mistikakipou-vromouses-ston-kipo

Οι βρωμούσες είναι έντομα που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στα κηπευτικά, στα καρποφόρα δέντρα καθώς και σε άλλες καλλιέργειες του κήπου μας. Έχουν μήκος 5-8 χιλιοστών, χρώμα συνήθως πράσινο, καστανό ή γκρίζο, ανάλογα με το είδος της βρωμούσας, ενώ το σώμα τους καλύπτεται από σκληρό περίβλημα που τις προστατεύει.

Οι βρωμούσεις φέρουν μακριά λεπτά πόδια και κεραίες, ενώ το σάλιο τους περιέχει τοξικές ουσίες και χαρακτηριστική ανεπιθύμητη οσμή. Θα συναντήσουμε πολλές ονομασίες της βρωμούσας σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, όπως κλασοπαπαδιά, κλάσα ή βρωμομαρία.

Τι ζημιά κάνουν οι βρωμούσες στα λαχανικά του κήπου;

Οι βρωμούσες προκαλούν κατσάρωμα, σκίσιμο και ξήρανση στα φύλλα των λαχανικών, ενώ σε νεαρά φυτά που προσβάλλονται σταματούν να αναπτύσσονται και παραμένουν καχεκτικά. Επίσης, οι βρωμούσες προσβάλλουν τους καρπούς των λαχανικών και προκαλούν νεκρώσεις και μεταχρωματισμούς με αποτέλεσμα οι καρποί να μην ωριμάζουν κανονικά και να είναι ακατάλληλοι για φάγωμα. Χαρακτηριστική είναι η προσβολή της βρωμούσας στις ντομάτες, όπου εμφανίζονται κίτρινα στίγματα στην εξωτερική επιφάνεια του καρπού και φελλώδεις περιοχές στο εσωτερικό της. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στον λαχανόκηπο, η βρωμούσα εκτός από τις ντομάτες, προσβάλλει εκτεταμένα τις φασολιές και τα καλαμπόκια.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες με οικολογικό τρόπο;

Η οικολογική αντιμετώπιση της βρωμούσας είναι αρκετά δύσκολη και απαιτείται ένας συνδυασμός προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων για την καταπολέμηση της. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

 

• Προληπτικό θειάφισμα των λαχανικών, καθώς το θειάφι έχει ήπια εντομοκτόνο δράση και προστατεύει τα φυτά και από τις βρωμούσες.

• Συλλογή των βρωμουσών με το χέρι, φορώντας γάντια για να προστατεύετε τα χέρια σας από την ανεπιθύμητη οσμή της βρωμούσας.

• Ψεκασμός των φυτών με οικολογικό σκεύασμα φυσικού πύρεθρου, αλάτων καλίου λιπαρών οξέων ή θερινού πολτού. Και τα τρία σκευάσματα τα βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα.

• Ψεκασμός με αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα καυτερής πιπεριάς. Ρίχνουμε 20 γραμμάρια ψιλοκομμένης καυτερής τσίλι πιπεριάς, σε ένα λίτρο νερό, το σουρώνουμε μετά από 12 ώρες και ψεκάζουμε τα φυτά σας για την αντιμετώπιση της βρωμούσας. Καλό είναι ο ψεκασμός να γίνει κατά το σούρουπο. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε σκόρδο και κρεμμύδι, σύμφωνα με την συνταγή που προτείνουμε στο σχετικό άρθρο για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

•Δημιουργία ειδικού διχτυοκήπιου για τα λαχανικά μας, όπου τα καλύπτουμε πλήρως με πράσινο δίχτυ σκίασης (περατότητας της ηλιακής ακτινοβολάς 40-50%). Με αυτόν τον τρόπο, τα φυτά μας είναι πλήρως προστατευμένα τόσο από τις βρωμούσες όσο και από άλλα έντομα που προσβάλλουν τον κήπο μας.

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της βρωμούσας

Τοποθετούμε αυτοσχέδιας φωτεινής παγίδας που προσελκύει τις βρωμούσες κοντά στα φυτά μας. Κόβουμε ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι του νερού, βάζουμε στην βάση του ένα φως led και πηγαίνουμε κάθε βράδυ να συλλέξουμε τις βρωμούσες του κήπου μας.

Πηγή: mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…