leoforeio

(Φωτό από «ΕΘΝΟΣ)

Zημιές και «καταδρομικές» από το No Borders στη Θεσσαλονίκη

Χθες το μεσημέρι, νεαροί που συμμετέχουν στο «No Border Camp», που διεξάγεται στο ΑΠΘ, σταμάτησαν λεωφορείο του ΟΑΣΘ στην οδό Εγνατία στο ύψος της Καμάρας. Αφού κατέβασαν οδηγό και επιβάτες, κάλυψαν όλες τις εξωτερικές όψεις του λεωφορείου με ένα μεγάλο γκράφιτι και δεκάδες συνθήματα.

Λίγο αργότερα, μια άλλη ομάδα έδρασε σε ένα τουριστικό λεωφορεία της Θεσσαλονίκης. To περιστατικό συνέβη στην οδό Εθνικής Αμύνης, στο ύψος της παλαιάς Φιλοσοφικής, στο κέντρο της πόλης.

Όπως δήλωσε στο thestival.gr, o οδηγός του λεωφορείου, περίπου 10 άτομα τοποθέτησαν κάδους απορριμμάτων για να κλείσουν το δρόμο, ενώ περίπου 20 άτομα έβαφαν το λεωφορείο. Οι πρωταγωνιστές του συμβάντος πιθανότατα ήταν ξένοι καθώς όπως τόνισε στο thestival.gr, o οδηγός σήκωσαν ένα χαρτόνι που έγραφε στα αγγλικά «συγνώμη αυτό θα διαρκέσει τέσσερα λεπτά. Κλείστε τα παράθυρα».

Η ζημία που προκλήθηκε στο λεωφορείο, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια, Ιωάννα Τουλκερίδου, ανέρχεται σε 3.500-4.000 ευρώ καθώς, όπως είπε πρέπει να βαφτεί από την αρχή και να μπουν καινούργια αυτοκόλλητα.

Στο μεταξύ, με παρέμβασή του ο σύλλογος καθηγητών του ΑΠΘ κατηγορεί τόσο τη διοίκηση του πανεπιστημίου όσο και τα αρμόδια κρατικά όργανα για την αυθαίρετη κατασκήνωση των No Borders και ζητά από τις πρυτανικές αρχές να προχωρήσουν σε μηνύσεις. Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) καταλογίζει στις πρυτανικές αρχές ότι περιορίζονται σε ευχολόγια και εκκλήσεις και τους ζητά «να καταγγείλουν δημόσια, την αδράνεια των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας».

Η παρέμβαση προκάλεσε την έντονη ενόχληση των πρυτανικών αρχών. «Όταν κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν δημόσια ότι η μη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι συνειδητή κυβερνητική επιλογή και δεν αφυπνίζεται η κοινωνία, περιμένουν ότι θα αφυπνιστεί με δημόσια καταγγελία και μηνύσεις;», διερωτήθηκε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Γεώργιος Δέλλιος.

Οι No Borders πραγματοποίησαν χθες τη δεύτερη μηχανοκίνητη πορεία τους, αυτή τη φορά προς το κέντρο φιλοξενίας των Βασιλικών, ενώ στον απολογισμό της έως τώρα δράσης τους, που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, αναφέρουν οι ίδιοι ότι φιλοξενούν μέσα στο camp του ΑΠΘ και πολλούς πρόσφυγες.

Η κατάληψη του προαύλιου χώρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για πολλές ημέρες, είναι προσβολή για τη Θεσσαλονίκη μας, για την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους φοιτητές, τους καθηγητές, αλλά και για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους που πληρώνουν για τη μόρφωση των παιδιών τους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα.

Ο πρόεδρος της NΔ τόνισε ότι «η ανομία επεκτείνεται και οι αρμόδιοι υπουργοί αδιαφορούν προκλητικά» και πως κατ’ αυτόν τον τρόπο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «στήνεται ένα πανηγύρι ακραίων στοιχείων με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε πως όλοι οι υπεύθυνοι δημοκρατικοί πολίτες, η πανεπιστημιακή κοινότητα και μαζί τους η Νέα Δημοκρατία «απαιτούμε να μπει ένα τέλος σε αυτήν την αθλιότητα, να υπάρξει σεβασμός της ασφάλειας και της τάξης και εφαρμογή της νομιμότητας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» το  απόγευμα της Κυριακής, ομάδα νεαρών κατέβασε την ελληνική σημαία από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ενώ λίγη ώρα αργότερα περίπου 20 άτομα εισέβαλαν στην ΕΡΤ3 ζητώντας να μεταδώσουν τα μηνύματά τους, την ώρα που δεκάδες άλλοι «πολιορκούσαν» εξωτερικά τις εγκαταστάσεις της.

Πηγή:m.lifo.gr, Με τις πληροφορίες από ethnos.gr/ thestival.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…