%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae-copy-jpg-ok

sakisΤου Σάκη Γιώτα.

Με δύο εκτός ημερήσιας θέματα, άνοιξε η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δ. Πύλης, χθες Παρασκευή 23-9-2016. Το πρώτο, η περίπτωση του πληγέντος από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, οικισμού του Βαλομανδρίου, αλλά & η περίπτωση «γαστρεντερίτιδας» τον περασμένο Αύγουστο, στο Γαρδίκι.

Εκ μέρους της Αξ/κής αντιπολίτευσης ο κ. Γ. Παναγιώτου ζήτησε από τον Δήμαρχο, πλήρη ενημέρωση για το πώς η δημοτική Αρχή χειρίστηκε την κατάσταση το βράδυ της θεομηνίας που έπληξε το Βαλομάνδρι, αλλά & το πώς διαχειρίζεται το όλο θέμα, από τότε έως & σήμερα.

Ο Δήμαρχος παίρνοντας τον λόγο εξήγησε ότι η δημοτική Αρχή εξ αρχής στάθηκε στο πλευρό των ανθρώπων του Βαλομανδρίου,  κάτι το οποίο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, που βίωσε μια «φρικιαστική» βραδιά χωρίς προηγούμενο. Ο Δήμος με ό,τι μηχανικό μέσο διέθετε, πήρε μέρος αρχικά στον απεγκλωβισμό των ανθρώπων, «χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε & το τι έχει προβλεφθεί για την αποκατάσταση των ζημιών στο πληγέν Βαλομάνδρι, ύστερα & από την ανακήρυξη του οικισμού & της Τ.Κ. Παραποτάμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης & πολιτικής προστασίας, όπως ακριβώς ελέχθη & δια στόματος του ιδίου του Δημάρχου.

«Οι πληγέντες δικαιούνται για την αντικατάσταση της οικοσυσκευής τους, οικονομική ενίσχυση για τον υπολογισμό της οποίας λαμβάνονται υπ΄όψιν τα παρακάτω κριτήρια:

Ο αριθμός των μελών της οικογένειας

Ο βαθμός των ζημιών

Το μέγεθος της κατοικίας

Το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης, ανέρχεται στο ποσό των 5.869,41€.

Η ενίσχυση αυτή θα αφορά αποκλειστικά χώρους διαβίωσης οικογενειών πρώτης κατοικίας, όχι κατοικίες χαρακτηρισμένες ως δευτερεύουσες(κάτι το οποίο προκύπτει εμφανώς & από την φορολογική δήλωση του καθενός) & επίσης  όχι κτίρια άλλης χρήσης όπως καταστήματα, αγροτικές αποθήκες, βιοτεχνίες κλπ., οι ζημιές των οποίων θα καλυφθούν μέσω προγραμμάτων κι από  άλλους φορείς, όπως για παράδειγμα τον ΕΛΓΑ.

Επίσης χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, μέχρι του ποσού των 586,94€ ανά οικογένεια, για να καλύψει άμεσες βιοτικές ανάγκες, όπως σίτιση, ένδεια κλπ., στις οποίες μπορεί να συμπεριληφθεί & η διαμονή τους.

Όσον αφορά στις ζημιές σε κατοικίες, οι αιτήσεις θα διαβιβασθούν στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων(ΥΑΣ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, κλιμάκιο της οποίας θα κάνει αυτοψία, θα καταγράψει τις ζημιές, θα εκτιμήσει την κατάσταση & είτε θα προτείνει την επισκευή της κατοικίας, είτε την κατασκευή νέας με την χορήγηση άτοκου δανείου.

Για δε, τις επιχειρήσεις η καταγραφή γίνεται από την Π.Ε. Τρικάλων.

Στην συνεδρίαση παρέστη & επιτροπή εκπροσώπησης  των πληγέντων του Βαλομανδρίου,  η οποία συστήθηκε προχθές, για την διαχείριση του θέματος που προέκυψε.

