parko-arxiki-ok

Στα σχέδια του Δήμου Πύλης, μεταξύ άλλων, είναι η κατασκευή & πραγματοποίηση ενός σημαντικότατου έργου, που θα αλλάξει ριζικά, όχι μόνο την αισθητική του τοπίου, αλλά & το οικονομικό «γίγνεσθαι» της ευρύτερης περιοχής της Πύλης. Και μιλάμε για το λεγόμενο «Πάρκο των γεφυριών».

Μία πρόταση που σχεδιάσθηκε επιμελώς από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, η υλοποίηση της οποίας όμως δεν επαφίεται μόνο στις προσπάθειες που καταβάλλει εδώ & καιρό ο Δήμος, ώστε κάποια στιγμή να πάρει σάρκα & οστά, αλλά & στην θέληση της ίδιας της Πολιτείας, που κάποτε θα πρέπει να καταλάβει πως Ελλάδα δεν είναι μόνο τα νησιά.  

Η πρόταση για την δημιουργία του θεματικού χώρου «Πάρκο Γεφυριών» στην Πύλη, παρουσιάστηκε από την  κα Μπέκου(υπάλληλο του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου) & τον κ. Αποστολόπουλο(Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας) που περιλαμβάνεται στο 5ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα  του Δήμου, κατά την προγραμματισμένη σύσκεψη ανάμεσα στους βουλευτές & την Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων με τον Δήμο Πύλης, με θέμα την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου, στις 23 του περασμένου Αυγούστου στο Δημαρχείο.

Η  πρόταση του Δήμου Πύλης για την δημιουργία του θεματικού χώρου «Πάρκο Γεφυριών», υποβλήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού & στο πλαίσιο της  πρόσκλησης 14.6.33.33.1-3 Α/Α ΟΠΣ: 1474 Έκδοση: 1/0 με τίτλο «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου» στην Δράση14.6iv.33.33.1:  ’’Παρεμβάσεις  αναβάθμισης  και  εκσυγχρονισμού  για  την  ανάδειξη  επιστημονικών  –  πολιτιστικών      -περιβαλλοντικών πάρκων.’’

Το έργο είναι προϋπολογισμού 987.000 € περίπου & φορέας χρηματοδότησης οι Ε.Υ.Δ.Ε.Π.(Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη) & η πρόταση είναι προς έγκριση από την 29-6-16. Έργο το οποίο εφόσον εγκριθεί & πραγματωθεί θα είναι το 2ο στην Ελλάδα, το πρώτο υφίσταται ήδη στην Άρτα. Παρόμοια υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις παραποτάμιες πόλεις της Ευρώπης, θεωρώντας ένα τέτοιο έργο, εκτός από εύλογο, επίσης πολύ σημαντικό για την βελτίωση της αισθητικής, της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους, καθώς &  την τόνωση της τοπικής Οικονομίας, με τις δράσεις που αυτά φιλοξενούν.
Η πρόταση του έργου «Πάρκο γεφυριών»,  θα αφορά σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις βελτίωσης  του  μικροκλίματος  μέσω  κατασκευής  υποδομών  για  την  ανάπτυξη  πολιτιστικών,  αθλητικών  και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, διαμορφώσεων υπαίθριων χώρων εκδηλώσεων και αναψυχής,  ανάπτυξη δικτύου  μονοπατιών  και  ποδηλατοδρόμων  εντός  του παραποτάμιου χώρου καθώς και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας μέσω συστημάτων διαχείρισης .

Η δημιουργία θεματικού πάρκου, του «Πάρκου των γεφυριών», θα συνδέσει τις παραποτάμιες διαδρομές, τις πέντε γέφυρες της Πύλης & τα μνημεία πολιτιστικής & φυσικής κληρονομιάς.

