tsipras

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στις Βρυξέλλες

«Σε μια εποχή που ο νεοφιλελευθερισμός έχει καταστήσει όμηρό του την Ευρώπη, κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα για αλλαγή της Ευρώπης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας (Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, και Πρασίνων) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο: «Το απόν σενάριο – Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους».

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να καλυτερέψει αν δεν είναι προοδευτική, αν δεν γίνει κοινωνική», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «έχει φτάσει στο σημείο της επιστροφής στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, το σημείο από το οποίο η έξοδος από τα μνημόνια της λιτότητας είναι ορατό, καθαρό και μη αναστρέψιμο». Τόνισε ότι «μετά τη συμφωνία στο Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, αυτό το σημείο έχει ημερομηνία και αυτή είναι το επόμενο καλοκαίρι. Το καλοκαίρι του 2018». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό της κυβέρνησης να δραπετεύσει από την πολιτική ευθύνη που της εμπιστεύτηκε ο λαός, ούτε και να παραδώσει τον λαό σε εκείνες τις δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της πιο διεφθαρμένης μερίδας της ολιγαρχίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε δικαιωμένος για την επιλογή «να μείνουμε και να παλέψουμε, φτιάχνοντας συμμαχίες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, διαπραγματευόμενοι σκληρά, προσπαθώντας να ανοίγουμε παράθυρα ελπίδας στο σκοτάδι του ευρωπαϊκού κατεστημένου».

Σημείωσε ότι μια νέα αρχή για την Ευρώπη «είναι αναγκαία, επείγουσα και πιθανή, αν δουλέψουμε μαζί, αν ενώσουμε δυνάμεις και εναπόκειται σε εμάς να τη δημιουργήσουμε».

«Οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να δουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να περιορίσουν την νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Η κληρονομιά της Ευρώπης καλεί σε εγρήγορση. Η άρνηση της Βρετανίας στα πλαίσια του ευρωσκεπτικισμού, και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι δείγματα της απώλειας εμπιστοσύνης».

«Η Ευρώπη, όπως είναι σήμερα, δεν εμπνέει και δεν ελκύει. Η αδράνεια οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη. Πρέπει να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρεαλιστικό πλάνο για μια Ευρώπη που θα είναι πολύ κοντά στους πολίτες της.
Αξίζει να δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί και ζητώ την συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων.
Για να πάρει η Ευρώπη την μοίρα της στα χέρια της, η μοίρα των ανθρώπων της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ένας τοίχος χρήματος χωρίζει τον Νότο από τον Βορρά».

«Η Ευρώπη θα πάρει την μοίρα της στα χέρια της, όταν οι λαοί πάρουν την μοίρα τους στα χέρια τους, όταν θα αφορά όλους τους πολίτες της και όχι κάποιους τεχνοκράτες όπως είναι τώρα», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Φορείς, όπως το Eurogroup πρέπει να λειτουργούν περισσότερο δημοκρατικά. Για εμάς εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης σημαίνει μια δομή διακυβέρνησης δημοκρατικής νομιμότητας και ανάληψης ευθυνών με συνεργασία προς την ανάπτυξη, με δημοσιονομικό καταμερισμό των ευθυνών και παραμερισμό του κοινωνικού αποκλεισμού».

altsantiri.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ζητείται προσωπικό στο Παλαιομονάστηρο…

Ζητείται γυναίκα για κουζίνα σε κατάστημα αναψυκτήριο – ψησταριά στο Παλαιομονάστηρο  Τρικ…