Εκ μέρους της επιτροπής μίλησε ο κ. Δημήτρης Σαλέπης, ο οποίος κατά πρώτον αναφέρθηκε στα αίτια που προκάλεσαν την υπερχείλιση του Πηνειού & στην τεράστια καταστροφή που προκάλεσε, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις στον ποταμό για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Κατά δεύτερον, ζήτησε άμεσα ως ενίσχυση το ποσό των 3000€ σε κάθε οικογένεια, ώστε να αντιμετωπισθούν καίρια βιοποριστικά ζητήματα, αλλά & να μην αφεθούν εκτός αποζημίωσης & οι δευτερεύουσες κατοικίες.

Ο κ. Κουτσονάσιος εκ μέρους της Αξ/κής Αντιπολίτευσης, πρότρεψε την δημοτική Αρχή να συμβάλει στους πληγέντες με ένα ποσό το οποίο ο Δήμος δύναται να προσφέρει. Στο ίδιο κλίμα & η τοποθέτηση του κ. Κρούπη, ο οποίος θεωρεί επιβεβλημένη την πίεση από πλευράς Δήμων(Πύλης & Τρικκαίων), σε τοπικούς βουλευτές & το αρμόδιο Υπουργείο, για γενναία οικονομική ενίσχυση των κατοίκων.

Το δεύτερο, εκτός ημερησίας διατάξεως θέμα, που έλαβε χώρα & απασχόλησε το Σώμα, ήταν αυτό του φαινομένου της γαστρεντερίτιδας, που σημειώθηκε στο Γαρδίκι τον 15Αύγουστο.

Ο κ. Παναγιώτου ανακίνησε το θέμα, λέγοντας πως «Έως τώρα δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από τη ΕΥΔΑΠ». Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Χρήστος Μπακάλης είπε πως έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες χλωρίωσης του νερού, πάρθηκαν & πριν & κατά την διάρκεια του φαινομένου δείγματα νερού, τα οποία βγήκαν καθαρά, αποκλείοντας  την παραμικρή πιθανότητα το φαινόμενο της γαστρεντερίτιδας να οφείλεται στο νερό. Όσον αφορά στην καθυστέρηση ο κ. Μπακάλης είπε, πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περίμενε τα επίσημα αποτελέσματα του ΚΕΛΠΝΟ, τα οποία πλέον είναι στη διάθεση του καθενός.

Επί του θέματος παρενέβην & τοποθετήθηκε & ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γαρδικίου κ. Άρης Αλεξίου, λέγοντας πως την ίδια χρονική περίοδο στο Γαρδίκι διέμενε ο ίδιος με την οικογένειά του, πίνοντας νερό από το δίκτυο, χωρίς καμία παρενέργεια. Είπε επίσης πως αυτό επεσήμανε & η υπεύθυνη του Υγειονομικού, αποδίδοντας το φαινόμενο σε ιογενή αίτια, που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο «μάστιζε» όλη τη χώρα.

Πάρ’ αυτά ο κ. Κουτσονάσιος, ο οποίος είναι & μέλος της ΔΕΥΑΠ, ζήτησε επιτακτικά για την επόμενη φορά που θα γίνουν δειγματολειπτικοί έλεγχοι, όχι μόνο στο Γαρδίκι, που αντιμετωπίζει θέμα με το αποχετευτικό, αλλά & στις υπόλοιπες Κοινότητες, που το καλοκαίρι δέχονται αρκετό κόσμο, αυτοί να γίνουν σε όλες τις πηγές, ανεξαρτήτου κόστους.

Όσον αφορά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της τακτικής συνεδρίασης, τα οποία παρουσιάσαμε & σε προηγούμενο άρθρο μας, όλα «πέρασαν» με απόλυτη πλειοψηφία.

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιημένο Green Data Center η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενδυνάμωση της υπεύθυνης εν…