Στην Πύλη η οποία διασχίζεται από τον Πορταϊκό ποταμό, υπάρχουν σήμερα σε λειτουργία, κοντά η μία στην άλλη, μέσα σε μήκος τριών περίπου χιλιομέτρων, πέντε γέφυρες διαφορετικών εποχών(1514-2014) με διαφορετική τεχνική(λιθοδομή, οπλισμένο & προεντεταμένο σκυρόδεμα, ανάρτηση με καλώδια) & χρήση(πεζογέφυρες, ή οδογέφυρες). Στην διαδρομή που συνδέει τις πέντε γέφυρες, βρίσκονται σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

oriothetisi-parkou

 

 

Αφορμή για την δημιουργία του πάρκου των γεφυριών, είναι η σπάνια χωρική συγκέντρωση των γεφυριών στον χώρο, καθώς & των μνημείων πολιτιστικής & φυσικής κληρονομιάς, αλλά & η υψηλή τοπιακή ποιότητα του Πορταϊκού ποταμού, που καθορίζει την ταυτότητα της πόλης, συνδέει & παράγει μιαν αντίληψη δικτύου για πολλά άλλα επιμέρους στοιχεία, πολιτιστικού & ιστορικού ενδιαφέροντος της περιοχής.

Σκοπιμότητα του προτεινόμενου έργου

Στο φαράγγι του Πορταϊκού ποταμού, σε μια περιοχή Natura & ΤΙΦΚ, με εξαιρετικά διατηρημένο φυσικό περιβάλλον & τοπιακή ποιότητα, σε μια διαδρομή τριών χιλιομέτρων, που εφάπτεται με τον οικισμό της Πύλης, έχουμε μια σπάνια χωρική συγκέντρωση: πέντε γέφυρες & πολλά σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με την δημιουργία ενός ζωντανού χώρου, όπως ενός «Πάρκου γεφυριών», οι γέφυρες & τα μνημεία κοινωνικοποιούνται , εντάσσονται στο πλαίσιο της οικονομίας του ελεύθερου χρόνου & αποκτούν τα χαρακτηριστικά της συμμετοχής στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Οι γέφυρες & τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα πάψουν να στέκουν ως άψυχες πέτρες & θα ενταχθούν ως «ζωντανοί οργανισμοί» στην πόλη.  Θα απαιτήσουν την μέριμνα & την φροντίδα της Πολιτείας, θα εμπλουτίζουν το παρόν της πόλης, θα συντελούν στην βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής & θα ενισχύουν την ταυτότητά της σε τοπικό & υπερτοπικό επίπεδο.

 

parko-gefyriwn-2

 

 

 

 

 

 

Σύντομη περιγραφή της πρότασης

Η πρόταση που περιγράφεται, αφορά στην δημιουργία ενός πάρκου, που θα περιλαμβάνει περιπατητικές παρόχθιες διαδρομές, οι οποίες θα διέρχονται από τις γέφυρες,  τα ενδιαφέροντα σημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας,  του παραποτάμιου χώρου.

Η δημιουργία του «Πάρκου των γεφυριών»,  θα δώσει την δυνατότητα στον επισκέπτη και ερευνητή, να παρατηρήσει μέσα σε τρία χιλιόμετρα παραποτάμιας διαδρομής, την εξέλιξη της γεφυροποιϊας στην Ελλάδα, την υψηλή τοπιακή ποιότητα του Πορταϊκού ποταμού,  και   το πολύτιμο ιστορικό απόθεμα που κουβαλά ο τόπος.

Η χωρική συγκέντρωση όλων αυτών των χαρακτηριστικών  σε μια διαδρομή είναι σπάνια και η αξιοποίησή του πολύτιμο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία.

 

oriothetisi-parkou

 

 

Η χωροθέτηση των χαρακτηρισμένων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και οικολογικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στο χώρο του προτεινόμενου «Πάρκου των γεφυριών».

  • Σημείο 1.:Γέφυρα «Καμάρα», επί του Πορταϊκού ποταμού ΦΕΚ 352/Δ/1967.
  • Σημείο 2.:οικισμός «Πόρτα-Παναγιά» ΒΔ 19-4-1921 –ΦΕΚ 68/Α/26-4-1921 ΥΑ 10977/16-5-1967 – ΦΕΚ 352/Β/31-5-1967
  • Σημείο 3.: Μοναστήρι της «Πόρτα-Παναγιάς» ΒΔ 19-4-1921 – ΦΕΚ 68/Α/26-4-1921.
  • Σημείο 4.: Πολεοδομικό και τοπικό κέντρο ΠύληςΥΑ 10977/16-5-1967 – ΦΕΚ 352/Β/31-5-1967.
  • Σημείο 5.: Νερόμυλος «Μύλος στο Μπληγόρι» ΦΕΚ 475/Β/24-6-1994

 

xororthetisi-gefyriwn

 

 

Προτεινόμενες παρεμβάσεις στα πλαίσια της πρότασης, κατά μήκος της παραποτάμιας διαδρομής: οι επιτρεπόμενες από την ΑΡΙΘ. 66102/970 Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη       δημιουργία χώρων διημέρευσης και υπαίθριας   αναψυχής στα δάση και στις δασικές εκτάσεις  της Χώρας. (Διορθ.Σφαλμ. ΦΕΚ Β’330/28.4.1995) .

