4281266

Όχι προς το παρόν απάντησε ο Κοινοτικός Επίτροπος Φιλ Χόγκαν στο ενδεχόμενο έκτακτης βοήθειας προς τους αγρότες που επλήγησαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες το περασμένο διάστημα.

Όχι προς το παρόν απάντησε ο Κοινοτικός Επίτροπος Φιλ Χόγκαν στο ενδεχόμενο έκτακτης βοήθειας προς τους αγρότες που επλήγησαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες το περασμένο διάστημα.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε «παρόλο που αυτή η μορφή στήριξης δεν περιλαμβάνεται στο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το ΕΓΤΑΑ, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές μπορούν να ενεργοποιήσουν τα μέτρα αυτά σε μελλοντική τροποποίηση του ΠΑΑ τους».

Την σχετική ερώτηση είχε απευθύνει προς τις αρμόδιες κοινοτικές Αρχές ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Εύα Καϊλή, ζητώντας οικονομική συνδρομή για τους αγρότες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.

H ευρωβουλευτής είχε τονίσει ότι αγροτικός τομέας χαρακτηρίζεται από την αρχή της ιδιαιτερότητας, έχοντας έντονη εξάρτηση από τις κλιματικές μεταβολές, από γεωγραφικούς περιορισμούς και από τις συστημικές ανισορροπίες μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, παράγοντες που προκαλούν μεγάλη αστάθεια των τιμών και των εισοδημάτων.

Από την απάντηση Χόγκαν συνάγεται ότι τους προηγούμενους μήνες η Ελλάδα δεν είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ενεργοποιηθούν τέτοιου είδους εργαλεία.

Ολόκληρη η απάντηση του κ. Χόγκαν έχει ως εξής:

«Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη, η Επιτροπή αναλύει την κατάσταση προκειμένου να επιτρέψει υψηλότερα επίπεδα προκαταβολών για τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη, υπό τον όρο τήρησης της εφαρμοστέας διαδικασίας έγκρισης.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει ένθερμα τα κράτη μέλη να εγκρίνουν εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, τα οποία μπορούν να στηριχθούν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Η στήριξη αυτή συνίσταται σε χρηματοδοτική συμμετοχή στα ταμεία αλληλοβοήθειας και στα ασφάλιστρα των γεωργών, τα οποία θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μερικώς τις βαριές οικονομικές ζημίες λόγω δυσμενών κλιματικών φαινομένων.

Παρόλο που αυτή η μορφή στήριξης δεν περιλαμβάνεται στο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το ΕΓΤΑΑ, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές μπορούν να ενεργοποιήσουν τα μέτρα αυτά σε μελλοντική τροποποίηση του ΠΑΑ τους.

Αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου στη γεωργία, η πρόταση της Επιτροπής για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) μετά το 2020 προβλέπει την υποχρέωση των κρατών μελών να τα συμπεριλάβουν στα μελλοντικά τους στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ».

Πηγή: agrotypos.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW, στη Δυτική Μακεδονία 

Δυναμικά προχωρά η οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθώς νέα …