Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) και ο πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Jean Claude Juncker (Α) κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Τρίτη 21 Ιουνίου 2016. Ο Jean Claude Juncker βρίσκεται στην Αθήνα σε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ταύτιση απόψεων σε κρίσιμα θέματα που απασχολούν Ελλάδα και ΕΕ καταγράφηκε την Τρίτη κατά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα στους δανειστές ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε πως δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων και ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η ελληνική πραγματικότητα, όταν ρωτήθηκε εάν θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά.

«Χώρα φιλική στους επενδυτές»

Το προσφυγικό, το Brexit, το Κυπριακό, αλλά και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της Κομισιόν αληθινό φίλο της Ελλάδος και σταθερό υποστηρικτή της Ευρωπαϊκής ιδέας, και τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να δηλώνει πως η χώρα μας βρίσκεται πια στο σωστό δρόμο

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο για την υλοποίηση του προγράμματος και πως η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ.

«Πιστεύω ότι αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και τώρα θα πρέπει να πράξουν το ίδιο, και το πράττουν, και οι εταίροι μας, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας και για το χρέος.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε τις από κοινού δηλώσεις με τον κ. Γιουνκέρ, γι’ αυτό το θέμα, πέρυσι.

Επίσης, αναφέρθηκε σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, αξιοποιείται το πακέτο Γιουνκέρ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

«Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.

Οι κ. Τσίπρας και Γιουνκέρ συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία.

«Σαφώς και οι δύο ψηφίζουμε την παραμονή της Μ. Βρετανία αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε πραγματική κρίση, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την προοπτική της, διότι στόχος πρέπει να είναι να πείθουμε τους λαούς μας ότι η κοινή προοπτική μας είναι αναγκαία και ελπιδοφόρα. Στο δίλημμα «λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη» η απάντηση είναι ότι «χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη», επεσήμανε.

«Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα, το θάρρος και το κουράγιο του ελληνικού λαού, χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες, διότι αυτό καταδεικνύει την πρόσδεσή τους στο ευρωπαϊκό όραμα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Έρχομαι για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει περάσει έναν σημαντικό κάβο και μπορεί, πλέον, να μπει στον σωστό δρόμο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια αυτής της επιστροφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φίλη της Ελλάδας, εγώ είμαι φίλος της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι φίλοι έχουν το προνόμιο να λένε συχνά πράγματα που κάποιοι άλλοι δεν μπορούν.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ανόητη την επιθυμία που είχαν ορισμένοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί, όπως σημείωσε, «η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι πλήρης χωρίς το ευρώ και την ΕΕ».

«Σήμερα έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης σηματοδοτεί την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Ειδικά για το πρόγραμμα, υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και του ευκταίου εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Τέλος, ο κ. Γιουνκέρ εξέφρασε την επιθυμία του οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος, και επεσήμανε ότι οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι προσπάθειες προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Πηγές: ert.gr, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…