teligioridou

«Σίγουρα ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας χρειάζεται στήριξη και εξετάζουμε κάθε δυνατότητα για αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους για το πλήγμα που έχουν υποστεί από τη μείωση της τιμής του γάλακτος. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑγροΤύπο, η κα Ολυμπία Τελιγιορίδου, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παράλληλα, η νέα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνει ένα στίγμα αναφορικά με τη στάση που προβλέπεται να τηρήσει το ΥπΑΑΤ όσον αφορά στο θέμα των μειονεκτικών περιοχών, στο θέμα του γάλακτος, της αγοράς κρέατος, αλλά και των εξισωτικών αποζημιώσεων παλιότερων ετών.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του ΥπΑΑΤ αναφορικά με το νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών. Θα γίνουν αλλαγές στο σχέδιο που βγήκε σε διαβούλευση κι αν ναι προς ποιά κατεύθυνση θα κινείται η λύση που θα επιλεγεί, καθώς οι αντιδράσεις των παραγωγών είναι μεγάλες λόγω της απώλειας της εξισωτικής αποζημίωσης;

Ο κανονισμός που ισχύει σήμερα είναι από το 1980. Με την απόφαση 1305 του 2013 είμαστε υποχρεωμένοι να επανεξετάσουμε τα κριτήρια για την εξισωτική έως 31-12-2018 . Ο νέος κανονισμός που έγινε το 2013 δεν έχει κριτήρια κοινωνικής συνοχής και εμπεριέχει μόνο βιοφυσικά κριτήρια, δηλαδή θέματα που αφορούν κλιματικές αλλαγές, φυσικούς περιορισμούς κλπ. Η μελέτη για τις νέες μειονεκτικές περιοχές εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και μετά τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση  για μπορούν όλοι να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Να τονίσουμε εδώ ότι στις ορεινές περιοχές και τις νησιωτικές δεν αλλάζει κάτι. Αυτές οι περιοχές αντλούν περίπου τα 2/3 των χρημάτων της εξισωτικής. Εξετάζουμε όλες τις τεκμηριωμένες  προτάσεις της διαβούλευσης που έγινε. Μπορούμε ως Υπουργείο να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα αδικηθεί καμιά περιοχή που πληρεί τα κριτήρια.

Το θέμα της μείωσης των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα και των αθρόων εισαγωγών απασχολεί έντονα τους Έλληνες κτηνοτρόφους, καθώς οδηγεί τις εκμεταλλεύσεις τους στα όρια της κατάρρευσης. Έχετε αναφέρει στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο ΥπΑΑΤ, ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τον έλεγχο της κατάστασης και αυστηροποίηση των ισοζυγίων. Ποια μέτρα σκοπεύετε να πάρετε, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση και πότε θα ληφθούν αυτά;

Είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Κάποιες γαλακτοβιομηχανίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον έλληνα κτηνοτρόφο. Θεωρούμε απαράδεκτο κάποιοι να αγοράζουν γάλα 1 ευρώ και να είναι κερδοφόροι και κάποιοι ειδικά να προσφέρουν τιμές 70 λεπτών με αστείες δικαιολογίες. Πρόκειται για αίσχιστου είδους εκμετάλλευση των κτηνοτρόφων. Ως ΥΠΑΑΤ δεν μπορούμε να πούμε σε ποια τιμή να αγοράζει κάποιος, μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ελεύθερη αγορά, μπορούμε όμως και έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ελέγχους. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από πολύ κοντά. Ήδη έχουμε δώσει εντολή για εκτεταμένους ελέγχους, στα ισοζύγια στην ποιότητα των ΠΟΠ προϊόντων κ.λπ. Ταυτόχρονα είμαστε στο τελικό στάδιο μιας Υπουργικής απόφασης που αφορά τα ισοζύγια και επίσης θα αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Στο ίδιο διάστημα βλέπουμε κι άλλα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κτηνοτροφία. Το έχω πει και θα το ξαναπώ καθαρά και ξάστερα. Όποιος προσπαθεί να κλέψει τον ιδρώτα του έλληνα κτηνοτρόφου θα μας βρει απέναντι του. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο!

Εδώ και αρκετούς μήνες έχει θεσμοθετηθεί το μέτρο της αναγραφής της προέλευσης του κρέατος στην απόδειξη που εκδίδει η ταμειακή μηχανή, αλλά παραμένει ανενεργό, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να διαμαρτύρονται. Θα κάνετε κάτι ως προς αυτό;

Η νομοθεσία θα τηρηθεί και θα εφαρμοστεί. Και εάν χρειαστεί θα διευρυνθεί. Ότι ισχύει για το γάλα ισχύει και για το κρέας. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι πως εάν δεν στηριχθεί η ελληνική κτηνοτροφία θα χάσουνε όλοι. Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Έχετε προαναγγείλει για το επόμενο διάστημα προσλήψεις κτηνιάτρων. Πόσα άτομα θα προσληφθούν συνολικά, πότε ακριβώς και σε ποιες υπηρεσίες;

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών, τόσο της κεντρικής υπηρεσίας όσο και των περιφερειακών υπηρεσιών, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η δουλειά των γεωτεχνικών είναι πολυεπίπεδη και για αυτό το λόγο χρειάζεται να βοηθήσουμε ώστε να μπορούν οι υπάλληλοι να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους. Έχουμε κάνει σχετικά αιτήματα στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και στο  υπουργείο Εσωτερικών για έγκριση πρόσληψης προσωπικού και περιμένουμε την αντίστοιχη έγκριση ώστε να μπορούμε σύντομα να ανακοινώσουμε αριθμό προσλήψεων  και ειδικότητες.

Υπάρχει περίπτωση να χορηγηθούν ενισχύσεις de minimis στους αιγοπροβατοτρόφους το επόμενο διάστημα ως αντιστάθμισμα στην πτωτική πορεία των τιμών του γάλακτος;

Σίγουρα ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας χρειάζεται στήριξη και εξετάζουμε κάθε δυνατότητα για αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους για το πλήγμα που έχουν υποστεί από τη μείωση της τιμής του γάλακτος. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα της καταβολής παλιών εξισωτικών αποζημιώσεων (2013, 2014) σε κτηνοτρόφους, που αν και ήταν δικαιούχοι δεν την έλαβαν λόγω της τεχνικής λύσης στην κατανομή των βοσκοτόπων;

Όσον αφορά τις παλιές εξισωτικές είναι σε διαδικασία εξέλιξης διοικητικές πράξεις και απαιτούμενοι διασταυρωτικοί έλεγχοι για έτη πριν από το 2015. Αυτό σημαίνει πως μετά την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης που θα δοθεί τέλος Οκτωβρίου θα ακολουθήσει η πληρωμή των εξισωτικών προηγούμενων ετών.

Αναγνωρίζουμε πως με την τεχνική λύση υπήρξαν περιπτώσεις που δεν έλαβαν εξισωτική, ενώ ωφελήθηκαν άλλες περιπτώσεις. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί αυτό εκ των υστέρων. Σήμερα πάντως βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση, καθώς έχει προσδιοριστεί ο ορισμός του βοσκοτόπου ώστε να μην υπάρξουν ξανά οι στρεβλώσεις του παρελθόντος και να διορθωθούν οι όποιες αδικίες.

agrotypos.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…