voitsidis

Του Κων/νου  Βοϊτσίδη/προέδρου Εμπορικού Συλλόγου Πύλης

Στο ξεκίνημα του νέου χρόνου που πάντα με ελπίδες συνοδεύεται, μια αποτίμηση του προηγούμενου έτους στην καταναλωτική πορεία του μόνο όφελος μπορεί να αποφέρει.

Το 2019 πανθομολογούμενα ήταν μια κακή χρονιά για το παραδοσιακό εμπόριο. Παρόλο που οι προοπτικές άφηναν ελπίδα για καλύτερη πορεία αφ’ ενός με το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνια) και αφ’ εταίρου με την πολιτική αλλαγή και την νέα ισχυρή  κυβέρνηση.

Τελικά το κουρασμένο από τις πάμπολες υποχρεώσεις του καταναλωτικό κοινό, άφησε το αποτύπωμά του με τη μείωση των αγορών του.

Προσπαθώντας  να προσεγγίσει κάποιος ψύχραιμα την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη, μπορεί να παραθέσει μια σειρά παραγόντων που επέφεραν το αρνητικό αποτέλεσμα.

Μεγάλο μέρος τού εισοδήματος των πολιτών πηγαίνει πλέον σε αποπληρωμή οφειλών παλαιότερων ετών που εντός του 2019 εντάχθηκαν σε κάποιο ευνοϊκό καθεστώς δόσεων. Είτε στην εφορία, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, είτε στη ΔΕΗ, είτε στους δήμους. Η ανεργία καίτοι παρουσιάζει αισθητή μείωση, οι νέες θέσεις κυρίως αφορούν το τουρισμό (εποχιακή απασχόληση), ενώ οι μόνιμες θέσεις στην πλειοψηφία τους  είναι χαμηλά αμειβόμενες παρά τη μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού. Η καλοδεχούμενη ελάφρυνση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από μόνη της δεν έφτασε να βελτιώσει το κλίμα.

Τέλος το μικρό συνολικό ποσό του κοινωνικού μερίσματος και η πολύ αργή καταβολή του (τελευταία ημέρα του χρόνου) ολοκλήρωσε μια δύσκολη χρονιά.

Υπάρχει όμως και  άλλη εξήγηση όσον αφορά την πτώση του παραδοσιακού εμπορίου. Τα νέα  εμφανιζόμενα εκπτωτικά χωριά ή εκπτωτικά κέντρα που ξεφυτρώνουν ανά την Ελλάδα  και η στροφή των νέων καταναλωτών σε αγορές μέσω διαδικτύου, που την περασμένη χρονιά παρουσίασαν μάλιστα  περαιτέρω αύξηση.  Το πιο ανησυχητικό όλων είναι η καταιγιστική παρουσία καταστημάτων – στίγματος κινητού τηλεφώνου  – στα ΜΚΔ (μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Δεν έχουν καμία σχέση με τα γνωστά eshop’s που είναι η προέκταση μια στεγασμένης επιχείρησης, αλλά διακινούν προϊόντα αντιγραφής σε υπερβολικά υψηλές τιμές και αμφιβόλου ποιότητας. Έχουν όμως καταφέρει να «κλέψουν» ένα κομμάτι της αγοράς.Το πιο δυναμικό, τους νέους. Έτσι στερούν πολύτιμα έσοδα και από το κράτος μα και από το  νόμιμο εμπόριο. Με τρεις λέξεις μπορεί να περιγραφεί η δραστηριότητα αυτή  ως «ηλεκτρονικό παράνομο εμπόριο».

Οι προκλήσεις για παρεμβάσεις για το 2020 είναι επιτακτικές και πολυεπίπεδες κυρίως από τη μεριά της πολιτείας.

Δεν μπορούν να περιμένουν.

Μείωση της γραφειοκρατίας που σε συνάρτηση με την πραγματική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων  θα καταστήσουν τους δήμους ανοιχτά και διασπαρμένα  εργοτάξια.

Θεσμοθέτηση ελέγχων για πάταξη του παράνομου εμπορίου τόσο στις επίσημες εισόδους της χώρας (λιμάνια – οδικές είσοδοι), όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που όπως προανέφερα αποτελεί τη νέα μόδα.

Περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών, με πρώτο αυτό του μηδενισμού της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις (ατομικές και εταιρικές) για την επόμενη χρονιά.

Ακόμη η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος χρονικά να πλησιάσει πιο κοντά στον παρόντα χρόνο.

Για να μην κάνουμε σ’ ένα χρόνο από σήμερα παρόμοια αποτίμηση.

Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο.

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Μηχανουργείο Τσαντήλας, στην Πηγή… Με φίλους & πελάτες, θα γιορτάσει το 40!!! χρόνια λειτουργίας του

Με φίλους & πελάτες, θα γιορτάσει τα 40 χρόνια!!! λειτουργίας του, το Μηχανουργείο «ΤΣ…