thriskeytika-copy

Στις αμοιβαίες εξηγήσεις και διευκρινίσεις εστιάζεται η άρση των παρεξηγήσεων, στις οποίες αναφέρθηκε εμφατικά ο Αρχιεπίσκοπος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του altsantiri.gr, ο Ν.Φίλης ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμο ότι οι αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Παιδείας, ήταν σε γνώση της Εκκλησίας, καθώς εκπρόσωποί της μετέχουν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο για όλες τις αλλαγές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν ενημερωμένος, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για ποιο λόγο δεν τον ενημέρωσαν, ως όφειλαν, οι εντεταλμένοι της Εκκλησίας στο ΙΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες για τη νομοθέτηση, οι ιεράρχες συμφώνησαν, σεκαλό κλίμα, ότι η Πολιτεία νομοθετεί αποκλειστικά, όπως άλλωστε ορίζουν και οι επιταγές του Συντάγματος.

Επιπλέον ο υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι τα σημερινά βιβλία των θρησκευτικών, τα οποία αποτελούν και το επίδικο της μέχρι τώρα διαφωνίας, τυπώθηκαν επί υπουργίας Π.Ευθυμίου και τότε η Εκκλησία ήταν, όπως είπε αντίθετη. «Τι ακριβώς υπερασπίζεστε», φέρεται να τους είπε, «αυτά που η Εκκλησία κατήγγειλε τότε; »

Η όλη συζήτηση έγινε σε ιδιαιτέρως καλό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν για τη συνέχιση του διαλόγου, με εποικοδομητικούς όρους και χωρίς πολώσεις. Αυτό αποτυπώθηκε άλλωστε και στις δηλώσεις όσο και στη σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

«Υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού για την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

«Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις» που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες.

«Θα συνεχίσουμε τον διάλογο για το θέμα των θρησκευτικών», σημείωσε, εξηγώντας ότι θα χρησιμοποιηθούν τα ισχύοντα βιβλία και ότι ταυτόχρονα ξεκινά ένας «αγώνας συνεργασίας», για να συμφωνηθεί το περιεχόμενο του μαθήματος από κοινού.

Για «πολύ γόνιμο διάλογο» έκανε λόγο και ο υπ. Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, τονίζοντας ότι «διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται».

«Εκκλησία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και στο πνεύμα της Ορθοδοξίας».

Ο υπ. Παιδείας Ν. Φίλης, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής της Ιεράς Συνόδου τόνισε ότι «τα νέα προγράμματα θα εφαρμοστούν από κοινού με τα παλιά βιβλία» για την τρέχουσα χρονιά, εξηγώντας ότι τα νέα προγράμματα είναι ανοιχτά σε αξιολόγηση.

Τα νέα βιβλία θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και η άποψη της Εκκλησίας θα ληφθεί υπ’ όψιν, σημείωσε ο κ. Φίλης. «Δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας, δεν έχουμε δογματική αντίληψη για αυτά τα θέματα», καταλήγει ο υπουργός.

Η συνάντηση έγινε ύστερα από αίτημα του Αρχιεπισκόπου με σκοπό να συζητηθούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών και των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Σε αυτήν συμμετείχαν από κυβερνητικής πλευράς επίσης ο υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υπ. Παιδείας Νίκος Φίλης.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που άνοιξε, εξ’ αιτίας μιας αποστροφής του λόγου του ο Αρχιεπίσκοπος, ο εκπρόσωπός του Χάρης Κονιδάρης, σημείωσε σε συνέντευξή του ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του σεΔημοψήφισμα».

altsantiri.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…