-kybernhsh-tsipra

Στις συμπληγάδες των προσφυγικού προβλήματος αλλά και τηςαξιολόγησης βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς οι προβλέψεις για την εξέλιξη των δύο κρίσιμων θεμάτων δεν είναι ευνοϊκές για την ελληνική πλευρά.

Παρά τις αρχικές πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιμερισμό του προσφυγικού προβλήματος σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., το κοινό ανακοινωθέν των 28 ηγετών στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής το οποίο υπέγραψε και η Ελλάδα προανήγγειλε τις δυσάρεστες εξελίξεις. Μέχρι σήμερα έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες με τον Επίτροπο για θέματα Μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. να κάνει λόγο για κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης. Καθημερινά ανοίγουν νέα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια με την κατάσταση στην Ειδομένη να θυμίζει έναν απέραντο καταυλισμό 14.000 μεταναστών που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Ο αρμόδιος αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας έχει δεσμευτεί να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε άλλους οργανωμένους καταυλισμούς αλλά σύμφωνα με αστυνομικές πηγές θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες για να ολοκληρωθεί μία τέτοια επιχείρηση, καθώς οι μετανάστες περιμένουν τόσες ημέρες κάτω από άθλιες συνθήκες για να κρατήσουν την σειρά τους και να περάσουν τα σύνορα.

1500 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίζονται καθημερινά στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά καθημερινά 1500 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες κατά μέσο όροι οι οποίοι ταυτοποιούνται και μεταφέρονται στον Πειραιά και από εκεί στους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την επικράτεια. Το ΝΑΤΟ δεν έχει αναλάβει ακόμα δράση στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας και σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι τα τέλη του μήνα οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες θα ξεπεράσουν τις 70.000. Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής  η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει την ενεργοποίηση του προγράμματος των μετεγκαταστάσεων στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. με την ομάδα του Βίζεγκραντ και την Αυστρία από την μία πλευρά να βάζουν βέτο για απ΄ ευθείας μετακίνηση των προσφύγων από την Τουρκία γιατί δεν την θεωρούν ασφαλή χώρα και η Κύπρος από την άλλη να βάζει «στοπ» στις προτάσεις της Τουρκίας για να ανοίξουν όλα τα κεφάλαια για την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα σε αυτήν την φάση θα είναι η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία αν και η Άγκυρα δεν φημίζεται για την εφαρμογή των διακρατικών συμφωνιών με την Αθήνα καθώς μία μέρα μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Σμύρνη ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται την επιστροφή προσφύγων από την Ελλάδα.

Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων και τα Σκόπια έχουν μεταφέρει τα σύνορα της Ευρώπης στα σύνορα της Ελλάδας προς τον βορρά και με παρουσία αυστριακού στρατού και Ιταλών αστυνομικών φυλάνε τα σύνορα της Αλβανίας και των Σκοπίων με την Ελλάδα για να κλείσουν κάθε νέο πιθανό διάδρομο όπως αναφέρει και το κοινό ανακοινωθέν των 28. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι τα τέλη του Απριλίου περίπου 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα με την ελληνική κυβέρνηση να είναι απομονωμένη και ανήμπορη να δράσει και να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα καταλογίζοντας ευθύνες στην μέχρι πρότινος φίλη χώρα Αυστρία και στους σκληρούς του Βίζενγκραντ για την στάση της Ευρώπης.

Μέτρα σοκ με μειώσεις συντάξεων και αύξηση στην φορολογία για τα χαμηλά εισοδήματα

Ακόμα και στην σκέψη ότι το προσφυγικό πρόβλημα θα μπορούσε να πείσει τους δανειστές να μειώσουν την ένταση των μέτρων εφαρμογής της συμφωνίας, η σκληρή πραγματικότητα σβήνει κάθε σενάριο που γράφτηκε ή ειπώθηκε για τον συμψηφισμό των προσφυγικού και της αξιολόγησης. Οι δανειστές που εμφανίζονταν από την πλευρά της κυβέρνησης διασπασμένοι και χωρισμένοι σε στρατόπεδα με το ΔΝΤ να κοντράρεται με την Ε.Ε. έχουν ανοίξει  από κοινού όλα τα θέματα για τα οποία η Αθήνα διαβεβαίωνε μέχρι πρότινος ότι θα παραμείνουν κλειστά ή ότι αποτελούν τις ελληνικές κόκκινες γραμμές. Στο συνταξιοδοτικό εμμέσως πλην σαφώς οι δανειστές επανάφεραν την πρόταση για μείωση των κύριων συντάξεων άνω των 800 ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστούν τα 1,8 δις. ευρώ που προβλέπονται για φέτος από το ασφαλιστικό σύστημα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχει τεθεί στο τραπέζι η μείωση των κύριων συντάξεων και αλλά συζητά όλες τις παραμέτρους που οδηγούν σε βαθιές περικοπές των συντάξεων όπως είναι η μείωση ή απαλοιφή της προσωπικής διαφοράς, η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης και τέλος η μείωση της βασικής σύνταξης.

Παράλληλα στο φορολογικό οι δανειστές έριξαν στο τραπέζι μία πρόταση – σοκ για μείωση του αφορολόγητου   στις 7.000 από τις 9.500 που ισχύει σήμερα, γεγονός που οδηγεί σε αυξήσεις κατά 150 ευρώ τουλάχιστον του φόρου που αποδίδουν τα  πολύ χαμηλά εισοδήματα  των μισθοσυντήρητων και των μικροσυνταξιούχων. Η νέα πρόταση των δανειστών για αύξηση των φορολογικών εισφορών εάν τελικά υιοθετηθεί, θα προκαλέσει φορολογικό σοκ στα μικρά και μεσαία εισοδήματα καθώς θα αυξήσει από 150 έως και 450 ευρώ την φορολογία για εισοδήματα από 7.001 ευρώ μέχρι 25.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ανατρέπει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησής για προστασία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα μειώσεων στις συντάξεις και αυξήσεων στην φορολογία.

Πηγή: thetoc.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…