  • Η αισθητική βελτίωση της βλάστησης και του συνόλου του φυσικού τοπίου. Θα γίνονται κατάλληλοι δασοκομικοί χειρισμοί (κλαδεύσεις,    αραιώσεις, καθαρισμοί, φυτεύσεις, εισαγωγή δασοπονικών ειδών) για τη    βελτίωση τόσο του μακροτοπίου όοο και του τοπίου οτο εσωτερικό του    δάσους.
  • Η δημιουργία δενδρόκηπων (ARBORETUM) για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  • Η κατασκευή έργων υποδομής (υδροδότηση, διαμορφώσεις εδάφους, τοίχοι αντιστήριξης, αντιπυρική προστασία κ.λπ.).
  • Η ανάπτυξη χώρων υπαίθριου γεύματος (τραπεζοπάγκοι, εστίες παρασκευής φαγητού, βρύσες, αφοδευτήρια, δοχεία απορριμμάτων).                 Η ανάπτυξη χώρων παιδότοπων (κούνιες, τραμπάλες, μονόζυγα,    σύνθετες ξυλοκατασκευές κ.λπ.).
  • Η ανάπτυξη χώρων θέας (κιόσκια, παρατηρητήρια άγριας πτηνοπανίδας    κ.λπ.).
  • Η κατασκευή πεζοδρόμων και μονοπατιών περιήγησης και άθλησης.
  • Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων, με βάσει το υγρό στοιχείο επί     υφισταμένων φυσικών λιμνών, ρευμάτων, ποταμών κ.λπ.
  • Η κατασκευή και λειτουργία Κέντρων Πληροφόρησης επισκεπτών με    στόχο τη συμβολή τους στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση του    κοινού, τόσο για τις ιδιαίτερες αξίες της συγκεκριμένης περιοχής όσο και    για γενικότερα περιβαλλοντικά θέματα.
  • Η ανάπτυξη χώρων αθλοπαιδιών, εντός διακένων με μέριμνα να μην    εμποδίζεται τυχόν αναπτυσσόμενη αναγέννηση, με πρόχειρη εγκατάσταση    κατασκευών όπως μπασκέτας για καλαθοσφαίριση, φιλέ για βόλεϋ κ.λπ.,    αποκλειομένης της χρησιμοποίησης τσιμέντου – ασφάλτου κ.λπ. παρεμφερών    υλικών για τη δημιουργία τεχνητού τάπητα.
  • Η σήμανση του χώρου (πινακίδες ενημέρωσης, πινακίδες    κατευθύνσεων, πινακίδες πληροφόρηαης κ.λπ.).
  • Η κατασκευή ποδηλατοδρόμων με απλή διαμόρφωση χωματίνων διαδρόμων    εύρους 1,5 μ. και σήμανσής τους με ξύλινες πινακίδες για την ανάπτυξη    της κυκλοφοριακής αγωγής παιδιών της, νηπιακής και σχολικής ηλικίας.
  • Η κατασκευή μικρών υπαίθριων θεάτρων. Εφόσον πρόκειται να εκτελεσθούν έργα από τα οριζόμενα στο άρθρ. 60 παρ. 2 του Ν. 998/79, θα    πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία του άρθρου αυτού.
  • Η εγκατάσταση μικρών ξύλινων λυομένων οικημάτων που θα χρησιμοποιούνται σαν αναψυκτήρια, μη επιτρεπόμενης της λειτουργίας τους    μετά τη δύση του ηλίου ή σε καθαρά επιχειρηματική βάση. (Απλή διάθεση    αναψυκτικών, σάντουϊτς κ.λπ. για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του    χώρου αναψυχής).
Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Ανακοίνωση με αφορμή περιστατικό φερόμενης διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών

Από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνονται τα εξής: Αναφορικά με περιστατικό φερόμενης διά…