simaies
  • Οι δύο άντρες κρατούνται στο κτίριο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής της Αδριανούπολης
  • Η κατάθεση των ελλήνων στρατιωτικών – «Δεν είμαστε πράκτορες»
  • Τι αναφέρει η Τουρκία για το περιστατικό
  • Όλο το χρονικό του συμβάντος

Σε εξέλιξη βρίσκεται έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, για την απελευθέρωση των δύο έλλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο στην περιοχή Καστανιές του Εβρου την Πέμπτη.

Οι δύο άντρες κρατούνται στο κτίριο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής της Αδριανούπολης, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Η δίκη τους έχει οριστεί για τη Δευτέρα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή να τεθούν υπό κράτηση οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο.

Η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, αναφέρει σε ρεπορτάζ του ανταποκριτή της από την Αδριανούπολη, το αιτιολογικό με βάση το οποίο το δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτών.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο ρεπορτάζ το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτών για:

-Παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης

-Υποψία διαφυγής

-Υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων

-Μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία

-Πιθανότητα διαφυγής εξωτερικό

Η κατάθεση των ελλήνων στρατιωτικών – «Δεν είμαστε πράκτορες»

«Δεν είμαστε πράκτορες», φέρονται να δήλωσαν στην κατάθεσή τους οι δύο στρατιωτικοί.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο υπολοχαγός του στρατού ξηράς φέρεται να κατέθεσε ότι κατά τις 10.30 χθες βγήκαν σε περιπολία. “Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών”, φέρεται να είπε.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην κατάθεσή τους ανέφεραν πως τις εικόνες που τράβηξαν με το κινητό τους θα τις έστελναν σε ανώτερο.


Ο Δημήτρης Κουκλατζής (φωτογραφία από facebook)

Τι αναφέρει η Τουρκία για το περιστατικό

Οι δύο έλληνες αξιωματικοί, που βρέθηκαν εντός τουρκικού εδάφους, παραβίασαν το νόμο και για αυτό πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα, απάντησαν διπλωματικές τουρκικές πηγές στο euronews, εξηγώντας γιατί οι δύο Έλληνες κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

«Μπήκαν σε τουρκικό έδαφος με στρατιωτικές στολές και οπλισμό. Αυτό είναι νόμιμο ή παράνομο; Είναι παράνομο. Άρα πρέπει να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και αρμόδια αρχή είναι τα δικαστήρια. Όλοι μας κάνουν κήρυγμα ότι δεν σεβόμαστε το κράτος δικαίου. Εμείς λοιπόν ακολουθούμε ότι επιτάσσει το κράτος δικαίου. Σήμερα δεν προλαβαίνουν να δικαστούν, αυτό είναι το ατύχημα, για αυτό θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα», εξήγησε στο euronews ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

Όλο το χρονικό

Πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και ένας οπλίτη πενταετούς υποχρέωσης οι οποίοι λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών αποπροσανατολίστηκαν, πέρασαν στο τουρκικό έδαφος και εκεί εντοπίσθηκαν από αντίστοιχη τουρκική περίπολο.

Το περιστατικό έγινε σε πολύ μικρή απόσταση από το Τελωνείο των Καστανιών, όπου βρίσκεται η επίσημη διάβαση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, σε ένα μικρό δάσος και στο μοναδικό κομμάτι ξηράς που χωρίζει τις δύο χώρες, καθώς το υπόλοιπο χερσαίο σύνορο ορίζεται από το φράχτη.

Σύμφωνα με τους ντόπιους τα σύνορα εκεί είναι δυσδιάκριτα, ορίζονται από έναν πολύ μικρό δρόμο, πάνω στον οποίο δυνάμεις του στρατού και των δύο πλευρών συνηθίζουν να περιπολούν. Αυτές τις μέρες όλη η περιοχή είναι καλυμμένη από χιόνι και τα μέλη της ελληνικής περιπόλου έχασαν τον προσανατολισμό τους.  Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η αντίδραση της Τουρκίας με αυτό τον τρόπο, καθώς τέτοια περιστατικά έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν και από τις δύο πλευρές  και επιλύονταν επιτόπου με εκατέρωθεν εξηγήσεις.

altsantiri.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…