Ερευνητές στο Tufts University τροποποίησαν γενετικά μυϊκά κύτταρα αγελάδας για την παραγωγή θρεπτικών ουσιών από φυτά που δεν εμφανίζονται φυσικά στα κύτταρα βοοειδών.
«Οι αγελάδες δεν έχουν τα γονίδια για την παραγωγή βήτα καροτίνης» είπε ο Άντριου Στάουτ, lead author της έρευνας και διδακτορικός (Βιοϊατρική μηχανολογία) στο Tufts University. «Τροποποιήσαμε μυϊκά κύτταρα αγελάδας για να παράγουν αυτήν και άλλες θρεπτικές ουσίες φυτών, κάτι που με τη σειρά του μας επιτρέπει να προσδίδουμε αυτά τα θρεπτικά οφέλη απευθείας σε καλλιεργούμενο κρέας, με έναν τρόπο που πιθανότατα δεν είναι δυνατός μέσω συμβατικής παραγωγής κρέατος».
Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Metabolic Engineering και δείχνουν τον δρόμο για τη χρήση γενετικής και κυτταρικών καλλιεργειών για τη δημιουργία νέων τροφών. Αντί απλά να μιμούνται το κρέας που βρίσκει κανείς στο κρεοπωλεί, τα κυτταρικά καλλιεργούμενα προϊόντα κρέατος μπορούν να παίρνουν διάφορα σχήματα, υφές, διατροφικά προφίλ και βιολογικές δραστηριότητες. Ένα από αυτά είναι η καρκινογένεση- ή, για την ακρίβεια η έλλειψή της.