξιόλογη και αξιέπαινη δωρεά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, στο ΚΥ Πύλης(βίντεο/φωτό)

Σε μία αξιόλογη, αξιέπαινη και ταυτόχρονα συγκινητική δωρεά, πέρασε σήμερα η Δ/νση της Συν…