mistikakipou-vigonia

Η βιγόνια, γνωστή και ως μπιγκόνια ή βιγκόνια, είναι αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που φυτεύεται κυρίως σε γλάστρα στην αυλή και σε μπαλκόνι, καθώς και σε εντυπωσιακά κρεμαστά καλάθια. Λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος συνήθως 40-50 εκατοστών, η βιγόνια χαρακτηρίζεται από έντονο πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα και πολλά μικρά ρόδινα ή λευκά άνθη. Αν και θεωρείται σχετικά ευαίσθητο φυτό, η βιγόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής χάρη στη μοναδική ομορφιά και την πλούσια ανθοφορία της που ξεκινά από τον Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο.

 

Ποιες θέσεις είναι κατάλληλες για την φύτευση της βιγόνιας;

Επιλέγουμε ημισκιερές θέσεις φύτευσης για την βιγόνια, σε σημείο που δεν χτυπάει απευθείας ηλιακό φως, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία εγκαυμάτων στο φύλλωμα και τα λουλούδια της. Η βιγόνια είναι ευαίσθητη στον δυνατό ήλιο και στο έντονο κρύο, γι’ αυτό δε θέλουμε να έρχεται σε επαφή με ψυχρά και θερμά ρεύματα αέρα. Τοποθετούμε τις γλάστρες με τις βιγόνιες σε σημεία µε καλό αερισμό που διευκολύνουν τη μείωση της υγρασίας και την αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ποικιλίες βιγόνιας με τα κόκκινα άνθη είναι πιο ανθεκτικές στο άμεσο ηλιακό φως σε σχέση με τις βιγόνιες με τα ροζ άνθη που είναι πιο ευαίσθητες.

 

Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για την φύτευση της βιγόνιας;

H βιγόνια ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια και η ορτανσία, και φυτεύεται σε έδαφος με χαμηλό pH. Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα για την μεταφύτευση της βιγόνιας σε γλάστρα ή δημιουργούμε μίγμα από καστανόχωμα και περλίτη σε αναλογία 3:1 που είναι άριστο για υπόστρωµα. Οι βιγόνιες δεν χρειάζονται συχνή μεταφυτεύση, καθώς διαθέτουν σχετικά περιορισμένο ριζικό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμούν τις μικρές γλάστρες για την ανάπτυξη τους.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η βιγόνια;

Ποτίζουμε τις βιγόνιες συχνά, σε μικρές ποσότητες την εποχή της άνοιξης και την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Το χειμώνα περιορίζουμε κατά πολύ το νερό, καθώς το υπερβολικό πότισμα ενδέχεται να προκαλέσει σάπισμα των βλαστών στη βάση του φυτού. Η βιγόνια έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση τοποθετώντας μια στρώση χαλικιού στη βάση της γλάστρας. Επίσης, η βιγόνια έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και πρέπει να γνωρίζουμε πως η υπερβολική λίπανση μπορεί να δημιουργήσει έντονα καψίματα στα φύλλα της. Επιλέγουμε ειδικό λίπασμα για οξύφιλα φυτά, υγρό ή κοκκώδες και λιπαίνουμε τις βιγόνιες, σε μικρή ποσότητα, μια φορά το μήνα, από την άνοιξη μέχρι τέλος φθινοπώρου για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η βιγόνια;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της βιγόνιας είναι στις αρχές της άνοιξης εν όψει της επικείμενης ανθοφορίας της. Προτιμούμε μέτριο κλάδεμα στις θαμνώδεις ποικιλίες βιγόνιας, διατηρώντας το σχήμα της, αραιώνοντας και κορφολογώντας τους βλαστούς της. Στις νάνες ποικιλίες κάνουμε ελαφρύ κλάδεμα, αφαιρώντας ξερά κλαδιά και φύλλα για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό. Ο πολλαπλασιασμός της βιγόνιας γίνεται με σπόρο και με μοσχεύματα βλαστών αλλά και φύλλων. Για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα βλαστών, κόβουμε τμήματα βλαστού μήκους 15 εκατοστών περίπου και αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα κατα το 1/2 του μήκους του βλαστού το φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα για να ριζώσει. Βέβαια, μπορούμε να δημιούργήσουμε καινούρια φυτά βιγόνιας, αν πάρουμε ένα σχετικά μεγάλο και ώριμο φύλλο και το φυτέψουμε σε μια γλάστρα φυτωρίου βυθίζοντας στο φυτόχωμα τον μίσχο του ενώ το φύλλο παραμένει εξωτερικά.

 

Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τη βιγόνια;

Οι βιγόνιες προσβάλλονται εύκολα από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, καθώς οι βλαστοί της περιέχουν μεγάλη αναλογία νερού. Είναι πολύ σημαντικό να τοποθετούμε τις βιγόνιες σε χώρους με επαρκή αερισμό και φροντίζουμε να μην βρέχουμε τα φύλλα της βιγόνιας κατά το πότισμα, για αποφυγή ανάπτυξης του μύκητα του ωιδίου – που δημιουργεί λευκά στίγματα στα φύλλα. Επίσης, όταν βλέπουμε κυκλικά στίγματα στα φύλλα της βιγόνιας που αρχίζουν να μαυρίζουν σημαίνει προσβολή από βακτηριώσεις. Για την αντιμετώπιση των εντόμων του αλευρώδη, της μελίγκρας καθώς και της ψώρας καθώς και του τετράνυχου που προσβάλλουν την βιγόνια, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη βιγόνια

Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι η «βιγόνια της Λουκέρνης», φυτό αρκετά ψηλό που βγάζει ροδοκόκκινα λουλούδια το χειμώνα και την άνοιξη, καθώς και η «βιγόνια η κηλιδωτή» που έχει σκούρα πράσινα φύλλα με ασημένιες κηλίδες με χαρακτηριστικά μικρά άνθη ροζ χρώματος. Επίσης, η πιο ωραία ποικιλία βιγόνιας θεωρείται η βασιλική βιγόνια ή βασίλισσα.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή: mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Επίδομα ανεργίας: Πόσα ένσημα χρειάζονται για να το λάβουν οι δικαιούχοι

Για να πάρει ένας ασφαλισμένος επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ χρειάζεται να έχει απολυθεί απ…